Irene Klingborg lider av sjukdomen lipödem.
Irene Klingborg lider av sjukdomen lipödem. Foto: Colourbox/PRIVAT.

Din övervikt kan vara dold sjukdom

Sedan 15 års ålder har Irene Klingborg försökt gå ner i vikt. Sedan visade det sig att det inte var kalorierna som gav siffrorna på vågen – utan sjukdomen lipödem.

Misstänker du att du har lipödem? Nå dina hälsomål – med vår hjälp

I tonåren förändras kroppen hos de allra flesta. Men för Irene Klingborg verkade det där aldrig ta stopp. Vaderna, knäna, höfterna och låren fortsatte trots åtskilliga bantningsförsök bara att växa.
– Jag kände mig annorlunda. Alla mina vänner kunde ha stövlar och tajta byxor men jag, som ändå åt och motionerade precis som dem, kunde inte ens dra plaggen över vaderna. Jag var tjock nertill men hade en smal överkropp, säger Irene.

JUST NU: En månad på köpet

Sattes på en gå-ner-i-vikt-diet

Irene sattes på diet, men utan framgång. Och när hon sedan blev gravid med sitt första barn gick hon upp 32 kilo. Hon tänkte då att mindre mat och mer motion skulle hjälpa, men istället fick hon ont i benen. Som en sista utväg sökte en förtvivlad Irene då läkarvård och genomgick två magsäcksoperationer. Och nu i efterhand känns det tråkigt att hon fick kämpa så mycket med att gå ner i vikt fast det egentligen inte var den som var problemet, säger hon.

Diagnosticerades med lipödem OCH lymföden

Irene diagnostiserades med lipödem – en ärftlig och kronisk sjukdom som påverkar fettcellsfördelningen i låren, underbenen och höfterna. De flesta som drabbas är kvinnor och experterna förmodar att hormonella orsaker kan spela en viktig roll.
Men sedan Irene fick diagnosen för 10 år sedan har hon också drabbats av lymföden, vilket ett obehandlat lipödem kan leda till. Kroppsdelarna svullnar då upp ytterligare och kan därmed orsaka ännu mer smärta.
– Den är svår att beskriva, men det gör att man inte vill röra sig. Det är jättejobbigt, i och med att det inte finns så mycket behandling att få här i Skåne där jag bor.

Har du fått diagnosen lipödem? Få hjälpe med din vikt

”Jag är livrädd för att gå upp i vikt”

Idag är Irene förtidspensionär och klarar inte att gå längre än till bilen. Sjukdomen har nu också påverkat överkroppen som även den börjat svullna upp.
– Det är så tråkigt för många tror att jag äter massor, men sanningen är att jag lever på smoothies. Jag är livrädd för att gå upp mer i vikt, samtidigt som jag får allt svårare att röra på mig. Kombinationen är inget vidare.

”Mitt tips till folk med lipödem är...”

Trots att tillståndet har försämrats med åren så har Irene hoppet kvar. Hon vill ju leva länge och hitta på roliga saker med sina barn och barnbarn.
– Jag får mycket stöd av mina vänner i Svenska ödemförbundet och tillsammans hoppas vi kunna hjälpa fler att få rätt behandling i rätt tid. Mitt tips till dem som lider av lipödem är att fråga efter kompressionsbehandling och lymfpressmassage. Alla borde få en lymfpress att ha hemma tycker jag, avslutar Irene.

Vad är lipödem?

Lipödem är en kronisk, genetisk störning i fettväven, de mindre lymfkärlen samt de mindre blodkärlen. De flesta som drabbas är kvinnor och experterna förmodar att hormonella orsaker kan spela en viktig roll.
Det är vanligt att lipödem feldiagnostiseras som fetma eller lymfödem, men lipödem är inte någon fettdepå som beror på övervikt. Istället beror det på sjukligt förändrade fettceller. Övervikt och viktvariationer kan emellertid ha negativ inverkan på sjukdomen och därför är det ändå extra viktigt att hålla koll på sin kost om man har lipödem. Viss mat och dryck kan nämligen trigga fettcellerna. Lipödem framträder oftast i puberteten men kan uppstå tidigare eller senare i livet.

Namn: Irene Klingborg
Ålder: 55
Familj: Två barn
Yrke: Förtidspensionär, arbetar på en förening 25 procent
Lider av: Lipödem och lymfödem

Läs mer om lipödem:

Vad är lipödem?

"Trodde hon var överviktig – var sjuk"

Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här