Jenny har gått ner 12,4 kilo på 90 dagar
Jenny har gått ner 12,4 kilo på 90 dagar Foto: PRIVAT.

Jenny gick ner 12,4 kilo på 90 dagar

Jenny ändrade kosten och började träna.
Nu har hon gått ner 12,4 kilo på 90 dagar.
– Jag är piggare och starkare än jag någonsin varit, säger hon.

Vill du testa samma koncept som Jenny? Bli medlem HÄR

Stress, för stora portioner, två täta graviditeter och stillasittande livsstil hade fått Jenny Garpenrud, 34 år, att öka i vikt de senaste åren.

När hon startade sin 90-dagars resa i våras, som en av våra hemmadeltagare, vägde hon in sig på 83,4 kilo till sina 167 cm. Målet var att bli aktivare, piggare och att gå ner i vikt och vägen dit var att förändra kosten, äta mer regelbundet och att röra på sig.

JUST NU: En månad på köpet

Ändrade portionsstorleken

För att komma igång började hon att logga all sin kost i wellobe-appen och började att ta en pw varje dag.

– Jag gick in i denna utmaningen för att göra en livsstilsförändring som kommer vara hållbar i längden och känner att jag hittat helt rätt. Det var så bra att kunna använda wellobe-appen och räkna kalorier. Det fick mig att inse hur mycket jag tidigare egentligen proppat i mig och att när jag gjort iordning min tallrik med mat så har jag lärt mig att det måste få räcka istället för att ta en omgång till som jag gjorde förr.

Största utmaningen

Den största utmaningen för Jenny under resan har varit att få till mellanmål. Tidigare åt Jenny sällan några mellanmål utan det blev istället större portioner på kvällen och med hennes hektiska schema har det varit svårt att komma ihåg att planera och få till bra mellanmål under dagen.

– Med studier, jobb och familjepussel med två små barn har det varit en tuff utmaning och det som jag tyckt varit absolut svårast under resan. Annars har allt gått väldigt smidigt och enkelt, säger hon.
Vill du testa samma koncept som Jenny? Bli medlem HÄR

Före och efter Jenny gick med i 90 dagars utmaningen.
Före och efter Jenny gick med i 90 dagars utmaningen. Foto: Privat

”En omställning i början”

Jenny har hela tiden varit tydlig med att detta handlade om en livsstilsförändring och inte diet. Därför har hon valt att unna sig vid tillfällen när de haft kalas eller det har varit andra festligheter. Hon har också varit noga med att få in träning i form av promenader och gym som en naturlig del av sin vardag.

– Att träna är att prioritera sig själv och få egentid! Det var en omställning i början men har blivit ett naturligt inslag i mitt liv. Promenaderna och träning är nu en del av min vardag och även min man har börjat träna mer och prioritera att få till några pass på gymmet.

En kul utmaning i köket

Jenny som tycker det är kul att laga mat har uppskattat att hon nu har utmanats i köket för att få till goda middagar som också klarar hennes kalorimål.

– Det har varit ett trevligt och roligt inslag att utmana sig själv i köket. Man måste inte använda en massa smör och grädde bara för att man ska kunna njuta av maten, skrattar hon.

Vill du testa samma koncept som Jenny? Bli medlem HÄR

Kommer att fortsätta

Även om 90 dagars utmaningen nu är över så kommer Jenny att fortsätta sin resa med kost och träning.

– Med en vikt på 71 och en längd på 167 så är jag strax över gränsen från normalviktig och jag ska helt klart fortsätta min resa tills att jag är nöjd. För mig är det en livsstilsförändring så jag kommer att hålla i det här med bra kost och träning. De senaste veckorna har jag lagt in mer och mer styrketräning och det kommer jag att fortsätta med i framtiden, säger hon.

Rensat ur garderoben

Under resans gång har Jenny kontinuerligt rensat ur sin garderob och skänkt bort sina kläder.

– Jag har fullt fokus på att jag inte ska tillbaka till mina gamla kläder utan nu är det enbart mindre storlekar som ska användas! 

En hel del nya kläder har det blivit men också en gamla favoriter som hon hade sparat sedan innan.

– Jag har massor av kläder som tidigare bara hängt i garderoben och dammat men som nu sitter jättebra! 

Vill du testa samma koncept som Jenny? Bli medlem HÄR

Stödet har varit viktigt

Under hela resan har Jenny fått mycket stöd av sin familj men också av vänner, bekanta och på sociala medier och det är något hon är väldigt tacksam för.

– Jag hade aldrig klarat denna utmaning utan stöttning från framförallt min man men även av alla runt omkring som peppat och pushat.

Att hon varit öppen med sin livsstilsförändring är något Jenny tycker har varit väldigt positivt och det är ett råd hon vill ge till andra som vill gå ner i vikt och förändra sitt liv.

– Jag får nog säga att jag hade tur att jag blev utvald och att mina framsteg har varit offentliga men jag tror att oavsett så är det bra att vara ärlig mot sin omgivning när man bestämt sig att ändra sin livsstil. Det är så viktigt med stöttning från nära och kära så att man inte känner sig som en belastning bara för att man ska iväg och äta middag hos vänner. 

Resultat

Startvikt: 83,4 kilo
Vikt nu: 71 kilo
Resultat vikt: -12,4 kg
Midjemått över naveln: -11 cm
Midjemått över största stället: -12cm
Stuss: -13,5 cm

Namn: Jenny Garpenrud
Ålder: 34
Yrke: Lärare
Hemstad: Jönköping
Familj: Gift, två barn, 3,5 år och snart 5 år
Instagram: @90dagarmedjenny
Längd: 167 cm

Så gjorde Jenny:

  1. Började logga all mat i Wellobe-appen och äta mindre portioner
  2. Började äta mellanmål
  3. Började att gå en timmes promenader varje dag.

Hoppa på utmaningen du också! Det här får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här