Tidigare har man trott att ätbeteendet styrs av belöningar i form av positiva känslor. Nu visar forskare att negativa känslor tycks vara minst lika viktiga.
Exakt vad som händer i den mänskliga hjärnan när en person försöker gå ner i vikt vet man ännu inte. Dock tycks en särskild grupp nervceller som kallas AGRP (Agouti-related protein eller Agouti-related peptide) ha en viktig funktion. De kontrollerar nämligen våra ätbeteenden, skriver Dagens Industri.
Forskare vid Howard Hughes Medical Institute i USA har nu kommit fram till att aktivitet i AGRP-cellerna leder till känslor av obehag. Och de känslorna försvinner inte förrän man har ätit. Forskarna testade både att aktivera och inaktivera AGRP-cellerna hos en grupp möss som åt olika sorters mat på olika platser. Och alla försök visade att mössen försökte stänga av signaleringen, antingen genom att äta – eller helt enkelt undvika vissa ställen.
Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp
Källa: DI.se
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.