För att behålla muskler under en viktnedgång är det viktigt att äta tillräckligt med protein.
De allra flesta klarar av det genom att äta vanlig mat.
Här är kosten som innehåller mest protein.
Få tusentals kaloriberäknade recept – som medlem
Protein är kroppens främsta byggstenar och väldigt viktiga för såväl kroppsbyggnad som välmående. Enligt norska folkhälsoinstitutet utgör protein mellan tio och femton procent av vårt dagliga energiintag.
– Många av oss ligger redan i överkant av vårt dagliga proteinbehov. Den som styrketränar mycket kan behöva äta lite mer än andra, men det är en knappt någon skillnad, säger Ragnhild Lekven Fimreite, dietist på Haukeland University Hospital, och skapare av sajten nutritionistysiolog.no.
Hon förklarar att vi alla kan få i oss tillräckligt mycket protein genom en normal, varierad kost. Och att vi därför kan slopa proteintillskotten.
– Äter du animaliska produkter är kött, fisk, kyckling och mejeriprodukter viktiga proteinkällor. Ju naturligare kött och fisk du konsumerar, desto mer protein får du i dig. Halvfabrikat såsom köttbullar och korv innehåller mindre protein och blandas istället ut med fett, säger Fimreite.
För den som inte äter kött rekommenderar Fimreite istället ett ordentligt intag av ägg och mejeriprodukter.
– Ägg har blivit väldigt populärt, men alla animaliska produkter är egentligen bra proteinkällor, även ost, keso och mjölk. Så länge du har någon animalisk produkt i din kost kan du känna dig trygg med att ditt proteinintag är tillräckligt, säger hon.
För den som inte äter kött rekommenderar Fimreite istället ett ordentligt intag av ägg och mejeriprodukter.
– Ägg har blivit väldigt populärt, men alla animaliska produkter är egentligen bra proteinkällor, även ost, keso och mjölk. Så länge du har någon animalisk produkt i din kost kan du känna dig trygg med att ditt proteinintag är tillräckligt, säger hon.
Äter du istället en växtbaserad kost är det viktigt att komplettera med baljväxter.
– Bönor, linser, kikärtor och ärtor innehåller höga halter protein, och även de aminosyrorna vi behöver. Andra källor till protein kan till exempel vara soja eller tofu. Äter man inte animaliska produkter måste man dock se till att få i sig tillräckliga mängder, påpekar hon och tillägger sedan att även quorn är proteinrikt.
Vektklubbs (den norska motsvarigheten mot svenska Wellobe*) dietist Eli Anne Myrvoll Blomkvist har en tumregel för att försäkra sig om att proteinintaget är tillräckligt.
– Får du i dig ett gram protein per kilo kroppsvikt så räcker det gott och väl. En elitidrottare kräver lite mer, ca 1,2 till 1,8 gram per kilo, men tränar du normalt och inte mer än tre till fyra gånger i veckan kan du utan problem hålla dig till den tumregeln, säger hon och tillägger:
– Sedan kan det förstås vara svårt att veta hur man ska få i sig till exempel sextio gram protein. Men äter du tillräckligt och varierat så räcker det med största sannolikhet för att tillgodose ditt dagliga energibehov. Proteinbrist är mycket ovanligt i Sverige och Norge, konstaterar hon.
Kolla när du kan nå DIN målvikt
Proteininnehåll per hundra gram
Ost = Cirka 27 gram protein
Kalkonfilé = 25 gram protein
Kycklingfilé = 23 gram protein
Griskött = 22 gram protein
Nötkött = 21 gram protein
Lax = 20 gram protein
Torsk = 18 gram protein
Räkor = 23 gram protein
Ägg = 13 gram protein
Keso = 13 gram protein
Havregryn = 11,4 gram protein
Kvarg = 10 gram protein
Kidneybönor = 8,8 gram protein
Kikärtor = 7,5 gram protein
Röda linser = 6,9 gram protein
Naturell yoghurt = 4,1 gram protein
Malene Emelie Rustad, Elisabeth Stigum, VG/Översättning: Vendela Bjurberg
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.