Trots att bröd är mångas favorit får det ofta klä skott för det onyttiga levernet. Det är otroligt synd för det behöver inte alls vara så.
Det är stor skillnad på bröd och bröd. Det finns hyllmeter med bröd i affären, både mjukt och hårt och i bokhyllorna trängs bakböcker med bröd i alla möjliga varianter.
Nå din målvikt – starta ditt medlemskap idag!
För det första: Bröd är inget gift.
För det andra: Det finns enorma skillnader både när det gäller typ av bröd och inte minst pålägg.
Jag ska försöka reda ut det här lite och förhoppningsvis bjuda in brödet i finrummet, där det absolut kan få höra hemma.
Det beror förstås på vilket mål man har och vad syftet är. Prioriterar man mättnad och näring är grovt bröd, gärna med surdeg och hela korn, bästa valet. Dels för att det innehåller mer näring än limpa och vitt bröd bakat på finmalet mjöl, men också för att det ger bättre mättnad. Tittar man på den enskilda brödskivan är det sannolikt mindre kalorier i den vita mackan men i förhållande till mättnaden per skiva blir ändå den grova mackan en solklar vinnare.
Det är stor skillnad på marmelad och kokt ägg, både när det gäller näring och mättnad. En marmeladmacka är ingen vidare ersättning för en lunch men lägger man kokt ägg, keso, rökt lax, sill, rejält med påläggskinka eller köttbullar på brödet blir det en helt annan sak.
Kompletterar man sedan med ett par skalade morötter, och en paprika, ja då är man i hamn. Lunchen är fixad.
En bra lunchmacka är alltså:
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.