Brysselkål, naturella ägg och julskinka är livsmedel du kan sikta in dig på i jul.

Här är julmaten som kan hjälpa dig ner i vikt

”Måste man verkligen hålla igen på julafton?”
Nej, absolut inte – man måste faktiskt ingenting.
Men här är några tips för dig som trots allt vill hålla lite koll.

Kolla om du kan nå din målvikt – med vår metod

Vi har olika förhållningssätt till julen. Vissa tänker att det är en period där de faktiskt får äta och dricka mycket gott, utan att tänka på kalorierna, för att sedan återgå till hälsosamma vanor.
Andra vill hålla vikten, eller tappa några kilo, över julhelgen också. Här kommer exempel på maten som kan hjälpa – och stjälpa – dig.

JUST NU: 50% rabatt

Smarta matval

– Fyll tallriken med grönsaker! Ingen klassisk julmat direkt – och det är det som är problemet. Avsaknaden av grönsaker innebär att det finns plats med mer energität mat på tallriken. Så skapa en ny tradition och fyll på med frukt och grönt från start så kan du bli lika mätt på färre kalorier.

– Fram med brysselkålen! Hoppa inte över det när du dukar fram julbordet. Förutom att en portion brysselkål innehåller ynka 50 kalorier (samma mängd som EN bit knäck) är det också ett livsmedel som kostar kroppen mycket energi att bearbeta.

– Välj mättande proteiner! Skinka, lax, sill och ägg är alla exempel på klassisk julmat som faktiskt kan hjälpa dig att hålla nere på intaget. Det är proteinrikt, mättande och mycket av det innehåller bra fetter. Men här gäller det att hålla nere på såserna och rörorna som vanligtvis hör till. Så skippa majonäs på äggen, senap på skinkan samt såsen till laxen och sillen.
Bli medlem HÄR

Undvik det här

– Alkohol. Att byta ut julölen och snapsen mot alkoholfria alternativ kan ge en stor vinst för dig som vill gå ner i vikt. Fem centiliter starksprit, alltså en snaps, kan innehålla 100 kalorier. Ett stort glas starköl på 50 centiliter ger över 200 kalorier.

– Inläggningar. Vi nämnde ju sillen som ett bra exempel ovan, men det gäller som sagt utan såser. Själva inläggningarna innehåller nämligen fler sämre fetter och många extra kalorier. Satsa på vanlig matjessill om du vill tänka på vikten.

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram

Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här