Dennis Olander är av årets offentliga deltagare i "90 dagar med Mårten Nylén".
Dennis Olander är av årets offentliga deltagare i "90 dagar med Mårten Nylén". Foto: Mårten Nylén.

“Jag vaknar 30-40 gånger varje natt”

En motorcykelolycka vände upp och ner på tillvaron för Dennis Olander.
Träning och bra mat byttes mot tröstätande och sömnproblem.
– Jag vaknar varannan minut.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Det var träningsformen “Transform” som var Dennis grej. En blandning mellan pulsträning och styrka som krävde att han fyllde på ordentligt med energi. Men allt förändras inom loppet av några sekunder, när Dennis kraschade ner i diket med sin motorcykel.
– Helt plötsligt kunde jag inte göra någonting alls, förutom att rehaba, säger han.

JUST NU: En månad på köpet

“Jag mår dåligt och tröstäter”

Efter olyckan ville Dennis återgå till sina goda vanor. Men så blev det inte. Dagarna blev stillasittande och fylldes med snabbmat.
– Det är som en röd tråd. Jag sover dåligt, och har därför ingen energi på dagarna. Det leder till att jag inte tränar och mår dåligt över det, och då tröstäter jag. Sen går det runt igen.
Just sömnen är ett av Dennis stora problem. Han beskriver hur han kan vakna 30-40 gånger – varje natt.
– Ibland vaknar jag en gång varannan minut, och då kommer man aldrig in i djupsömn. Jag kan inte vända på mig i sömnen, jag är för tung.

“Vill ge glädje till barnen”

Nu ska det bli ändring på det. Under sina ”90 dagar med Mårten Nylén”, som han gör offentligt, vill Dennis hitta tillbaka till livet han hade före olyckan. För sin egen skull, men också för sina barn.
– Jag vill må bättre, kort och gott. När jag har bra fysik är jag gladare och då kan jag också ge glädje till barnen. Mitt hjärta och min hjärna vill inte annat än att gå ut och spela fotboll med dem, men kroppen orkar inte i mer än fem minuter. Det gör ont i mig. Andra vardagliga saker, bara som att knyta skorna, är ett problem för mig i dag. Att kunna göra det obehindrat ser jag också fram emot.

Äter bara två mål om dagen

För att nå sina mål behöver Dennis lägga om sina matvanor – det vet han om. I dag äter han väldigt sällan, men mycket.
– Jobbar jag inte så äter jag i princip bara två mål om dagen. Det första är middagen, och då är jag så hungrig att jag tar två-tre stora portioner. Sen avslutar jag kvällen med ett gäng vita ostmackor. När jag är med barnen försöker jag äta nyttigare, men det spelar ingen roll eftersom mängden mat fortfarande är så stor.

“Jag vill säga ja igen!”

Med viktuppgången och den försämrade hälsan har Dennis alltmer undvikit sociala sammanhang. Det känner han inte igen sig i.
– När man äter och lever som jag gör i dag försvinner lusten att göra saker. Jag blir ledsen, nästan deprimerad. Jag hittar alltid en ursäkt att stanna hemma. Det får räcka nu. Jag vill börja säga ja igen!

Dennis Olander

Ålder: 33
Yrke: Mentalskötare
Hemstad: Göteborg
Familj: Ogift, två barn på 14 och 7
Instagram: @from_sofa_to_gym
Längd: 184 cm
Startvikt: 120,3 kg

Det här vill Dennis uppnå på sina 90 dagar:

Få bättre sömn
På grund av sin viktuppgång kan Dennis inte vända sig i sömnen och kan vakna upp mot 50 gånger pet natt. Han vill sova ordentligt och vakna upp utvilad för att under dagen orka träna och göra smarta val.
Orka spela med barnen
Han vill – men kroppen klarar inte av mer än fem minuters fotboll eller annan fysisk aktivitet. Dennis vill ha konditionen för att vara med mer och göra barnen glada.
Äta mer regelbundet
Två måltider om dagen låter lite, men på grund av att Dennis knappt äter om dagarna får han i sig för mycket under kvällarna. Han vill hitta en balans som gör att han har en jämn nivå hela dygnet.

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här