”Du måste lura hjärnan”

Efter 12 veckor i Wellobe har Anders Bagge gått ner nästan 14 kilo.
Så hur ska han hålla uppe motivationen resterande 12 veckor?
– Mycket handlar om att lura hjärnan, säger Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe.

Film & Foto: Marcus Järvinen
Se avsnitt 6 av "Be well med Wellobe" på Wellobes IGTV eller följ länken längre ner.

Testa samma metod som Anders Bagge
Det var i början av juni 2020 som Anders Bagge bestämde sig för att gå med i Wellobe*. Först körde han åtta veckor, sedan hade han fyra veckors semester och när vi nu besöker honom ute på Färingsö, har han hållt igång i fyra veckor till.
– Sommaren har gått väldigt bra. Jag är väldigt glad! Under de 12 veckor som jag har varit aktiv har jag lyckats gå ner 13,9 kilo. Det är mer än 1 kilo i veckan, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

”Min utmaning är att tänka om”

Nästan exakt halva tiden har gått. I höst har Anders ytterligare 12 veckor att se fram emot. I veckans avsnitt av "Be well med Wellobe" försöker vår motivationsexpert Leila Söderholm därför hjälpa honom att identifiera möjliga hinder och fallgropar.
– Jag har lagat mat i hela mitt liv. Innan kunde jag spendera timmar i köket med en pilsner eller ett glas vin. Det var jättemysigt, så min största utmaning är att få tillbaka motivationen i köket och börja tänka annorlunda. Jag har alltid lagat mat på samma sätt. Nu ska jag liksom börja om, säger Anders.
– Jamen du kan fortfarande laga mycket mat och göra matlådor. Det är jättebra. Sedan är det bara att ta fram en låda när du blir hungrig. Och du kan fortfarande njuta, det går att göra fantastisk mat, men med lite andra basvaror än tidigare, säger Leila.

Jobbigast att knyta skorna

Och hur är det med motionen då och den dagliga rörelsen?
– Ja... Det jag skulle vilja göra är att få strukturen att åka och träna på ett gym två-tre gånger i veckan. För nu i Corona-tider har jag gjort det enkelt och bara köpt hit lite utrustning, säger Anders.
– Jamen allt du gör kommer att kännas lättare ju mer du går ner i vikt, för dina celler kommer att få mer syre att jobba med och då funkar de bättre. Så om du tyckte att det var jobbigt att vara anfådd tidigare så kommer det kännas lättare nu när dina celler får det syre de behöver, säger Leila.
– Ja, det jobbigaste var att knyta skorna, lungorna liksom bara trycktes ihop. Det gör de inte längre.
Nå din målvikt – med samma verktyg som Anders Bagge

Få människor gillar att träna

Ska Anders vara ärlig gillar han inte att träna, säger han. Inte ett dugg.
– Jag erkänner! Jag gillar det inte, jag vill inte träna! Jag har gillat att vara en fettsäck. Men nu vill jag inte vara det längre!
– Nej, och det är inget konstigt. Det är helt naturligt! Det är faktiskt väldigt få människor som gillar att träna. Det man gillar är känslan efteråt och den tror jag du också gillar. Det är precis samma känsla som när du har tagit en promenad.
Ja, för promenerar, det gör Anders. Ungefär 15 000 steg om dagen och det räcker menar Leila. En bra riktlinje är att få till minst 30 minuters promenad om dagen i alla fall.

”Man är den man är”

Det är också viktig att vara ärlig mot sig själv, menar Leila. Ofta kan orsaken till att man inte lyckas få till sin träning nämligen vara att man har för höga ambitioner.
– Det är ganska vanligt att man tror att man ska kunna förändra sig själv. Man ser att det finns hinder men man tänker att i höst, då kommer jag att bli en bättre människa och vara lite starkare än i våras. Men man måste komma ihåg att man är den person man är. Har du haft svårt att träna på kvällarna tidigare, ja då kommer du förmodligen ha det nu också. Identifiera vilka hinder du brukar ha och möt dem. Kom ihåg att du är och förblir samma person, säger Leila.
Känner du igen dig? Nå DIN målvikt med våra verktyg

Leilas 7 bästa motivationstips

1. Var ärlig mot dig själv. Försök inte bli någon du inte är. Identifiera istället tidigare utmaningar och fallgropar, och sätt upp metoder och strategier för hur du ska hantera dem. Är du för trött för att träna på kvällarna? Jamen testa att göra det på morgonen eller lunchen istället.

2. Kroka arm med en kompis eller granne. Det gör det mycket enklare att komma över den där tröskeln.

3. Skala av snarare än växla upp. Särskilt när det kommer till träning. Sätter du för höga mål orkar din hjärna tillslut inte hålla i så tagga ner lite.  Oftast är det ändå alla små grejer i vardagen som har som störst effekt i slutändan.

4. Se på det hela på lång sikt. Vart är det egentligen du vill och varför? Vill du kunna leka med dina hunder eller knyta skorna utan att få andnöd? Sådana enkla grejer kan vara bra att koka ner sina mål till. Motivation handlar om att lura sin hjärna.

5. Fira alla prestationer. Särskilt om det handlar om saker du tycker är lite jobbiga att göra. Då blir det lättare för hjärnan att göra det igen.

6. Peppa dig själv. Se dig själv i spegeln på morgnarna och intala dig själv om att "äga dagen". Och var nöjd med det du åstadkommer. Öva på att känn att du har gjort så gott du kan.

7. Visualisera morgondagen. Tänk på vad du ska göra nästa dag, varje gång du går till sängs. Då skapar du en trigger i hjärnan, vilket gör det lättare för dig att få till allt det du vill få till dagen efter.

Namn: Anders Bagge
Ålder: 52
Familj: Hustrun Johanna och hundarna Ebba, Sonja, Karin, Iris och Selma, och katten Smilla.
Bor: På Färingsö norr om Ekerö i Stockholm
Instagram-konto: @andersbagge1

Se avsnitt 6 av "Be well med Wellobe"

Projekt “Be well med Wellobe”

I 24 veckor ska Anders testa hur han kan förbättra sin hälsa med hjälp av Wellobe*. Han får:

  • … ett individuellt anpassat kost- och träningsupplägg att följa
  • … logga all sin mat och motion i Wellobes mobilapp
  • … tillgång till tusentals kaloriberäknade recept
  • … tips, råd och coaching av Wellobes legitimerade dietist en gång i veckan
  • … träna med Wellobes träningsexpert en gång i veckan

Vi kommer att följa Anders Bagge via intervjuer, filmer och sociala medier.
Nå DIN målvikt – med samma metod som Anders Bagge

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram
Leila Söderholm på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här