”Många tränar mycket och tror att allt är ok”

Det började som ett klassiskt nyårslöfte.
Ändå hände i princip ingenting – förrän på slutet av sommaren.
– I dag, bara tre månader senare, är jag hela 13 kilo lättare, säger Hans Sundberg.

Att Wellobe har en högre andel kvinnliga medlemmar är ingen hemlighet. Samtidigt visar statistik att män som på allvar bestämmer sig för att försöka gå ner i vikt, i högre grad också gör det. Så att Viktlubb inte skulle vara någonting för överviktiga män, stämmer inte alls.
– Mitt största problem var att jag åt alldeles för mycket, det vill säga att jag tog för stora portioner. Samtidigt gymmade jag ett par gånger i veckan, även om jag bara "måfå-tränade", säger Hans Sundberg, 49 år, från Luleå.

JUST NU: 50% rabatt

”Visst gick jag ner i vikt”

Att tro att allting är okej bara för att man äter relativt bra mat och ändå tar sig till gymmet ett par gånger i veckan, är dock ett vanligt misstag. Men när Hans Sundberg nått 94 kilo tyckte han att det fick vara nog. Inte för att han var sådär superöverviktig – verkligen inte – men han var heller inte supersmal (red. anm., Wellobe förespråkar vare sig det ena eller andra utan uppmuntrar enbart sunda värderingar och viktminskningar).
– Det började som ett nyårslöfte inför 2014, även om det inte hände så mycket då. Efter julledigheten gick både min fru och jag gick med i Wellobe och visst gick jag ner i vikt. Dessutom hjälpte artiklarna mig eftersom de sporrade mig. Det fanns allt möjligt att läsa och det kom dessutom någonting nytt i princip varje dag. Bland annat hjälpte de mig att förstå hur viktigt det var med vardagsmotion.

Bestämde sig för att prova 5:2

Efter en tid hamnade Hans Sundberg, som så många andra, på en platå. Han gick bara ner några hekto, trots att han hade hållit sitt rekommenderade dagsintag på max 1 600 kalorier.
– Fan vad jag har kämpat och så går jag bara ner såhär lite, tänkte jag. Nu är det dags att trappa upp det här ett steg. Så en dag, när jag ändå hade fått i mig väldigt lite kalorier, bestämde jag mig för att prova 5:2. Och då hände det grejer.

Valde själv hur han ville äta

Sakta men säkert gick Hans Sundberg nu ner i snitt ett kilo i veckan – i hela 12 veckor. Vid det laget hade han dock inte läst så mycket om just 5:2-metoden. Hade han gjort det innan han började hade det nog hänt ännu mer, säger han.
– Att byta från ett vanligt Wellobes-program var jättelätt. Det var bara att klicka i en ruta. Sedan upptäckte jag dessutom att det fanns massor att läsa. Fördelen med 5:2 var att det bara var två dagar jag behövde vara lite extra uppmärksam, men de övriga dagarna kunde jag välja lite själv hur jag ville äta.

”Livet ser rätt annorlunda ut”

I dag har Hans Sundberg gått ner hela 13 kilo – trots att målet från början egentligen "bara" var att gå ner 12. Det där sista fick han som en bonus, av bara farten.
Och vad händer nu?
– Tja, i somras bokade jag ett nytt halvårsprogram och satte upp ett nytt mål: Att i januari när vi åker till Thailand fortfarande väga det jag väger nu. Gymmet går jag fortfarande på, men skillnaden nu är att jag tycker att det är roligare eftersom jag känner mig mycket lättare. Dessutom cyklar jag varje dag till jobbet och det blir nio kilometer. Livet ser rätt så annorlunda ut, så Wellobe har varit jättebra för mig.

Hans viktigaste lärdomar

Storleken spelar roll
Först när jag började väga maten insåg jag hur mycket jag hade ätit. Kanske är inte yoghurt så farligt, men äter du en och en halv portion med massa müsli får du i dig massa kalorier. Det är lätt att lura sig själv på sånt där.

Det går inte att bara träna
Många tränar jättemycket och tror att de ska kunna äta som de vill, men det går inte att bara träna bort övervikten. Man måste fan anstränga sig lite och även se över hur man äter. Man är ju inte odödlig.

Att det faktiskt finns hjälp att få
På Wellobe kan man lära sig jättemycket. Allt jag har behövt veta har jag kunnat läsa mig till i artiklarna (även om jag innan jag upptäckte det fick lära mig den hårda vägen).

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här