Hela 38 procent svenskar går upp i vikt under julen, enligt SIFO.

Så mycket går svenskarna upp i vikt under julen

38 procent svenskar går upp i vikt under julen.
Tillsammans blir det 5 miljoner kilo, enligt SIFO.
– Siffrorna är desamma varje år så mitt tips att planera väl, säger Erik Hemmingsson, vid Överviktscentrum på Karolinska Institutet.

Håll vikten över jul – med våra verktyg

Enligt en undersökning gjord av SIFO, hävdar 38 procent att de går upp i vikt under julen. 67 procent svenskar lägger på sig minst 2 kilo under julhelgen – eller mer. Det blir 5 miljoner svenska kilon tillsammans. Och siffrorna är relativt stabila från år till år.
– Julhelgen är den största frossarhelgen på hela året. Sedan är det klart att olika människor går upp olika mycket. Medan det finns relativt viktstabila som inte gör det alls, kan vissa öka 0,5 kilo i snitt och andra som redan har viktproblem 4-5 kilo i snitt, säger Erik Hemmingsson, fetmaforskare vid Överviktscentrum på Karolinska Institutet.

Erik Hemmingsson, fetmaforskare vid Överviktscentrum på Karolinska Institutet.

Fler motkrafter än vanligt

Så varför ser det ut så? Julen är ju en återkommande högtid så man skulle kunna tro att vi borde "lära oss" från tidigare år. Nej, enligt Erik Hemmingsson kan man tvärtom skönja ett återkommande mönster. Dels tror han att det beror på vår uråldriga bondetradition att bunkra upp i skafferierna. Dels är hösten och vintern den mörkaste perioden på året, vilket ökar produktionen av trötthetshormonet melatonin.
– Har man då jobbat in i kaklet för att bli klar innan semestern och dessutom hetsat upp sig över klappar som ska köpas, knäck som ska kokas och släkt som ska komma, är det inte konstigt att man går på knäna när julen väl kommer. Jag är själv småbarnsförälder, så jag vet.

Investera i din hälsa du också!

”Det blir en ond cirkel”

Ytterligare en faktor är att vi den här tiden på året sitter inne mer. Och är kroppen trött utlöser den det stressreglerande hormonet kortison, som i sin tur triggar igång det aptitstimulerande hormonet ghrelin.
– Det hela blir en ond cirkel: När julklapparna väl är öppnade drar många en lättnadens suck, samtidigt som all den goda maten finns där. Och då blir det lätt ett glapp mellan vårt logiska och vårt mer känslostyrda sätt att tänka. Så även om vi är medvetna om konsekvenserna blir kanske inte planerna på att hålla vikten mycket värda i det läget, det är mer "vanans makt" som styr, menar Hemmingsson.

Julen värst bland alla högtider

Även på viktminskningssajten Wellobe tycks medlemmarna följa samma mönster. Tittar man på föregående år kan man se att trenden med lägre viktminskningsresultat sammanfaller med årets högtider, för att öka rejält igen efter jul, nyår, påsk och midsommar. Som lägst viktminskningsresultat uppmättes på julafton och nyårsafton. Högst resultat uppmättes bara två veckor senare.
– Klassiskt. Under påsken tenderar vi dock att äta mer godis och på midsommar vill vi äta lite lättare och samtidigt vistas mer ute. Då är nog snarare alkoholen problemet, så jag skulle ändå vilja påstå att julen definitivt kommer på första plats – ur ren viktökningssynpunkt.

Fetmaforskarens bästa tips: ”Tänk efter i förväg”

Så hur tycker Erik Hemmingsson att man ska man göra inför den kommande storhelgen?
– Se till att tänka efter i förväg och planera väl, även om man ska vara väl medveten om att även de bästa planerna kan gå i stöpet. Mitt förslag är även att sänka kraven lite. Julbordet måste inte vara överdådigt och julklapparna jättemånga. Försök i stället se julen som en tid för återhämtning, många av oss har ju jobbat konstant sedan i somras. Har du kämpat med vikten i 11 månader är det klart att du ska njuta, men tänk efter lite i förväg så att du inte faller i de vanliga, klassiska fallgroparna.

Var lite förutseende i jul – få hjälp att hålla vikten

Erik Hemmingssons bästa vikttips

1. Lägg upp en bra plan – Då har du i alla fall ett tydligt mål.

2. Sänk prestationskraven – Allting måste inte bli perfekt, det är viktigare att du mår bra.

3. Bestäm dig för att ha en stressfri jul – Undviker du stressen behåller du lättare balansen.

4. Låt inte julen kretsa kring maten – Umgås med nära och kära på ett annat sätt i stället, genom att exempelvis gå ut och ta till vara på det lilla ljus vi får i stället.

5. Ta det lugnt med alkoholen – Den kan få vem som helst att gå överstyr.

Läs även

Så firar du jul – utan att gå upp i vikt

Här är bästa maten på julbordet

Så många kalorier finns på julbordet

Så många kalorier finns i ditt julfika

8 bra alternativ till julgodis

Vad kan jag dricka istället för glögg?

Här är julbordets värsta kaloribovar

Här är julmaten som kan hjälpa dig ner i vikt

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här