Med ny kosthållning kan du med hjälp av Wellobe’s app och träning kan du gå ner ett kilo i veckan.
Med ny kosthållning kan du med hjälp av Wellobe’s app och träning kan du gå ner ett kilo i veckan. Foto: Getty Images/Wellobe

Så går du ner 1 kilo i veckan

Vi på Wellobe brukar säga att man kan gå ner 1 kilo i veckan med vår metod. Men hur är det, kan man utlova en viss viktnedgång på en viss tid? Svaret är både ja och nej, säger dietisten Josefine Jonasson.

Nå din målvikt – med våra verktyg
JUST NU: 50% rabatt

I teorin vet vi som arbetar inom området kost och hälsa, att ett underskott på 7 000 kilokalorier* motsvarar en viktnedgång på ungefär 1 kilo. Teoretiskt sett är det därför enkelt att lova att ett visst sätt kan ge en viktnedgång på minus 1 kilo i veckan – förutsatt att man har ett underskott på 1 000 kilokalorier per dag. Då kommer vi till nästa fråga: Är det möjligt att ha ett underskott på 1 000 kcal varje dag?

JUST NU: 50% rabatt

Viktigt att inte äta för lite

Att äta 1 000 kcal mindre än sitt grundbehov kan vara svårt och risken är stor att man äter så lite att man går miste om all näring kroppen behöver för att fungera som den ska. Har man redan ett lågt energibehov är det omöjligt att sänka sitt intag med 1 000 kcal/dag och få i sig allt man behöver. Att äta för lite någon dag ibland är ingen större fara, men gör man det under en längre tid är det värre.

Nå DIN målvikt med vår metod

Ju mer muskler, ju högre förbränning

Förutom att man får svårt att täcka sitt näringsbehov riskerar man också att sänka sin förbränning på sikt, eftersom man samtidigt bryter ner sin muskelmassa. Kortsiktigt ger det förstås en viktnedgång, muskler väger ju en del, men på längre sikt är det att göra sig själv en björntjänst. Det är musklerna i kroppen som behöver energi för att överleva. Så ju större muskelmassa – desto högre förbränning.

Tillbaka till huvudfrågan: Är det möjligt att gå ner 1 kilo i veckan?
Tja, att göra det bara genom att äta mindre, samtidigt som man har ett lågt energibehov och dessutom vill må bra och bibehålla muskelmassa – kan vara en utopi. Att däremot sänka sitt energiintag en del och öka sin fysiska aktivitet (och därigenom höja sin förbränning) är däremot både fullt möjligt och mer hälsosamt. Det klassiska rådet är alltså, att äta mindre och röra på sig mer.

Exempel:

Kvinna 43 år, 166 cm, 80 kg

Energiförbrukning:

- 60 min promenad (5,6 km/h): 297 kcal

- 60 min jogg (8 km/h): 600 kcal

- 60 min jogg (10 km/h): 736 kcal

Ju högre intensitet, desto högre förbränning. Även vardagsmotionen är värdefull. Med ett träningsunderskott kring 400-500 kcal/dag är det fullt möjligt att gå ner 1 kilo i veckan (även om man har ett lågt energibehov). Att sänka sitt energiintag med samma mängd och ändå få i sig det man ska är som sagt inte alls möjligt. Så tänk kvalitet före kvantitet och intala dig själv att bara det bästa är gott nog!

*Kalorier (cal) är från början ett mått på den energi som krävs för att höja temperaturen i 1 gram vatten med 1 grad Celsius. Men idag är det mer känt som den enhet som mäter energinivån på det vi äter.
När man i vardagligt tal pratar om "kalorier" syftar de flesta dessutom på begreppet kilokalorier (kcal) (1 kcal = 1 000 cal). Och för att inte skapa förvirring har vi på Wellobe valt att göra likaså.
Båda enheterna mäter alltså samma sak, ungefär som skillnaden mellan gram och kilogram. På Wellobe syftar vi alltså i samtliga fall på kilokalorier.

Det här får du som medlem

* En individuell kostplan
* En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
* En bank med tusentals kaloriberäknade recept
* Träningsprogram och filmer
* Dina framsteg i grafer och tabeller
* Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
* Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
Varmt välkommen till oss!

Bli medlem HÄR

Josefine Jonasson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här