Minska risken för hjärt- kärlsjukdom med en aktiv vardag.
Minska risken för hjärt- kärlsjukdom med en aktiv vardag. Foto: Ulf Sirborn/Colourbox.

Så minskar du risken för hjärtsjukdomar

Du måste inte till gymmet för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det kan räcka med en promenad och bensträckare.
En aktiv vardag kan minska risken med 30 procent.

Vill du ha fler, liknande artiklar? Läs mer här
I kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar är vardagsmotion en viktig pusselbit. Forskning från Karolinska Institutet visar nämligen att personer i 60-årsåldern med en aktiv vardag löper 30 procents lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar inom 12 år, än de som ägnar sig åt mer stillasittande aktiviteter. Detta oberoende av vikt, matvanor och träningsvanor i övrigt.

Mycket stillasittande

– Vardagsmotionen är oerhört viktig, även om du tränar i övrigt, berättar Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom rapporten.
– Vi sitter på jobbet, på vår fritid och när vi transporterar oss. Det blir i snitt mellan åtta och tio timmar per dag. Ofta är vi dessutom trötta när vi kommer hem och även om det är i knoppen och inte i kroppen, så sjunker vi ändå ner i soffan. Men vi skulle på alla sätt må bättre om vi istället tog oss ut en stund.

Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska Institutet. Foto: Ulf Sirborn

Regelbunden träning ingen kompensation

Även om man tränar regelbundet kan det tyvärr heller inte kompensera för allt stillasittande, menar Mai-Lis Hellénius:
– Vi har runt 118 timmar vaken tid i veckan. Så även om du har en hög energiförbrukning under de två-tre timmarna du är på gymmet eller i löpspåret, så har du en väldig massa timmar kvar. Om du då bara sitter stilla löper du en hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Lite gör stor skillnad

Den vardagliga motionen behöver alltså inte vara hela träningspass eller joggingrundor. Även väldigt liten fysisk aktivitet, som de allra flesta kan göra, kan göra väldigt stor skillnad, menar Mai-Lis Hellénius.
– Det är det som är så uppmuntrande! Det är inte bara vår studie som visar det, även forskning runtom i världen pekar på att vi underskattar vikten av små rörelser. Men bara en minuts bensträckare i halvtimmen kan räcka för att minska socker och fett i blodet, och kanske även påverka kromosomerna. Och att stå upp ökar energiförbrukningen från 5 till 15 kilokalorier per timme. Det innebär att du kan stå bort tio kilo på ett år!

Känner du igen dig? Få hjälp här

Lisa Halldén

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här