Colourbox

Så äter du på café – bästa knepen

Idag hör cafébesök till vardagen för många. Men vad är bäst och sämst att beställa på caféerna? Wellobes dietist ger tips att tänka på.

Att veta vad man ska välja för mat när man besöker ett café är inte det enklaste, speciellt inte när man försöker gå ner i vikt. Wellobes dietist Josefine Jonasson ger tips på vad du bör tänka på när du ska fika eller äta lunch på stan – utan att få i dig för många kalorier.

Det bästa alternativet

– Det bästa att äta på café beror lite på vilken måltid det är dags för. Om man bara vill fika och ersätta ett mellanmål kan det bli lite väl mastigt med en macka då de ofta är ganska rejäla på caféerna. Men på en del ställen finns det numera grovt bröd utan överdrivet mycket pålägg utan bara kalkon/skinka och/eller ost, det är ett mycket bra alternativ. Om det inte finns, kan man be om detta, det brukar inte vara några problem. Att äta en grov macka med inte alltför mycket pålägg är det allra bästa alternativet tycker jag. Finns det naturell yoghurt med frukt (vilket en del ställen har) är det ett annat bra val.

Sugen på sött?

Caféer har ju förutom mackor och sallader också en massa godsaker som pajer, bakelser och kakor. Om man är sugen på något sött, vad är bäst att göra då? –Om man inte alls är hungrig utan bara vill ha något att äta till kaffet kan en liten biscotti eller liknande vara okej. Även om det är en kaka och innehåller en del kalorier är det ingen större fara. Allt beror på mängd och vad kakan ersätter.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här