”Plötsligt hängde halva ansiktet”

Nästa deltagare i vår Hälsovinsten-serie är Emily Vallin, 27, från Lidingö. Som en följd av stress drabbades hon för drygt ett år sedan av en tillfällig ansiktsförlamning. Idag är hon fullt återställd och taggad till tänderna.

Emily, vem är du?
– Tja, vad säger man? Jag är en 27-årig lite sprallig tjej som bor i en lägenhet på Lidingö, varannan vecka tillsammans med min dotter som är 3,5 år. Om dagarna sitter jag i en kundtjänst på ett säkerhetsföretag och på fritiden hänger jag med min dotter eller vänner.
Hur ser ditt liv ut idag, med avseende på mat- och motionsvanor?
– Jag tycker det är jättekul att laga mat och har faktiskt provat olika Hälsokassar, men i de finns oftast något recept man inte tycker om och då blir det lätt att man tar något färdigt. Eftersom jag älskar att promenera går jag däremot till och från jobbet här på Lidingö varje dag och det har jag gjort i 3 år. Den slingan är ungefär 2,5 kilometer och löper längs en sjö så det är jättefint. Samtidigt brukar jag lyssna på dokumentärer. Förutom den vardagsmotionen blir det dock inte så mycket mer. Jag tränade så himla mycket innan ansiktsförlamningen, men i och med den kom jag av mig lite och vågade inte fortsätta.

Ja, kan du berätta: Vad hände egentligen?
– Det började för ett år sedan, med halsont. Sedan tappade jag både smak och känsel i halva sidan av tungan. Min kollega berättade då att hennes kompis haft samma symptom och blivit förlamad. Så jag gick naturligtvis till läkaren, men blev inte tagen på allvar. Nästa dag när jag hade borstat tänderna kunde jag dock inte spotta ut tandkrämen efteråt. Och när jag då tittade mig i spegeln liksom "hängde" halva ansiktet. Jag cyklade direkt tillbaka till läkaren som konstaterade att det inte var en propp, utan något som kallas "Bells pares". Det hade utlösts av en blåsa i halsen som jag fått av stress, vilket i sin tur hade infekterat ansiktsnerven. Det var så klart jätteläskigt. Jag kunde inte ens blinka utan fick använda ögondroppar i tre hela veckor. Sedan försvann det bara, men som sagt, innan förlamningen hade jag kört så himla hårt så nu vågade jag inte riktigt komma tillbaka.
Ok, men nu ska du börja på ny kula. Vad tror du kommer att bli svårast?
– Att både prioritera tid för motion och trevliga myskvällar med mina vänner. Men eftersom min stora svaghet är just trevliga kvällar med mousserande vin med tjejkompisarna så kommer min strategi bli att föreslå promenader i stället. Godis och glass och sådär tror jag faktiskt inte att jag kommer att sakna så mycket.
Och vad är drömmen när de här 100 dagarna är över?
– Att det här blir en så naturlig livsstil för mig att jag inte kan tänka mig att gå tillbaka. Sedan vet jag inte om jag verkligen kommer att vara nöjd med det målet jag har satt och då kanske jag kan fortsätta lite till. Och så hoppas jag förstås också att jag ska ha inspirerat andra att också köra där och då, eller längre fram.

Nå din målvikt med oss!

Detta är Hälsovinsten

"Hälsovinsten" är en utmaning som pågår i 100 dagar. Den innebär att du som medlem i Wellobe, utöver de ordinarie verktygen nedan, också får extra pepp, tips, råd och utmaningar – i 100 dagar.

Så gör du för att gå med:

Är du ännu inte medlem i Wellobe registrerar du dig enkelt på www.wellobe.se och påbörjar dina 100 dagar.
Är du medlem startar du enkelt din nedräkning överst på medlemssidan.
OBS! Sista dagen att gå med i höstens version av Hälsovinsten är den 15 oktober 2015! (Då kommer din dag 100 att bli den 23 januari 2016.)

Dessa verktyg får du som medlem:

– Mål & framsteg i diagram och grafer
– En individuell kostplan som håller koll på kaloriintaget
– En loggbok för att "bokföra" såväl mat som motion
– En mobilapp för att nå de viktigaste verktygen – var du än är
– Veckomenyer för att enklare äta "rätt"
– Ett 5:2-program med specialanpassade recept
– Ett motionsprogram som visar när och hur mycket du bör träna
– Experter inom Mat, Motion och Motivation
– Ett medlemsforum där du både kan blogga själv, läsa andras bloggar samt komma i kontakt med andra medlemmar
– Ett magasin med hundratals artiklar om Mat, Motion och Motivation
– En receptbank med tusentals kaloriberäknade recept

Hur mycket kan DU gå ner...

... på 100 dagar...? Den 7 september börjar en ny omgång. Delta du med! Och låt oss gärna veta hur det går genom att dokumentera alla mål och delmål på Facebook och Instagram!
Använd #5på100, #10på100, #20på100 eller vad DITT personliga mål nu än är.

Påbörja DINA 100 dagar här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här