Myter om mat och träning

Det finns en hel del myter om mat och träning.
Här reder Wellobes dietist Josefine Jonasson ut de vanligaste.

Direkt efter träningen kan man äta vad som helst eftersom förbränningen är så hög då.

Visst stämmer det att förbränningen är högre ett tag efter träningspasset men är målet att gå ner i vikt är det ju synd att äta upp den förbränningen.  Dessutom måste man träna oerhört mycket om man ska kunna äta vad och hur mycket som helst. Jämför man med pengar skulle det vara samma sak som att man kan shoppa obegränsat samma dag som lönen kommer in. Det är ju tyvärr inte heller möjligt, åtminstone inte om man vill ha pengar kvar resten av månaden.

När man tränar måste man äta massa pasta för att orka hela träningspasset.

Pasta har ibland ett oförtjänt gott rykte för att bestå av vitt mjöl. För att orka träna ordentligt behöver man äta bra mat men hellre quinoa, mathavre, kyckling, lax och grönsaker än vit pasta.

Direkt efter ett träningspass är det bra att äta vitt bröd eftersom man behöver fylla på sina glykogenförråd.

Tränar man på elitnivå när det är viktigt att snabbt fylla på glykogenförrådet för att orka ladda om till nästa pass. Då kan man behöva äta mat med ett högt glykemiskt index i direkt anslutning till träningen. Det är dock få personer som tränar just på elitnivå. Tränar man samtidigt som man vill gå ner i vikt är det smartare att planera in en vanlig måltid efter träningen. Snabbare än så behöver man inte få i sig något.

Sportdryck är onödigt, det räcker med vanligt vatten.

Absolut. Sportdryck kan man behöva om man springer eller cyklar väldigt långt och länge men vid träningspass under en timme behövs inte mer än vanligt vatten.

Viktklubb

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här