Colourbox

Träna sjuk?

Vad gäller när näsan rinner och hostan inte vill gå över?
Kan man träna ändå eller bör man istället passa på att vila?
Här svarar Shirin Djavidi på vanliga frågor om förkylning och träning.
– Du ska aldrig träna när du har ont i halsen eller har feber, säger hon.

Såhär i förkylningstider kan det vara bra att ha koll på hur du gör med träningen under sjukperioden. Finns det egentligen något knep på hur man slipper en snuvig höst? Och hur gör man med träningen om man är förkyld?
– Det är alltid lite svårt att svara på eftersom det är individuellt. Det beror också på hur pass bra man känner sin kropp. Men man kan säga såhär – när energinivån är låg (när man är sjuk), då ska man inte träna. Man ska heller aldrig träna när man har ont i halsen, har feber eller äter penicillin, säger Shirin Djavidi, motionscoach på Wellobe.

Vi hjälper dig att gå ner i vikt!

"Börja småträna lite lätt"

Men om man har varit sjuk ett tag och börjar känna sig bättre, hur ska man tänka då?
– Har man varit sjuk i cirka två veckor och känner att man bara är lite snorig och har fått tillbaka energi, då kan man börja småträna lite lätt. Lyft lättare vikter eller träna yoga. Däremot är det bra att vänta med högintensiv träning som löpning tills du är riktigt frisk.

Ät bra mat - utan för mycket socker

Och hur ska man göra för att undvika att bli förkyld?
– Tyvärr finns ingen mirakelmetod, däremot några bra riktlinjer. Det gäller att vara noga med att äta bra mat. Stoppa inte i dig för mycket socker och ta gärna kosttillskott i form av vitaminer och mineraler. Var noga med att tvätta händerna ofta. Sov gärna 8 timmar per natt och var allmänt snäll mot din kropp.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här