Bästa dieten för viktnedgång är personlig, visar forskning.
Bästa dieten för viktnedgång är personlig, visar forskning. Foto: Getty Images

Här är bästa dieten för viktnedgång

Bästa dieten för viktnedgång – vilken är det? Vi på Wellobe har svaret – och det är att endast DU vet. Det är nämligen den som är individuellt anpassad, visar forskning.

Nå din drömvikt – med våra verktyg

Vilken den bästa dieten för viktnedgång torde vara är en ständigt omtalad fråga. Och inte blir det bättre av att det ständigt poppar upp nya trendiga dieter som alla utlovar samma saker; den drömmiga beachkroppen, en förbättrad hälsa och till och med löften om ett längre liv. Men nu kan du sluta grubbla. Forskning visar nämligen att det inte finns ett enhetligt svar. I London på King’s college gjordes en studie på över 1 000 deltagare – varav de flesta var tvillingar. Forskarna upptäckte då att olika människors respons på samma sorts mat var unika.

JUST NU: En månad på köpet

Bästa dieten är individuell

I jakten på den bästa dieten för viktnedgång studerades försökspersonernas blodsocker, insulin och blodfetter för att se hur de påverkades av vad de åt, hur de sov samt hur de rörde sig. Resultaten visade att reaktionerna skiljde sig en hel del åt, även om kosten, sömnen och den fysiska aktivitet var den samma. Bland annat observerades en snabb och långvarig ökning av både blodsocker och insulin, vilket kan leda till såväl viktökning som diabetes – men bara bland somliga deltagare. På samma sätt hade förhöjda nivåer av blodfetter som dessutom stannade kvar i blodet i timmar efter att de ätit, något som kan leda till hjärt-kärlssjukdom – men inte hos alla. Vissa variationer skulle kunna förklaras av det genetiska arvet. Samtidigt visade många av enäggstvillingarna som både fötts med samma gener uppfostrats i samma miljö olika svar på samma mat, något som chockerade forskarna.

”Hitta en metod du trivs med”

Enligt Josefine Jonasson, dietist på Wellobe, har alla dieter för viktnedgång en sak gemensamt, oavsett hur de är komponerade. De bygger på att man helt enkelt ser till att äta mindre kalorier än vad man gör av med.
– Det allra viktigaste i jakten på den bästa dieten för viktnedgång är alltså att hitta en metod man trivs med, för då är det större chans att man också orkar hålla fast vid den.

Bästa dieten för viktnedgång – såhär kan vi hjälpa dig skapa den

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en individuellt anpassad kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp har vi ett sprillans nytt medlemsforum.

Varmt välkommen till oss!

Du får:

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här