Jacob Gudiol, om fördelningen mellan kolhydrater och fett.
Jacob Gudiol, om fördelningen mellan kolhydrater och fett. Foto: Colourbox/Tomas Irvering.

Jacob Gudiol: Mindre kolhydrater eller mindre fett?

Länge har debatten rasat kring hur fördelningen av kolhydrater respektive fett bör se ut för den som vill gå ner i vikt. Forskning visar dock att det snarare är valet av livsmedel som är det viktiga. Här berättar Jacob Gudiol, legitimerad fysioterapeut från Helsingborg, varför.

Få mer tips och råd på hur du ska gå ner i vikt

En vanlig fråga när det pratas dieter för viktnedgång är mängden kolhydrater och fett – och relationen mellan dessa två. Den fördelningen kan skilja sig vitt mellan olika förespråkare som alla påstår att just deras fördelning är den rätta. I själva verket finns det dock ingenting som talar för att en viss fördelning är överlägsen någon annan, menar Jacob Gudiol, leg. fysioterapeut. Varken när det gäller hur mätt du blir eller hur många kalorier du kan äta.
– Det viktiga är vilka livsmedel du väljer, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

Ny studie kring kolhydrater och fett

Att energibehovet inte förändras nämnvärt av olika mängder kolhydrater och fett i kosten belyses tydligt i den nypublicerade studien "Calorie for Calorie, dietary fat restrictions results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity" i tidskriften Cell Metabolism".
– Där lät man deltagarna bo på en sjukhusavdelning där de fick all mat serverad och dessutom övervakades de när de åt. Mängden kalorier kontrollerades sedan in i minsta detalj samtidigt som man mätte hur många kalorier deltagarna gjorde av med. Forskarna mätte även deras insulinnivåer vid fastande över ett dygn, berättar Jacob Gudiol.

Ytterst liten fördel med mindre fett

Under en vecka fick deltagarna sedan äta en kost där man antingen plockat bort 30 procent av kalorierna i form av fett eller 30 procent av kalorierna i form av kolhydrater. Man skapade alltså ett kaloriunderskott genom att antingen ta bort endast fett eller endast kolhydrater helt från kosten.
– Resultatet visade bara en minimal fördel för en kost med mindre fett och mer kolhydrater, vilket talar emot argumentet att "det är mängden och kvaliteten på kolhydraterna man äter och inte mängden kalorier som styr viktnedgången", som ibland påstås från LCHF-håll. Ett av huvudsyftena med studien var nämligen just det: Att testa detta påstående i praktiken. Och så här skrev forskarna själva om sitt resultat: ”Furthermore, we can definitively reject the claim that carbohydrate restriction is required for body fat loss...”

”Viktigast är att välja en diet som passar en”

I praktiken var dock skillnaderna så små och så kraftigt underordnade effekterna från kaloriunderskottet att slutsatsen var att det inte finns någon orsak att fokusera vare sig på mängden kolhydrater eller mängden fett för att gå ner i vikt.
– Det viktiga i praktiken, menar forskarna, är istället att välja en diet som passar och som man kan tänka sig att följa en längre tid. Vilken diet som är bäst för en viss person är däremot en klurig fråga. Och jag kan inte ge någon ett bästa svar. Däremot finns det saker som är universella, såsom att extra protein i kosten ger ökad mättnad och att du behöver uppnå ett kaloriunderskott. Dessutom finns det gott om vetenskap som visar att mer processade livsmedel mättar sämre än råvaror, alltså saker som mer eller mindre ser ut som de gjorde när de kom från jorden. Har personen högt blodsocker eller diabetes får man vanligen snabbare kontroll på det om man minskar kolhydratmängden i kosten, det är inte viktrelaterat per se, men är ju viktigt för hälsan. Utöver det så är det mest preferenser som styr, folk har lyckats med alla möjliga former av upplägg.

Nå dina hälsomål – med vår metod

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här