Jenny Borg, diagnostiserades med lipödem som kan blandas ihop med övervikt.
Jenny Borg, diagnostiserades med lipödem som kan blandas ihop med övervikt. Foto: Privat

Trodde hon var överviktig – var sjuk

Jenny Borg, 36, toktränande, åt hälsosam mat och räknade kalorier. Ändå gick hon upp i vikt och det mesta satte sig på låren. Frustration och nedstämdhet följde tills hon förra sommaren äntligen fick svar på varför hennes kropp inte reagerar som hos de flesta andra. Jenny Borg diagnostiserades med lipödem.

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa
Hur man kan få celluliter på framsidan vid knäna när man är 15 år gammal är en fråga Jenny Borg ställt sig i över 20 år. Idag vet hon svaret och det är med sorg hon ser tillbaka på livet som fokuserat så mycket kring hennes utseende och vikt.
– Jag trodde jag hade stora lår på grund av att jag åt för mycket och tränade för lite. Men så var inte fallet, säger hon.

”Läste och grät”

Jenny Borg, idag 36, har lidit av lipödem sedan 15 års ålder. Redan då var det svårt att ha på sig samma kläder som kompisarna och helst av allt skulle kjolarna täcka knäna där valkar börjat växa. Men att hon drabbats av den för många okända sjukdomen, som vanligtvis feldiagnostiseras som fetma eller lymfödem, visste hon inte då. Lipödem är inte någon fettdepå som beror på övervikt. Istället beror det på sjukligt förändrade fettceller. De flesta som drabbas är kvinnor och experterna förmodar att hormonella orsaker kan spela en viktig roll.
– Av ren slump hörde jag talas om lipödem förra året och när jag läste var det som att tiden stannade. Allt som stod stämde in på mig! Smärta vid beröring, en underkropp som är större än den övre, kall på de drabbade områdena och en annorlunda struktur på låren. Jag läste och grät.

Inte Jennys fel

Det var i höstas som Jenny diagnostiserades med lipödem. Det var alltså inte hon själv som tränat för lite eller ätit sig till sina gropiga lår.
– Jag har i många år satt stor press på mig själv men allt det släppte nu. I början var jag ledsen men sedan kom glöden. Kan jag hjälpa en enda 15-åring från att känna det jag gjort hela mitt liv så ska jag göra allt i min makt för att sprida kunskap om lipödem.

JUST NU: En månad på köpet

Kost spelar roll

Med operation av de sjuka fettcellerna tyder internationell forskning på att smärtan reduceras betydligt eller åtminstone minskas. Så kallade lymfapressar och massage kan också minska smärtorna men i Sverige står patienterna utan vård. De som är drabbade rekommenderas därför att äta hälsosamt, motionera och använda kompressionsstrumpor för att försöka hålla tillbaka sjukdomsförloppet på egen hand.
– Jag har sedan flera år tillbaka ätit lågkolhydratskost men nu försöker jag också minska på rött kött och mejeriprodukter.
Motion är också viktigt för att inte förvärra sjukdomen men för många patienter är det svårt på grund av smärtan.
– Jag dansar en del men får alltid betala med mer smärta efter jag varit fysiskt aktiv. Om jag står upp en hel dag kan jag knappt sova på natten på grund av den stora smärtan i benen.
Nå dina hälsomål – med vår metod

Förändrade livet

Jennys liv har förändrats sedan hon fick diagnosen. Hon har varit på badhus med sina vänner utan att skämmas och kan idag till och med nästan hoppas på att någon i badhuset går fram och frågar om varför hon har så stora lår.
– Jag har vänt på allt det negativa! Tycker någon att jag har fula lår så gör det inget för då får jag chansen att berätta om lipödem. Det är många som är drabbade, som aldrig vågar visa sig, men tillsammans kan vi stödja varandra.

Få hjälp med din mat och motion

Behöver du hjälp med din hälsa?

Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt får tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum.

Varmt välkommen till oss!

Läs mer om lipödem:

Vad är lipödem?

Din övervikt kan vara dold sjukdom

Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här