Getty Image

Kan en macka vara en nyttig lunch?

Trots att bröd är mångas favorit får det ofta klä skott för det onyttiga levernet. Det är otroligt synd för det behöver inte alls vara så.
Det är stor skillnad på bröd och bröd. Det finns hyllmeter med bröd i affären, både mjukt och hårt och i bokhyllorna trängs bakböcker med bröd i alla möjliga varianter.

Nå din målvikt – starta ditt medlemskap idag!

För det första: Bröd är inget gift.
För det andra: Det finns enorma skillnader både när det gäller typ av bröd och inte minst pålägg.

Jag ska försöka reda ut det här lite och förhoppningsvis bjuda in brödet i finrummet, där det absolut kan få höra hemma. 

JUST NU: En månad på köpet

Vilken sorts bröd bör man välja?

Det beror förstås på vilket mål man har och vad syftet är. Prioriterar man mättnad och näring är grovt bröd, gärna med surdeg och hela korn, bästa valet. Dels för att det innehåller mer näring än limpa och vitt bröd bakat på finmalet mjöl, men också för att det ger bättre mättnad. Tittar man på den enskilda brödskivan är det sannolikt mindre kalorier i den vita mackan men i förhållande till mättnaden per skiva blir ändå den grova mackan en solklar vinnare.

Spelar pålägget någon roll?

Det är stor skillnad på marmelad och kokt ägg, både när det gäller näring och mättnad. En marmeladmacka är ingen vidare ersättning för en lunch men lägger man kokt ägg, keso, rökt lax, sill, rejält med påläggskinka eller köttbullar på brödet blir det en helt annan sak. 

Kompletterar man sedan med ett par skalade morötter, och en paprika, ja då är man i hamn. Lunchen är fixad. 

Inte medlem än? Få fler tips på hur du ska äta här

Några användbara tips till lunchmackan:

  • Spara alla kött- och fiskrester efter middagen. Frys in i små portioner, perfekta att ta upp och lägga på lunchmackan.
  • Koka några extra ägg när du väl gör det, oskalade klarar de sig några dagar i kylen och är perfekta att lägga på mackan. Märk upp med dagens datum på äggen så har du koll.
  • Grillad kyckling och avokado är en perfekt att lägga på mackan och innehåller både bra protein och fett.
  • Groddar ger extra lyx och smak på mackan och gör den ännu lite matigare.
  • Använd hummus istället för smör för extra smak och protein.
  • Grovrivna morötter och keso blir matigt i en dubbelmacka. Ett utmärkt sätt att få in extra grönsaker dessutom.
  • Blanda mosade bönor i degen om du bakar ditt eget bröd. Det gör brödet saftigt och mer proteinrikt.
  • Skiva upp och frys in grovt och mättande bröd så att det blir enkelt att ta upp just så många skivor du behöver.

Grunden till en riktigt bra lunchmacka är alltså:

  • Ett bra och mättande bröd.
  • Proteinrikt och mättande pålägg.
  • Grönsaker.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här