Hur går man ner i vikt utan att påverka sina barn? Här är psykologens bästa tips.

”Hur överför jag rätt värderingar?”

Att behöva gå ner i vikt efter att man har fått barn är vanligt.
Men hur går man ner i vikt utan att låta det påverka sina barn?
Här är psykologen bästa tips.

Känner du igen dig? Lär dig mer om kost och hälsa i Wellobe*

Hej Wellobe,
för åtta år sedan fick jag mitt första barn. Sedan lyckades jag aldrig gå ner i vikt, innan det var dags för barn två. Jag har provat det mesta under åren, från bantning till diverse dieter. Nu har jag blivit medlem i Wellobe och måste säga att jag redan har börjat märka skillnad. Dock oroar jag mig över vilken typ av värderingar jag för över till mina barn. Det har ju inte undgått dem att jag ständigt väger och mäter mig, samt räknar kalorier. Men jag vill inte att de ska få ett osunt förhållande till mat. Hur gör jag för att överföra ”rätt värderingar” till mina barn samtidigt som jag själv vill gå ner i vikt?

//Mvh Orolig tvåbarnsmamma

Klara Edlund, Leg. Psykolog:

Hej,
att vilja gå ner i vikt efter att man har fått sina barn är knappast någonting du är ensam om. Men skynda långsamt. Graviditet, förlossning och amning är en stor påfrestning för både kropp och själ, så ge dig själv utrymme att verkligen ”landa” i dig själv och med dina barn.

När vikten ökar på ett sätt som man inte trivs med finns det en uppsjö trix för att snabbt och effektivt gå ner i vikt. Tyvärr är problemet att det oftast bara fungerar kortsiktigt och att man i stort sätt alltid går upp i vikt igen efteråt. Ganska snabbt hamnar man i det vi brukar kalla för viktpendling eller jojobantning. Det är inget hälsosamt beteende och därför bör man undvika att dela med sig av det till sina barn, oavsett hur gärna man vill gå ner i vikt eller ej. För trots allt stämmer den gamla klyschan – ”barn gör inte som vuxna säger utan barn gör som vuxna gör”. Det finns också forskning som visar att bantning hos mammor utgör en riskfaktor för bantningsbeteenden även hos deras döttrar.

JUST NU: 50% rabatt

Så går du ner i vikt – utan att påverka dina barn

Wellobe rekommenderar vi absolut inte kaloriräkning för barn. Behöver du själv gå ner i vikt är vår tjänst samtidigt ett bra och hälsosamt alternativ för hela familjen, eftersom vi endast förespråkar ”vanlig mat” – men i olika mängder. Det betyder alltså att alla i familjen lätt kan äta samma saker. Vill du som förälder däremot gå ner i vikt, ser du bara till att hålla dig till din rekommenderade kalorirekommendation, anpassa mängden mat och logga den energi du tillför.

Så, hur gör man då för att gå ner i vikt – utan att överföra ett ”osunt” förhållande till mat till sina barn? Några tips kommer här:

 1. Dina barn behöver faktiskt inte veta allt. Se till att din kaloriräkning, vägning och mätning enbart är till för dig och din vuxna partner om du så vill.
 2. Prata om ”mat som kroppen blir glad av” och om att "äta smart". Det är ett positivt sätt som inte handlar om vare sig kroppsideal, vikt eller bantning utan om hur olika sorters mat påverkar barnens hälsa. Mat som kroppen blir glad av har till exempel ofta fina färger och att äta smart är att välja sådant som kroppen blir glad av. Det är det Wellobe handlar om och det som man också kan prata helt fritt om vid matbordet.
 3. Påminn också gärna barnen om att alla är perfekta precis som de är och att kroppen, figuren och utseendet inte har någonting att göra med hur vacker man är som person. Och ta hand om dig själv och dina nära, välj smart och må bra. Det är enklare än man tror.

* På Wellobe rekommenderar vi aldrig kaloriräkning för barn. För att bli medlem måste du ha fyllt 18 år. Läs mer under Allmänna villkor.

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Har ditt barn ett högt BMI? Så ska du tänka

Så lär du ditt barn att äta rätt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här