Visste du att kaffe kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt?
Visste du att kaffe kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt? Foto: Colourbox.

Kaffe kan hjälpa dig gå ner vikt

Väldigt många av oss börjar dagen med en kopp kaffe. Men skulle du kunna tänka dig att även inleda varje träningspass så? Studier visar nämligen att det är ultimat – om du vill gå ner i vikt.

Lite ur form? Låt oss hjälpa dig tillbaka

En spansk forskningsstudie publicerad i the International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism upptäckte nyligen att koffein innan träningen ökade förbränningen. De deltagare som intog koffein innan sina pass brände nämligen 15 procent mer kalorier i tre hela timmar efteråt än de som bara fick placebo, skriver Huffington Post.
Faktum är att det inte är koffeinets enda goda egenskap för den som vill gå ner i vikt. Nedan följer ytterligare fem orsaker.

JUST NU: En månad på köpet

1) Förbättrad blodcirkulation

Nyligen studerade en grupp japanska forskare koffeinets effekt på blodcirkulationen hos människor som vanligtvis inte använde koffein. Varje deltagare fick dricka 2 deciliter kaffe med eller utan koffein och studien visade att de som hade fått koffein upplevde ett 30 procent ökat blodflöde i 75 minuter, i jämförelse med de som hade fått koffeinfritt kaffe.

2) Mer uthållighet

Forskare vid universitetet i Illinois har upptäckt att två till tre koppar kaffe en timme innan ett 30 minuter långt högintensivt träningspass kan reducera muskelvärk. Slutsats: Koffein kan hjälpa dig att orka mer när du styrketränar, vilket i sin tur leder till förbättrade resultat i såväl styrka som uthållighet.

3) Bättre minne

En studie vid John Hopkins University kom nyligen fram till att koffein kan förbättra minnet i upp till 24 timmar efter att det har konsumerats. I försöket fick deltagarna titta på en serie bilder och därefter försågs en grupp med placebo och en grupp med koffein. När deltagarna följande dag tillfrågades om vad de hade fått se visade det sig att gruppen som fått koffein gjorde betydligt bättre ifrån sig. Den här kunskapen kan även vara en välsignelse när det kommer till träning, särskilt när det handlar om att minnas vissa rutiner och övningar.

4) Muskelbevarande

I ett djurförsök kom forskare vid Coventry University fram till att koffein kunde kompensera för försvagad muskelstyrka vid åldrande. Effekterna noterades i såväl diafragma, andningsorgan som skelettmuskler. Och resultaten visade att koffein i måttliga mängder både kunde bidra till ett bevara den allmänna konditionen och reducera risken för olika åldersrelaterade skador.

5) Mer muskelbränsle

En annan undersökning publicerad i the Journal of Applied Physiology visade att lätt träning efter kaffedrickande kunde förbättra uthålligheten hos atleter som tränade varje dag. I jämförelse med enbart kolhydrater som bränsle, gav en kombination av kolhydrater och kaffe så mycket som 66 procents mer glykogen (ett ämne i kroppen som lagrar kolhydrater) under flera timmar – vilket i sin tur gjorde att atleterna orkade mycket längre.

Varannan vatten

Dessa rön innebär dock inte att du ska bälja i dig hur mycket kaffe som helst...! Inta det med måtta precis som med allt annat du äter och dricker, men byt gärna ut mjölken och sockret mot mandelmjölk med kanel i stället. Och var framför allt konsekvent. För trots att kaffe är vätskedrivande visar viss forskning att kroppen faktiskt anpassar sig efter ett stabilt intag, vilket motverkar uttorkning. Och fortsätt satsa på vanligt vatten i första hand.
Källa: Huffington Post

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här