Såväl positiva som negativa känslor styr ätbeteendet.
Såväl positiva som negativa känslor styr ätbeteendet. Foto: Colourbox.

Detta styr ditt ätbeteende

Tidigare har man trott att ätbeteendet styrs av belöningar i form av positiva känslor. Nu visar forskare att negativa känslor tycks vara minst lika viktiga.

Exakt vad som händer i den mänskliga hjärnan när en person försöker gå ner i vikt vet man ännu inte. Dock tycks en särskild grupp nervceller som kallas AGRP (Agouti-related protein eller Agouti-related peptide) ha en viktig funktion. De kontrollerar nämligen våra ätbeteenden, skriver Dagens Industri.

Känslor av obehag

Forskare vid Howard Hughes Medical Institute i USA har nu kommit fram till att aktivitet i AGRP-cellerna leder till känslor av obehag. Och de känslorna försvinner inte förrän man har ätit. Forskarna testade både att aktivera och inaktivera AGRP-cellerna hos en grupp möss som åt olika sorters mat på olika platser. Och alla försök visade att mössen försökte stänga av signaleringen, antingen genom att äta – eller helt enkelt undvika vissa ställen.

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Källa: DI.se

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här