Stärk dina inre magmuskler och din bål, med Plankan.
Stärk dina inre magmuskler och din bål, med Plankan. Foto: Wellobe

Så stärker du dina inre magmuskler

Vill du ha starkare bål och magmuskler?
Här visar träningsexperten Shirin Djavidi den klassiska "Plankan".

Få mer hjälp med dina hälsomål

Att ställa sig i en helt korrekt och spikrak "Planka" är inte alls det lättaste om man inte är van. Men det finns enkla knep som stärker din bål och dina magmuskler steg för steg. Här visar Shirin Djavidi, motionscoach på Wellobe, två olika sätt att göra den klassiska övningen på. Utmana dig själv och gör Plankan varje dag under en vecka. Ta tid och stå så länge du orkar, försök sedan att vinna över dig själv och öka din tid varje dag.
– Övningen plankan tränar de inre magmusklerna, vår inre korsett. Med starka inre magmuskler och en stark bål har du väldigt mycket vunnet i allt du gör i vardagen, samt att du förebygger många skador och onödig värk. Även om det inte fungerar att punktträna, kan du lägga extra fokus på en muskelgrupp, och i det här fallet bålen, säger träningsexpert Shirin Djavidi.

JUST NU: En månad på köpet

Planka på fötterna

Börja med att stå på alla fyra. Kom ner och stöd dig på underarmarna. Härifrån sträcker du ut benen och kommer upp på tårna. Nu är det bara underarmarna och tårna som har kontakt med golvet. Kroppen ska vara platt och rak som en planka. Fördela vikten genom att pressa bak hälarna så inte all vikt hamnar på överkroppen.

Planka på knäna

Kom ner på alla fyra, men istället för att stödja dig på händerna, stödjer du dig på underarmarna. Härifrån sänker du höften så att kroppen blir rakt som en planka, från knäna upp till hjässan. Använd dig gärna av en spegel eller ta hjälp av en vän.

Kickstarta DIN viktresa HÄR

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här