Diabetes typ 2? Att gå ner i vikt kan minska problemen, menar experten.

Typ 2 diabetes: En dold sjukdom

I ett tidigt stadie kan typ 2 diabetes 2 motas tillbaka.
Problemet är att du kan ha haft sjukdomen flera år – utan att veta om det.
– Det är det som är utmaningen med typ 2 diabetes, säger Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid Sankt Görans sjukhus.

Har du diabetes typ 2? Kom i form med oss

Idag har drygt en halv miljon svenskar diabetes. Av dem är cirka 50 000 drabbade av typ 1 diabetes och övriga av typ 2 diabetes. Så vad är skillnaden?
– Varje gång du äter stiger sockerhalten i ditt blod, samtidigt som bukspottkörteln börjar producera insulin för att hjälpa kroppen ta upp sockret från blodbanan in i cellerna och tillgodogöra sig energin. Men vid typ 1 diabetes produceras inte insulinet som det ska och vid typ 2 diabetes produceras det, men inte i tillräcklig mängd och samtidigt kan kroppen inte ta upp det som det ska. Ofta beror typ 2 diabetes nämligen på att du är överviktig med ”stor kropp”. Då stiger blodsockret gradvis och efter viss tid uppfyller du kraven för att få diagnosen typ 2 diabetes. Det knepiga är att du kan gå runt med sjukdomen utan att veta om det. Och när du väl får diagnosen kan du heller inte veta säkert när du insjuknade, vilket kan vara farligt eftersom risken för följdsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt ökar ju längre du går runt med förhöjt blodsocker, säger Joanna Uddén Hemmingsson.

JUST NU: 50% rabatt

Typ 2 diabetes kan bekämpas tidigt

Hela 100 000 svenskar beräknas idag ha en så kallad ”oupptäckt form” av typ 2 diabetes. Det är en stor nackdel, eftersom sjukdomen faktiskt kan bekämpas om det görs i ett tidigt skede. Och då spelar vikten en avgörande roll, menar Joanna Uddén Hemmingsson.
– Kroppen skulle nämligen kunna liknas vid en gräsmatta och insulinet vid vattnet i en vattenspridare. Är gräsmattan för stor når inte vattnet hela ytan. Minskar däremot ytan som vattenspridaren ska täcka, det vill säga går du ner i vikt, räcker vattnet – alltså insulinet – till för att vattna hela ytan.

Många faktorer du med typ 2 diabetes själv kan påverka

En annan fördel med att gå ner i vikt är att bukfettet minskar. Att lagra fett i buken tror man nämligen medför de största riskerna vid övervikt. Just bukfett antas även försämra insulinets funktion. Övervikt är därmed en av de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2 diabetes, även om man är frisk i övrigt. Omvänt ökar också risken för typ 2 diabetes om man fortfarande är frisk men överviktig.
– Visserligen spelar också ärftligheten in, men framförallt är din livsstil viktigast. Därför finns det många saker du kan göra för att motverka eller i bästa fall bli frisk från din typ 2 diabetes, som till exempel att röra på dig mer, sluta röka, minska på alkoholen, stressa mindre samt gärna gå ner några kilon i vikt. Framförallt är en bättre livsstil en billig livförsäkring, eftersom typ 2 diabetes är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt.

Att ”träna sig frisk” från typ 2 diabetes

Ju äldre man blir, desto sämre fungerar bukspottskörtelns insulinproducerande celler. Därmed ökar risken för typ 2 diabetes hos alla med åren och det är orsaken till att typ 2 diabetes ibland också kallas för ”åldersdiabetes”. Huruvida man skulle kunna träna sig frisk eller ej är Joanna Uddén Hemmingsson dock tveksam till.
– Det beror helt på hur länge man har varit sjukt och det är som sagt svårt att veta. Men fysisk aktivitet kan alltid sänka blodsockret, förbättra värdena samt ibland även minska behovet av diabetesmediciner. Har du typ 2 diabetes har du ju ett förhöjt blodsocker. Och då är det bättre ju mer muskler du har, eftersom de konsumerar socker. Dessutom minskar bukfettet. Vad man bör minnas är dock att enbart träning sällan gör att du går ner i vikt om du inte förändrar kost samt drar ner på rökning, alkohol och stressfaktorer också.

Källa: Hjärt- och lungfonden, Insulin.se, Svenska diabetesförbundet, Vårdguiden, Socialstyrelsen

Har du typ 2 diabetes? Få hjälp i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även:

Så äter du dig frisk från diabetes typ 2
Varför får man diabetes?
Gick ner i vikt – blev av med diabetes
Överläkaren: Övervikt före graviditet ökar risken för diabetes
Därför är 5:2-metoden bra för dig som är diabetiker

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här