”Ät allt – bara inte alltid”

Efter 15 veckor har Anders Bagge gått ner nästan 15 kilo.
Den här veckan tar han med Wellobes dietist till sin favoritrestaurang.
– Tricket är att äta allt, bara inte alltid, säger hon.

Film & Foto: Marcus Järvinen
Se avsnitt 7 av "Be well med Wellobe" på Wellobes IGTV eller följ länken längre ner.

Nå DIN målvikt – med samma metod som Anders
”Man kan äta allt, bara inte alltid” brukar Josefine Jonasson, Leg. Dietist på Wellobe, säga. Men hur fungerar det egentligen i praktiken? Femton veckor har gått och hittills har Anders Bagge gått ner nästan 15 kilo. Det motsvarar ett kilo i veckan och är precis den takt vi rekommenderar – men nu är det dags att höja nivån ett snäpp. Hittills har Anders fokuserat på att sätta lite grundläggande vardagsrutiner, med en mer regelbunden måltidsordning och daglig motion.
– Idag ska du och jag gå och handla, sedan vill jag bjuda dig på lunch, säger Josefine Jonasson i avsnitt 7 av Be well med Wellobe.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

Fokus på ny mat

Poängen med att ta med Anders till mataffären är inte att kontrollera vad han gör för fel och vad han bör sluta handla hem. Tvärtom, menar Josefine Jonasson.
– Jag vill istället fokusera på att ge lite nya tips och hitta bra, god mat som Anders inte brukar köpa. För vill man gå ner i vikt kommer man långt med att fylla halva tallriken med frukt och grönt. Och det finns så mycket gott, särskilt nu på hösten, som man kan göra så mycket gott med. Sötpotatis, rättika, kronärtskocka, rödbetor, blomkål, vitkål, grönkål, majrovor och kålrötter är bara några exempel.
Känner du igen dig? Prova samma metod som Anders Bagge

Många små och enkla knep

Samma sak när det gäller att gå ut och äta tillsammans på restaurang. Det är inte för att kontrollera vad han väljer på menyn och skriva honom på näsan, utan för att få honom att sänka ribban något.
– Man kan absolut äta på restaurang, välja det man vill välja – och njuta med gott samvete. Så länge man kanske inte gör det sju dagar i veckan. Det är också viktigt att förstå att det inte måste vara antingen eller. Du måste inte alls skippa all gräddsås, men du kanske inte heller behöver sätta i dig allt? Du kan också be om lite grönsaker. Som sagt, fyller du halva tallriken med det har du kommit långt. Det finns många små och relativt enkla knep att ta till.

Balans och logik

Överlag kan man säga att ju nyttigare mat, desto större volym. Äter du fet och energirik mat behöver du tvärtom äta mindre för att inte få i dig för mycket kalorier, förklarar Josefine Jonasson.
– Dock går du miste om andra fördelar som du skulle fått med den nyttigare maten för hälsa i sig handlar inte nödvändigtvis om kalorier utan om balans och logik. Tricket att äta allt, bara inte alltid.
Testa samma verktyg som Anders Bagge

Dietistens 3 shoppingtips

1. Gå till frukt- och grönsaksavdelningen först
Det är egentligen samma princip som när du börjar fylla tallriken med frukt och grönt. Fyller du din varukorg med bra mat först, minskar risken för att det sedan åker ner massa annan, onyttig mat.

2. Se till att ha en bra plan
Det är lätt att frestas av saker i affären du egentligen inte vill ha.
En grundregel är därför att aldrig handla hungrig. Förbered även en shoppinglista och försök hålla dig till den.

3. Lär dig av dina misstag
Ett annat tips är att redan i förväg, när du skriver din shoppinglista, tänka på hur din lokala matbutik är uppbyggd. Sedan undviker du helt enkelt de värsta gångarna, som du vet att du brukar vara svag för.

Dietistens 4 grönsakstips

1. Ugnsrostade grönsaker
Trötta grönsaker? Släng in dem på en plåt med lite vitlök och färska kryddor och låt dem tillaga sig själva.

2. Blomkål
Grädda i ugnen eller gör en gratäng på rökt skinka och äggstanning.

3. Vitkål
Klyfta den, massera den med lite olivolja och salt, och sjussa sedan in den i ugnen.

4. Kålrot
Koka den tillsammans med lite andra rotfrukter och kör i mixern. Blir ett jättegott rotmos.

Dietistens 3 äta-ute-tips

1. Be om lite extra grönsaker
Samma princip som när du fyller din varukorg med bra mat först. Fyller du halva tallriken med grönsaker får du helt enkelt inte plats med lika mycket onyttig mat.

2. Det måste inte vara antingen eller
Nej, du måste inte alls skippa allt onyttigt på tallriken, men du kanske inte heller behöver sätta i dig allt? Justera mängden bara och hitta din balans.

3. Se till att njuta!
Om det inte är så att du äter ute sju dagar i veckan har du troligtvis råd att njuta med gott samvete. Annars kan du lika gärna stanna hemma. Det sämsta sällskapet är det dåliga samvetet.

Namn: Anders Bagge
Ålder: 52
Familj: Hustrun Johanna och hundarna Ebba, Sonja, Karin, Iris och Selma, och katten Smilla.
Bor: På Färingsö norr om Ekerö i Stockholm
Instagram-konto: @andersbagge1


Få fler tips i avsnitt 7 av "Be well med Wellobe"

Projekt “Be well med Wellobe”

I 24 veckor ska Anders testa hur han kan förbättra sin hälsa med hjälp av Wellobe*. Han får:

  • … ett individuellt anpassat kost- och träningsupplägg att följa
  • … logga all sin mat och motion i Wellobes mobilapp
  • … tillgång till tusentals kaloriberäknade recept
  • … tips, råd och coaching av Wellobes legitimerade dietist en gång i veckan
  • … träna med Wellobes träningsexpert en gång i veckan

Vi kommer att följa Anders Bagge via intervjuer, filmer och sociala medier.
Nå DIN målvikt – med samma metod som Anders Bagge

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här