Rebecca Edin om Wellobe.
Rebecca Edin om Wellobe. Foto: Wellobe.

Blev aldrig av med gravidkilona

När Rebecca Edin antog utmaningen Hälsovinsten i Wellobe vägde hon 108 kilo och hade ett midjemått på 118 centimeter. Idag, 100 dagar senare, är hon 9 kilo lättare.

Nu har dina 100 dagar gått. Hur känns det?
– Alldeles fantastiskt skönt. Jag är van att saker och ting går snabbt, så ser man på mina resultat nu så har det gått jättebra tycker jag. Jag har inte stått stilla en enda gång och heller inte gått upp i vikt i alla fall. Så jag måste säga att det har gått över förväntan.
Vilka funktioner har du tagit hjälp av i Wellobe?
– Framförallt Loggboken, förutom någon enstaka dag. I den har jag loggat all mat för att hålla koll på och inte överskrida mitt rekommenderade kaloriintag som har legat på 1667 kalorier per dag. Sen har jag lite använt Loggboken som ett schema också och kontrollerat mängden kalorier i olika rätter för att sedan välja de till lunch och middag.

Hur har du ätit under de här 100 dagarna?
– Jag har börjat äta mer frukt och grönsaker. Som igår, då hade familjen gjort pulvermos och köttbullar och jag liksom bara "tror ni jag kan äta det där eller"? Och sedan wokade jag lite grönsaker och åt med chilisås, kokt skinka och två knäckemackor. Jag har lärt mig att det alltid finns andra alternativ. Och jag tänker efter mer innan nu. Men det är klart att det är svårt ibland. Om jag exempelvis steker spenatpannkakor till fem ungar är det klart att jag blir sugen, men det handlar lite om vad man ställer in sig på. Och häromdagen fick jag tre lådor godis av jobbet, men de gav jag bort – allihop.
Hur har du tränat då?
– Jag har inte tränat på gym någonting, för när jag kommer hem vid sex så har mina två grabbar varit hemma själva en timme redan. Så för mig har det blivit lite svårt med vardagsmotionen. Däremot har jag försökt promenera varje dag i ungefär 30 minuter och använt stegmätare. Sedan har jag medvetet också gått i trappor istället för hissar och sånt där.

Finns det något som har varit lättare än du trodde?
– Motivationen, men i och med att min resa har varit offentlig så har det ställts högre krav. Och att låta bli sötsaker överlag. Jag har aldrig hållit uppe med det såhär länge. Men det är kanske bara för att jag har kört såna där tre-veckors-quickfixes. Sen är det klart att vissa dagar är skitjobbiga. Men är det fika på jobbet till exempel så har jag försökt tänka att det inte är någon annan än jag som bestämmer, det är ju inte så att jag blir skjuten bara jag tar en kakbit. Men om jag tar den så kommer jag däremot må väldigt dåligt.

Och finns det tvärtom någonting som har varit svårare?
– Ja, att lägga om hela tänket. Man ska ju ändå ändra en hel livsstil, liksom. Så första veckorna innebar nog en viss startsträcka. Sedan har jag ständigt haft dåligt samvete för att jag inte har kunnat vara så fysiskt aktiv som jag har velat. Jag har haft nytt jobb och sedan behövt ägna mycket tid åt barnen.
När du påbörjade dina 100 dagar var strategin att sluta med alla fikor, hur har det gått?
– Jo men jag har verkligen lärt mig att tacka nej och byta ut mina berömda caffe latte och kanelbullar mot andra saker, som till exempel frukt. Till och med min åttaårig son har hjälpt mig ibland och sagt att "mamma, kan du inte bara ta en kaffe"? Sedan är det klart att det bitvis är svårt, men jag bestämde mig att vara ganska tuff från början. Och det har jag hållt i.
Och vad händer nu?
– Nu är mitt nya mål att fortsätta kämpa för att nå min målvikt, helst till den 1 juni. Och självklart kommer jag att fortsätta vara med i Wellobe. Jag tror också att det kommer att bli lättare nu till våren när man kan vara ute och röra på sig mer. Och när jag väl har gått ner mina 30 kilo tror jag inte att jag kommer att gå upp de igen, för det är nog ändå inte så lätt.

Få hjälp att nå DIN målvikt här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här