Äta bra i veckorna och sämre på helgerna? Så här tycker dietisten.

Om att "spara kalorier" till helgen

Många äter bättre i veckorna och festar till det på helgerna.
Det viktiga är ju att begränsa det totala antalet kalorier – eller?
Så här tycker Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe.

Känner du igen dig? Få hjälp att nå dina mål

Egentligen är det busenkelt att gå ner i vikt. Det gäller bara att göra av med lite energi än man får i sig – eller tvärtom – att tillföra lite mindre energi än man gör av med. I teorin är det en enkel ekvation, men i praktiken kan det vara knepigare. Ett sätt att få ordning på det är helt enkelt att skaffa sig kontroll på kalorierna genom att räkna dem.

En individuell rekommendation

Som medlem i Wellobe* får du utifrån kön, längd, startvikt, mål och motionsvanor en individuell rekommendation på det totala antalet kalorier just DU bör hålla dig till. En fullt rimlig fråga är därmed huruvida du kan spara dina vardagskalorier för att festa till det på helgerna.

JUST NU: 50% rabatt

Glöm inte bort näringsinnehållet

Enligt Josefine Jonasson är det ingenting hon skulle rekommendera i första hand. Dels eftersom de flesta medlemmar har ett rekommenderat energiintag på max 1 300 kalorier per dag. Och det är i princip omöjligt att få i sig tillräckligt mycket näring på färre kalorier än så.
– Tar du av dem för att äta mer på helgerna går du miste om en hel del näring. Ofta är det dessutom snabbmat eller godsaker man sparar sina kalorier till och inget av det ger så mycket vitaminer eller mineraler.
Nå din målvikt – med våra smarta verktyg

Lätt att bli dumsnål

En annan anledning är att du riskerar att gå hungrig. Då är risken att du tappar kontrollen och tvärtom äter mer än du egentligen hade tänkt.
– Man blir helt enkelt dumsnål. Samtidigt kan det faktum att man kan spara kalorier till särskilda saker också göra att du klarar att avstå de godbitarna på vardagarna. Och då ökar chansen för att du orkar hålla dig till din plan på lång sikt.

Max 100 kalorier per dag

Det viktigaste, menar Josefine Jonasson, är att göra det som passar en själv. Men vill man minska sitt kaloriintag i veckorna bör man göra det med max 100 kalorier per dag. Det betyder att man har 500 kalorier tillgodo lagom till helgen, som inte bör påverka vikten.
– Ännu bättre är att både minska kaloriintaget och öka kaloriutgifterna, det vill säga röra på sig lite mer. Ju lägre energiintag du har, desto viktigare är dock kvaliteten på maten.

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här