Colourbox

Få hjälp att gå ner i vikt – och låt chefen betala

Du vet väl att du via ditt friskvårdsbidrag kan gå ner i vikt – och låta din arbetsgivare betala? Läs mer om hur det fungerar här.

Friskvårdsbidraget är en så kallad personalvårdsförmån, det vill säga en förmån av mindre värde som syftar till att skapa trivsel i arbetet.

Idag erbjuder flera svenska arbetsgivare hälsofrämjande åtgärder för sina anställda, men det finns ingen lagstiftad eller kollektivavtalad skyldighet att erbjuda friskvårdsbidrag. Det är upp till varje arbetsgivare. Däremot måste alla anställda på arbetsplatsen ha samma personalvårdsförmåner. De är helt skattefria och kan inte bytas mot kontanter.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

Kan inte bytas mot kontanter

Förmånerna är helt skattefria men kan inte bytas mot kontanter, så används inte bidraget så "brinner pengarna inne". Och både viktminskningskurser samt mobilappar med enklare motion/friskvård såsom löpträning eller viktminskning är godkända. Däremot gäller skattefriheten inte tränings- eller motionsredskap, nikotinprodukter eller preparat för viktminskning.

Arbetsgivaren kan alltså ...

* ... skattefritt ge sina anställda möjligheter till enklare slag av friskvård och motion antingen direkt på arbetsplatsen eller på gym, friskvårdsföretag, sportanläggningar och liknande.
* ... erbjuda skattefria personalvårdsförmåner i form av friskvård och motion av enklare slag och mindre värde. Det finns inget fastställt belopp, men exempelvis ryms oftast
- årskort
- klippkort eller enkelbiljetter
- elektroniska varianter av detta
OBS! Saknar du friskvårdsbidrag på din arbetsplats men har en fackklubb kan du med hjälp av den försöka påverka din arbetsgivare till att införa det.

Så använder du ditt friskvårdsbidrag på Wellobe

1) Du betalar "som vanligt" och får sedan ersättning från din arbetsgivare
För att du ska få ersättning för ditt friskvårdsutlägg behöver du visa ett kvitto för din arbetsgivare.
På vår hemsida har du möjlighet att skriva ut dina kvitton på ett enkelt sätt. Gör så här:
1. Gå till bit.ly/betalningshistorik och logga in med dina inloggningsuppgifter till Wellobe.

2. Klicka på den transaktion som du önskar ett kvitto för.

3. När kvittot visas går det bra att skriva ut.
Du kan skriva ut genom att högerklicka och välja skriv ut eller genom att gå till menyn, välja arkiv och sedan skriv ut.

Om kvittot understiger 4000 kronor behöver inte ditt namn eller personnummer framgå på kvittot.

2) Du går via Benify (tidigare Flexpay), Wellnet eller ActiWay (tidigare FriskvårdsChecken)
Befiny, Wellnet och ActiWay är tre webbportaler som alla fungerar ungefär på samma sätt: De samlar tusentals olika personalförmåner på en och samma plats – däribland Wellobe – och då ett företag ansluter sig kan de anställda sedan själva välja hur de vill använda sina friskvårdsbidrag.

Källa: Skatteverket, Unionen

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här