”Viktigast är att ha roligt”

I många år har han förknippat svett och puls med panikångest.
Nu behöver Anders Bagge koppla ihop dem med mer positiva känslor.
– Viktigast nu är därför att hitta fysisk rörelse som han verkligen tycker är rolig, säger Mårten Nylén, träningsexpert i Wellobe.

Film & Foto: Marcus Järvinen
Se avsnitt 2 av "Be well med Wellobe" på Wellobes IGTV eller följ länken längre ner.

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa
Som ung ägnade sig Anders Bagge åt både fotboll, pingis och friidrott. Det blev dock musiken som vann hans hjärta och efter många års hårt jobbade, festande och resande tog såväl kroppen som knoppen stryk.
– I många år förknippade jag svettningar och hög puls med tecken på panikångest, och undvek alla former av träning. Idag, 52 år gammal, känner jag mig både tung och trött. För två år sedan bröt jag dessutom benet och är osäker på vad jag är kapabel till, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Trädgårdsarbete eller lek med hundarna

Det första Mårten Nylén vill göra är att styra om Anders, så att han istället för att fokusera på sina begränsningar börjar titta på sina möjligheter istället.
– Jag vill också få Anders att förstå att det inte är farligt att röra på sig. Därför ska vi satsa på fysisk rörelse som han verkligen tycker är rolig, som att vara ute i trädgården eller leka med hundarna. För så länge han har kul glömmer han liksom bort att han rör på sig. Det handlar helt enkelt bara om att utgå ifrån vad Anders kan, vill och tycker är skoj, då blir det enkelt. Och är det enkelt ökar chansen för att motionen blir gjord.

Så kommer Anders att träna

Målet är att Anders ska förbättra sin hälsa och kanske gå ner lite i vikt på köpet. Mårten tycker också att det är viktigt att han ska få känna sig stark inifrån och ut.
– Även om han tränade när han var yngre gäller det att fokusera på var han befinner sig just nu. Han ogillar ju till exempel känslan av att inte orka, därför vill jag helt enkelt hitta aktiviteter som funkar för honom. Helst några varje dag, säger Mårten Nylén.
Testa samma verktyg som Anders Bagge

Anders ska alltså...

1. Skapa nya tankebanor
Det Anders behöver känna är att han kan svettas och få upp pulsen – utan att förknippa det med fara. Enklaste sättet för att börja förändra det är att ägna sig åt någonting han tycker är kul. Det kan vara hundpromenader, pingis eller varför inte kampsport? Anders har själv nämnt att han har ett intresse för det, vilket ju är något som Mårten har växt upp med.

2. Börja promenera

Promenader är ett jättebra sätt att få in lite enkel, regelbunden vardagsmotion. Anders ska gå ut och gå en gång om dagen. Varannan dag i minst 45 minuter och varannan dag i 45 minuter plus. Som draghjälp har han både hustrun Johanna och sina fem hundar, som kan ge ett fantastiskt funktionellt dynamiskt motstånd.
3. Börja styrketräna
Anders ska också börja med enkel styrketräning. Han har fått två gummiband att använda ihop med några enkla övningar nere vid strandkanten, där han själv har uttryckt att han har en bra "feng shui". Det kommer att hjälpa honom att balansera upp kroppen muskulärt och stärka svaga länkar som till exempel hans brutna ben. Det kan också förebygga andra skador.

Namn: Anders Bagge
Ålder: 52
Familj: Hustrun Johanna och hundarna Ebba, Sonja, Karin, Iris och Selma, och katten Smilla.
Bor: På Färingsö norr om Ekerö i Stockholm
Instagram-konto: @andersbagge1

Se avsnitt 2 av "Be well med Wellobe" >>HÄR<<

Projekt “Be well med Wellobe”

I 24 veckor ska Anders testa hur han kan förbättra sin hälsa med hjälp av Wellobe*. Han får:

  • … ett individuellt anpassat kost- och träningsupplägg att följa
  • … logga all sin mat och motion i Wellobes mobilapp
  • … tillgång till tusentals kaloriberäknade recept
  • … tips, råd och coaching av Wellobes legitimerade dietist en gång i veckan
  • … träna med Wellobes träningsexpert en gång i veckan

Vi kommer att följa Anders Bagge via intervjuer, filmer och sociala medier.
Nå DIN målvikt – med samma metod som Anders Bagge

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Mårten Nylén på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här