Juliana Wiklund

Nyfiken på vårt 5:2-program?

Är du sugen på att testa ett helt nytt sätt för att gå ner i vikt? Då kan vårt 5:2-program vara någonting för dig. Du väljer fastedagar – vi ger dig verktygen.

En metod som har varit särskilt populär den senaste tiden är den så kallade 5:2-metoden. Kanske för sin enkelhets skull. Namnet kommer nämligen av att man äter som vanligt fem dagar och fastar två dagar i veckan. Och många är de som menar att metoden har gett en snabbare viktnedgång än andra – vilket i sin tur påverkat hälsotillståndet positivt.

– Med kontroll över sin vikt kan man bidra till att minska risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Man kan få bättre blodfett, blodsocker och blodtryck, säger Kerstin Brismar, professor vid Karolinska Institutet.
Hon är en av flera läkare som rekommenderar 5:2 och tror att metoden är här för att stanna.

Skeptiska i början

– En del kollegor var skeptiska i början när de trodde att det bara var någonting som journalisterna hittat på, men efter att de nu har förstått att det faktiskt finns bra samband med dieten har de ändrat sig, säger hon och menar att metoden också följer just Wellobes grundidé: Att minska ­kaloriintaget och få i sig en bra kost.

Det finns även en hel del forskning som talar för metoden, från USA och Storbritannien, där man hållit på ett tag. Bland annat har man sett att de som följer 5:2 behåller sin muskelmassa i högre grad, samtidigt som de blir av med lika mycket kroppsfett. Fördelen med det är att större muskelmassa hjälper till personerna i fråga att fortsätta förbränna kalorier, även när de bara sitter still eller sover.

Nå din drömvikt med oss!

Wellobe gör det enkelt

Kerstin Brismar tror att många svenskar skulle tjäna mycket på 5:2. Framför allt eftersom de flesta kan genomföra den. Med vårt 5:2-program blir det dessutom ännu enklare:
– Du väljer själv vilka dagar du vill fasta, hur mycket du vill gå ner i vikt och hur lång tid det får ta, säger dietist Josefine Jonasson.
– Programmet räknar sedan ut hur många kalorier du har att göra av med varje dag och föreslår olika menyer som ska passa. Under fastedagarna begränsas matintaget till 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man. Och övriga dagar får du äta desto mer, säger hon.

Programmet håller dessutom alltid koll på hur mycket kalorier du stoppat i dig och hur många du gjort av med. Sugen? Som medlem på Wellobe kan du när som helst gå in och ändra dina befintliga inställningar – och sedan även ändra tillbaka om det inte skulle vara någonting för dig.

Ja, jag vill testa Wellobes 5:2-program

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här