Bryt dina dåliga vanor, med vår hjälp.

Så bryter du dina dåliga vanor

Beroende av läsk, kakor, godis eller snabbmat?
Eller småäter du till sent inpå kvällarna?
Ta hjälp av vårt schema för att bli av med dina dåliga vanor.

Känner du igen dig? Nå din målvikt – med vår hjälp

Nästan alla behöver vi rutiner som kan definiera vilka vi är. Och oavsett om det handlar om att ta en morgondusch, en kopp te på kvällen, eller att äta ungefär samma saker varje vecka, så ger våra vanor en känsla av trygghet och igenkänning.
Men hur gör man då med de dåliga vanorna?

Dåliga vanor kan ersättas med goda

Enligt Charles Duhigg, författare till "The Power of Habit", så skapas vanor på följande sätt:
1. Först triggas hjärnan att utveckla ett visst beteende.
2. Sedan genomförs själva beteendet eller rutinen i sig.
3. Därefter får personen ifråga en belöning som tilltalar hjärnan, vilket gör att den kommer att komma i håg att upprepa beteendet om och om igen.
Eftersom man oftast upprepar beteendemönstret utan att tänka på det, blir det dock svårt att bryta. Men enligt Duhigg kan dåliga vanor ersättas med goda.

JUST NU: 50% rabatt

Drygt 2 månader är allt som krävs

I en studie publicerad i the European Journal of Social Psychology, observerades 96 individer under 12 veckor för att ta reda på exakt hur lång tid det skulle ta att införliva en ny vana. Under denna period fick varje deltagare avlägga en rapport där man dag för dag beskrev hur naturligt det nya beteendet kändes. Och enkelt sammanfattat så landade den genomsnittliga tiden för att införliva en ny vana på 66 dagar.
Förutsatt att beteendet inte innehåller några beroendeframkallande tillsatser borde man med andra ord även kunna byta ut gamla vanor mot nya inom 66 dagar, menar Duhigg.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

Så ska du göra – dag för dag

Några sådana exempel skulle kunna vara att byta ut bussresan till jobbet mot en morgonpromenad, lättölen till lunchen mot vanligt vatten eller TV-snackset mot frukt under 66 dagar. Oavsett mål och motiv kan förhoppningsvis följande schema vara till hjälp.

Dag 1-22: Sprid ordet

Berätta för vänner, familj och kollegor att du har ett uppdrag och be dem att hjälpa dig att kontrollera så att du inte glider tillbaka in i gamla banor. Säg till dem att du vill att de ska skälla på dig, tjata om det och konstant påminna dig om det. På så sätt blir trycket extra hårt, eftersom det är dubbelt så jobbigt att göra andra besvikna än bara sig själv. (Dock menar andra förespråkare att det här snarare kan ha en negativ effekt, så tänk noga efter vad som verkligen skulle passa bäst för dig.)

Dag 23- 44: Reflektera över det

Ta dig en riktig funderare. Det är nu det är dags att verkligen gå till botten med dina ovanor, en gång för alla. Vad vill du i livet och varför är det egentligen viktigt att göra det här? Oavsett om du försöker göra dig av med dålig vana eller införliva en ny, mer hälsosam sådan är det viktigt att du reflekterar över hur den faktiskt kommer att påverka ditt liv. För blir målet tydligare, blir också dina 66 dagar enklare.

Dag 45- 65: Se ljuset i tunneln

Även om du har kommit så här långt har du fortfarande 20 dagar kvar. Med andra ord är risken fortfarande att du tröttnar, tappar tålamodet eller rentav glömmer bort varför du gör det här. Hitta därför någonting som effektivt kan pusha dig sista biten in i mål. De här sista 20 dagarna är helt avgörande, så även om du inte riktigt kan se målet bör du åtminstone försöka se ljuset i tunneln.

Dag 66: Fira!

Bästa sättet för att ta adjö av en gammal vana eller att välkomna och konsolidera en ny, är att fira den. Anordna därför en liten ceremoni, bjud på middag, fixa en fest eller skåla i bubbel. Om det handlar om att ha gjort sig av med en dålig vana kommer folk mer än gärna att vilja fira den med dig. Du kan till och med göra det till en årlig tradition.

Källa: Elite Daily

blimedlem:Kolla: Hur mycket kan du gå ner i vikt – med våra verktyg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här