Gå upp i vikt av styrketräning – normalt?

Hej Shirin,
jag har gått ner hela 13 kilo (från 92 till 79) och gick i mål i mitten på april. Under viktresan har jag bara promenerat och löptränat. Sedan har jag kört "håll nollan-programmet" och legat kvar där ett tag, vilket är precis vad jag har velat.

För två veckor sedan började jag dock köra allmänna styrkepass på en timme på gym som en PT tagit fram. Och plötsligt har jag varje vecka gått upp ungefär ett halvt kilo. Samtidigt har även midjemåttet ökat några centimeter för första gången på månader. Jag har inte ändrat min kost någonting, utan bara börjat styrketräna. Är detta normalt eller gör jag nåt fel?

//Tacksam för svar

Vill du också ha experthjälp? Kolla här
Shirin Djavidi: Hej och stort grattis till dina minus 13 kilo. 
Att du går upp 0,5 kilo per vecka låter faktiskt lite märkligt. Vad som händer när du börjar styrketräna är att musklerna samlar på sig vätska, samtidigt som du får en ökad blodmängd när du börjar träna. Detta är dock positiva förändringar, så se dem som ett kvitto på att du gör rätt.
Jag tycker med andra ord att du ska fortsätta såhär, lägga vågen åt sidan en stund och sätta allting i ett större perspektiv. Hur mår du? Är du starkare och piggare? Du har ändå genomfört en stor livsstilsförändring, så vad du än gör nu så är det ju bra – och det i sig är ju helt fantastiskt.
Det är lätt att man ibland blir lite "blind" av siffrorna och glömmer bort hur man mår. Men du har ju faktiskt gett dig själv världens finaste investering.
Så må gott, njut av sensommaren – och håll mig gärna uppdaterad.
Har du några andra frågor? Bli medlem och få mer hjälp här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här