Colourbox

Hur undviker man att gå upp i vikt på semestern?

Har du lyckats hålla din vikt hela året är det förstås jättetråkigt om några veckors semester ska  förstöra allt slit. Dietistens tips är därför att i förväg besämma hur du vill att livet ska se ut efteråt. Läs mer här.

Läsk, glass, alkohol och sena middagar. Precis som alla år bjuder semestern på frestelser. Dessutom blir det svårare att äta på sina vanliga regelbundna tider. För befinner man sig x antal mil hemifrån kan vardagsrutinerna kännas avlägsna.

– "Jag är värd det", tänker du. Och visst, det kanske du är. Men då måste du också vara beredd att betala för det när du kommer hem igen. Däremot bör du kanske ställa dig frågan vad det egentligen är du unnar dig. Att få njuta hämningslöst några dagar för att också gå upp de där extrakilona som du har kämpat så länge för? säger Josefine Jonasson.
Hur man vill göra är så klart upp till var och en, alla har ju olika mål. Men Josefines tips är att redan innan bestämma hur man vill ha det när man kommer hem igen.

– Det viktigaste är att du inte förlorar fokus, utan åtminstone vet vad du gör hela tiden.

Behöver du fler tips för att motivera dig? Kolla här

Nå din drömvikt med oss!

”Precis som när du går och shoppar”

Bestämmer man sig för att det faktiskt är okej att gå upp några kilon får man kalkylera. Men är målet att gå ner i vikt måste man påminna sig själv om det, menar Josefine Jonasson.
– Det är precis som när du går ut och shoppar. Har du inte redan innan bestämt dig för hur mycket du ska spendera kan utgifterna skena iväg ordentligt. Och kanske tänker du att det inte spelar någon roll om du tar den där tröjan också, du har jag redan handlat så mycket. Men självklart spelar det roll! Det är ju jättestor skillnad på att ha lite pengar kvar på fickan än ingenting. Lite samma sak är det med kalorier, skillnaden är bara att det inte märks direkt. En bra tumregel är att påminna sig själv om målet och sedan försöka utgå någorlunda ifrån hur man brukar göra hemma. Hur tråkigt det än låter.
Kolla: Här är några som har fått hjälp av Wellobe

Ett bra tillfälle att testa sig själv

Sedan är inte allt svart eller vitt. Och allting är ju relativt. För vissa är en glass på stranden lika med semester och för andra – en glass efter varje måltid.
– Visserligen kan semestern vara ett bra tillfälle att sluta räkna kalorier och testa sig fram. För det måste inte nödvändigtvis betyda att man går upp i vikt.
I stället kan man lära sig att känna efter vad man egentligen är sugen på, samtidigt som man hela tiden frågar sig själv vad man egentligen vill, menar Josefine Jonasson. På så vis går det hela förhoppningsvis av sig själv efter ett tag.

Alla dessa verktyg får du i Wellobe

”Gör fler u-svängar”

Kontentan är att hela tiden göra medvetna val, menar Josefine Jonasson:
– Tänk dig till exempel att du sitter i en bil på väg till Ystad. Sedan kommer du till ett vägskäl, där du svänger av. Efter ett tag märker du att du har kört fel och i stället är på väg till Gällivare. Vad gör du då? Förmodligen åker du inte hela vägen dit, tar in på hotell och njuter av att vara i Gällivare. Desto närmare du kommer Gällivare, desto längre bort kommer du ju från Ystad, där du egentligen ville tillbringa helgen. Jag gissar att du så fort som möjligt gör en u-sväng och kör mot Ystad. Gör helt enkelt mer u-svängar när det gäller ätandet också, och åk inte till Gällivare, såvida det inte är dit du verkligen vill.
Ta hjälp av Wellobe du också i sommar

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här