Det finns flera vanliga påståenden om frukost. Men vad stämmer egentligen?
Det finns flera vanliga påståenden om frukost. Men vad stämmer egentligen? Foto: Getty Images

Därför är frukosten inte dagens viktigaste mål

Frukosten sätter igång förbränningen och är ditt viktigaste mål över dagen. Eller? Wellobe lät två experter ge sin syn på fem vanliga föreställningar om frukost.

Få reda på hur mycket du kan äta – som medlem

1. Är frukosten dagens viktigaste mål?

Anki Sundin, näringsfysiolog: För många kan det vara så. Det är ett bra tillfälle att påbörja dagen på ett hälsosamt och näringsrikt sätt och kan påverka vad och hur mycket vi äter under resten av dagen på ett positivt sätt. Men man måste faktiskt inte äta direkt när man vaknar på morgonen. Det viktigaste är att man får i sig allt man behöver under loppet av den vakna delen av dygnet. För den som arbetar skift eller natt infaller dessutom ”frukost” kanske vid någon annan tidpunkt än just morgonen.
Carolin Helt, personlig tränare och kostrådgivare: Nja, det beror helt på vad du väljer att äta. Tyvärr är frukostmat ofta av det sockerstinna slaget vilket gör det till en dålig start på dagen i stället för tvärtom. Naturell yoghurt med bär, havregrynsgröt och ett par ägg, då kan frukosten ha den betydelsen att du börjat dagen med ett bra val, vilket kan vara värdefullt rent psykologiskt. Det viktigaste är inte när vi äter utan vad.

Nå din målvikt med oss!

2. Sätter frukost igång förbränningen?

Anki Sundin: En sanning med modifikation. Om man väljer en hälsosam och näringsrik frukost så kan det leda till att vi blir mer benägna att fortsätta att äta hälsosamt och näringsrikt resten av dagen. Den energi vi får från maten hjälper oss också att hålla igång, koncentrera oss och ge bränsle till fysisk aktivitet. Det leder till ökad ”förbränning”. Själva frukosten i sig är däremot inte avgörande för detta.
Carolin Helt: Nja igen, det har visat sig att frukostätare tenderar att vara mer fysiskt aktiva, i alla fall under förmiddagen, men å andra sidan har man ju också ett mål mat till att förbruka. Energibalansen sett över hela dagen verkar frukosten inte påverka.

Kolla: Så fungerar våra verktyg

3. Ska du äta något sött? Då är det bäst att göra det på morgonen

Anki Sundin: Det inte tidpunkten vi äter på som avgör om någon är mer eller mindre hälsosamt, utan hur ofta och hur mycket. Alltså: ät gärna något sött då och då, men ha en hälsosam och varierad kost som grund. Och motionera varje dag. Då är det för de flesta inga problem att ta en bulle på fikat då och då.
Carolin Helt: Nej.

4. Träna inte före frukost – du ska aldrig träna på fastande mage?

Anki Sundin: Träna när det passar dig i din vardag. Punkt.
Carolin Helt: Träna på! Är det något vi har reserver av så är det energi. I varje kilo underhudsfett har vi runt 7000 kcal att förbruka. Det räcker till ungefär tio mils löpning, för att ge ett exempel. Vi vaknar alltså inte tomma på energi, men har du tänkt dig ett mer högintensivt pass så är det betydligt mer stimulerande med lite kolhydrater i kroppen.
Låt oss räkna dina kalorier åt dig – kolla här

5. Är det dåligt för hälsan att skippa frukosten?

Anki Sundin: När det gäller vuxna som i större utsträckning kan välja själva när och vad de ska äta om dagarna så stämmer inte påståendet. Frukosten i sig leder inte till bra hälsa, men människor som har en rutinmässig frukost tenderar att ha en bättre hälsa. Oavsett är det i alla fall aldrig negativt att äta en god och näringsrik frukost. När det gäller skolbarn finns det undersökningar som pekar på att koncentrationen och prestationen i skolan blir bättre med frukost, så när det gäller barn skulle jag säga att frukosten är ett måste.
Carolin Helt: Nej. Jag skulle tro att det är ett betydligt större hälsoproblem om folk tror att frukosten är så viktig att man äter typisk frukostmat som mackor, fil och flingor flera gånger om dagen.

Det här får du som medlem

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här