Wellobe

Så startade Wellobe

Viktklubb startade år 2003 som Sveriges först digitala viktminskningstjänst.
Sedan dess har man hjälpt över en halv miljon medlemmar – och bytt namn till Wellobe.
Det här är det bästa jag har tagit fram i min karriär, säger Stephan Rössner, professor emeritus.

Kolla: Så fungerar vår Wellobe-metoden
Redan när Viktklubb (numera Wellobe*) startade fanns ett stort problem med övervikt. Och sedan dess har problematiken bara accelererat.
– Idag säger man att 14 procent av svenskarna är feta. Men det är troligen mer än så, eftersom de siffrorna bygger på självskattning, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, som idag en av landets mest erkända kostdoktorer.
Så hur startade allting?
– Det började med att Aftonbladet ville utnyttja Internet och ny teknik för att starta en viktklubb. Och eftersom jag och mitt team på Överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholm var störst, bäst och vackrast inom området kom de till oss.

Kunde hjälpa många fler
Josefine Jonasson, legitimerad dietist också hon från Överviktsenhten, har tillsammans med Stephan Rössner varit med från starten. Idag bloggar hon, svarar på medlemsfrågor och är med och utvecklar Wellobe kontinuerligt.
– På Överviktsenheten hade vi väldigt långa väntetider innan vi kunde ge behandling till alla de som behövde hjälp med sina viktproblem. Vi på Viktklubb (numera Wellobe skapade en möjlighet att kunna hjälpa fler – med samma vetenskapliga metod som på Överviktsenheten, säger hon.
”Du kan gå ner ett kilo per vecka”
Resultatet blev en vetenskapligt baserad och individuellt anpassningsbar webbtjänst för viktminskning.
– Med Wellobe kan du gå ner upp till ett kilo per vecka. Det vet vi säkert. För att minska i vikt och sedan hålla den måste man nämligen kunna stå ut i det långa loppet. Och till skillnad från de flesta andra dieter gör man det med vår metod. Tack vare Wellobe har jag kunnat behandla 400 000 personer jag aldrig har sett. Det har kommit fram folk till mig i affären och tackat så jag är jättestolt över att jag var med och tog fram den, säger Stephan Rössner.
Kolla: Så fungerar vår viktnedgångsmetod
Wellobe i forskningen
En viktig del var att tjänsten även skulle vara användbar inom överviktsforskningen, så ett villkor var att datan som samlades in också skulle kunna användas som forskningsbas.
– Det skulle vara trovärdigt, forskningsbaserat, mätbart och inte en massa flum, säger Stephan Rössner.
Den insamlade datan resulterade i Josefine Jonassons avhandling* och en artikel i The Scandinavian Journal of Public Health**.
Regelbundenhet en framgångsfaktor
Resultaten visade att de Wellobe-medlemmar som efter 6 månader lyckats bäst var de som vägt sig mest regelbundet (minst 12 av 13 möjliga tillfällen de senaste 3 månaderna). En annan viktig faktor var könet: Efter 6 månader hade männen gått ner 7,2 (+- 4) kg och kvinnorna 4,4 (+- 4.9) kg. 29 procent av medlemmarna hade då gått ner 5-10 procent av sin startvikt. 20 procent hade gått ner mer än 10 procent av sin startvikt efter samma tid.
Känner du igen dig? Få mer hjälp med din hälsa

* Weightloss programmes over the Internet, Karolinska Institutet, 2007
**An Internet-based weight loss programme, Scandinavian Journal of Public Health, 2009

Malin Kaldo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här