Foto: Magnus Liam Karlsson

Nu fyller Wellobe 13 år!

År 2003 var Wellobe.se först ut med svensk viktminskning på webben. Sedan dess har man mottagit flera utmärkelser samt hjälpt sina medlemmar att gå ner hela 934 000 kilo* i vikt. Det motsvarar ungefär 58 stora bussar.
– Wellobe är bland det allra bästa jag har tagit fram, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet.

Övervikt och fetma är ett av mänsklighetens snabbast ökande folkhälsoproblem. Det var det redan år 2003, när Aftonbladet tog initiativet att tillsammans med Överviktsenheten på Karolinska Institutet, utveckla landets allra första digitala viktminskningstjänst.
– Viktnedgång skrev man förstås redan om i tidningen, men med den nya digitala tekniken kunde man nå många fler. På Överviktsenheten var väntetiderna dessutom långa och då blev Wellobe ett bra alternativ för dem vi annars inte kunnat erbjuda hjälp. Det var väldigt tillfredsställande. Att inte kunna hjälpa människor som ber om stöd och som inte vill något hellre än få professionell hjälp är både frustrerande och ledsamt, säger Stephan Rössner.
Se hur mycket DU kan gå ner i vikt med oss
Kan gå ner ett kilo i veckan
Medan patienterna på Överviktsenheten fick praktisk träning i matlagning och motion, fick medlemmarna på Wellobe börja logga all kost och träning i en mat- och motionsdagbok.
Forskning visar nämligen att detta ökar chanserna för att lyckas gå ner i vikt.
– Ja, för att minska i vikt och behålla den måste man stå ut i det långa loppet. Och till skillnad från effekten av många andra dieter gör man det med hjälp av Wellobe. Man kan gå ner ett kilo i veckan – det vet vi, säger Rössner.
Egen mobilapp
Wellobe är nämligen ingen diet. Den bygger bara på principen att räkna kalorier in och ut. Enkelheten och tillgängligheten är också viktiga framgångsfaktorer. Sedan starten 2003 har det hänt massor på utvecklingssidan: Sajten har flera gånger bytt utseende, men framförallt har man lanserat en mobilapp som gör att man kan logga mat och motion – var man än är.
– Jag är säker på att man med den nya digitala tekniken kommer att kunna kommunicera på ett smidigare sätt även inom vården framöver. Framtidens patienter kanske kommer att kunna få hjälp online på tider och platser som passar dem istället för att behöva ta sig till vårdenheterna.

Några intressanta milstolpar

Så gick det sedan
Idag har mer än 500 000 medlemmar provat tjänsten. Här berättar fyra medlemmar hur Wellobe har hjälpt dem.
”Idag äter jag oftare och mer”

Läs Claes-Görans historia här

”Jag har fortsatt tänka smalt”

Läs Mariettas historia här

“Att tänka på vad jag åt hjälpte mig”

Läs Sonias historia här

”Idag har jag gått ner ännu mer i vikt”

Läs Tariks historia här

Dessa verktyg använde vi
* Individuell kostplan
* Loggbok
* Mobilapp
* Kaloriberäknade recept
* Kaloriberäknade veckomenyer
* Tips och råd från experter
* All viktminskning är individuell. Rekommenderad kalorinivå och resultat varierar beronede på faktorer som kön, ålder, längd, nuvarande vikt och målvikt.

Sofia E. Yoo, Josefine Jonasson, Janneke Wackerberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här