Nästan 9 kilo på bara 5 veckor.
Det är vad Ingela har gått ner i “90 dagar med Mårten Nylén”.
– Hemligheten är att jag har hittat rätt balans mellan kost, motion och stress.
Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Målvikt: 69,3 kg
Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -0,9 kg
Viktnedgång vecka 4: -1,1 kg
Viktnedgång vecka 5: -0,6 kg
OBS! Ingela vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.
Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.
Överlag brukar vi på Wellobe säga att man kan gå ner 1 kilo i veckan, med hjälp av våra rekommendationer. Men Ingela Laméus, 37, har gått ner lite mer än så. På bara 5 veckor har hon gått ner nästan 9 kilo, vilket är mycket mer än hon hade förväntat sig. Så vad är hemligheten?
– Jag tror det handlar om att jag faktiskt har fått till det här “Balansbordet” som Mårten har talat så mycket om. Jag har ätit rätt, tagit mig tid att träna regelbundet – och skapat en så stressfri vardag som möjligt. Sen har jag förstås också tagit den här utmaningen på största allvar och inte fuskat med någonting. Jag har inte tagit en enda godisbit eller druckit en droppe alkohol. Och planen är att fortsätta vara superstrikt mina första tio kilon. Sedan kanske jag har råd att övergå till en lite lugnare nivå, som mer syftar på att skapa ett långsiktigt tänk och ett livsstilsmode jag kan leva med även efter de här 90 dagarna är över.
Vad gäller Ingelas rekommenderade kalorinivå så ökar hon på lite vecka för vecka för att komma upp till en passande nivå.
– Det funkar superbra. Och har jag någongång svårt att komma upp i det rekommenderade antalet lägger jag bara till lite avokado eller cashewnötter.
05.10 - Går upp, hoppar i promenadkläderna som hon lagt fram kvällen innan och går en 5 km lång runda på ungefär 45 min. Håller ett ganska lugnt tempo, eftersom hon då inte har så mycket energi i kroppen.
05.55 - Äter frukost tillsammans med familjen och då samma sak varje dag: Naturell yoghurt blandat med lite kvarg, osötad müsli och linfrön.
Därefter förbereds en lunchlåda av rester från gårdagens middag, alternativt lite hopplock med t ex kyckling, skinka, tomat och keso.
07.45 - Åker till jobbet.
09.30 - Äter mellanmål i form av keso och ett halvt äpple.
12.30 - Äter lunch och försöker då lägga till kolhydrater i form av en riven morot, lite kokt potatis eller ris. Tar eventuellt en promenad eller går på ett lunchpass.
15.00 - Äter mellanmål i form av en halv portion kvarg eller proteinpudding.
18.00 - Äter middag och då uteslutande baserat vad som finns i Wellobes receptbank.
19.00 - Tar en kvällspromenad på ungefär 6-7 km i 1 timme. Eftersom hon har mer energi då springer hon ibland en halv km och sänker sedan tempot igen.
(18.00 på måndagar - Tränar spinning och äter då halva sin middag innan passet och halva efter.)
22.00 - Somnar som en stock.
Se alla Ingelas artiklar – vecka för vecka
* Frukost - 300 kcal
* Mellanmål - 100 kcal
* Lunch - 350 kcal
* Mellanmål - 100 kcal
* Middag - 300 kcal
Testa samma metod som Ingela och se hur mycket du kan gå ner
1. Lägg fram träningskläderna redan kvällen innan, om du ska ge dig ut tidigt på morgonen. Då kan du i princip bara hoppa i gympadojorna så fort du vaknat.
2. Börja göra matlådor, redan när du lagar din middag på kvällen. Det ger dig bättre kontroll på både vad och hur mycket du ska äta till lunch nästa dag på ditt jobb.
3. Förbered även några enkla mellanmål, som du inte behöver väga. Det kan exempelvis vara ett äpple eller en portion kvarg eller proteinpudding, och så tar du halva på förmiddagen och halva på eftermiddagen.
4. Köp även med en liten matvåg till jobbet. Det är en relativt liten investering, som trots det kan ge stora resultat.
5. Koka lite potatis och frys in. Då har du alltid lite bra kolhydrater att lägga till i dina måltider så du kommer upp i din rekommenderade kalorinivå.
6. Låt dig inspireras av alla de tusentals recept som finns i Wellobes receptbank. De är alltid planerade så att du ska få en bra näringsfördelning och har alla kalorier inräknade. Och behöver du kan du förstås även anpassa dem efter dina dagliga behov, genom att t ex ta bort kolhydraterna.
7. Svårt att komma upp i ditt rekommendera kaloriintag? Lägg till lite avokado eller några cashewnötter.
Under vecka 5 var Mårten på resande fot och då fick Ingela och hennes meddeltagare prova vingarna själva.
– Det gick hur bra som helst. Just den veckan blev jag inbjuden på vuxengymnastik i min dotters gymnastikförening i Älvkarleby. En av ledarna hade sett mig i Aftonbladet och på Instagram, och tyckte var jätteduktig. Så föreningen ville visa sitt stöd genom att bjuda in mig att delta och introducera ett helt nytt sätt att röra på sig. Så dels fick vi göra lite rörlighetsövningar och mjuka upp hand- och fotleder. Och dels fick vi göra kullerbyttor, hjulningar och ljushopp. Det var i och för sig ganska svårt och krävde otrolig styrka och spänst. Man är ju inte tio längre, ha ha… Och sedan avslutade vi med både kondition och styrka. Jättekul. Jag hade en träningsvärk efteråt som jag inte kan minnas när jag hade sist.
Men efter att ha kört 110 procent i fem veckor i rad började Ingelas kropp senare under veckan ta ut sin rätt. Och någonting hände.
Jag vill tro att alla har dagar då det känns lite tyngre och motigare än andra dagar. Och idag har jag verkligen en sådan! Stressen som jag bar på kunde skönjas lång väg och ambivalensen mellan att jag borde pressa mig till ett till träningspass och behovet av att ta det lugnt var påtaglig. Med tårarna brännande innanför ögonlocken så tänkte jag att enda sättet att komma till rätta med denna stress och ambivalens var att söka stöttning hos de som förstår vad man genomgår. Mina fina träningskamrat @joacimrahm90dagar och @viktklubb fanns då snabbt till undsättning med rådet om att ta en vilokväll uppkrupen i soffan tillsammans med familjen❤. Vad jag vill säga är att det är ok att ha motigare dagar och då (mer än någonsin) är behovet av stöd stort för att återfå balansen, skrev Ingela på Instagram.
Vad var det som hände egentligen?
– Jag tror helt enkelt jag blev stressad över allt jag vill göra eftersom jag inte fick ihop det i kalendern. Jag tänkte att det kanske inte räckte med bara en morgonpromenad, kanske måste jag gå på ett träningspass också. Jag kunde liksom inte nöja mig med det jag trots allt redan gjort. Ändå var jag helt slut i kroppen. Sedan pratade jag med Mårten som sade precis tvärtom: Att känna prestationsångest är absolut inte gynnsamt, för en sliten kropp kommer inte att ge några resultat ändå. Så det tog jag verkligen fasta på och när jag landat i det lyckades jag intala mig själv att huvudsaken är att jag tänker på vad jag äter och rör på mig regelbundet. Sedan måste jag inte avancera och maxa träningen varje dag. Men många hamnar nog i just det att de känner att de aldrig räcker till. Men både Mårten och Wellobe fick mig att förstå att det inte heller är bra, då stänger kroppen tillslut av istället. Och det var så skönt att få även det stödet från dem, att höra att det faktiskt är tillåtet och till och med bra att stanna upp och vila ibland.
På både Mårten och Wellobes inrådan bytte Ingela alltså om till mjukiskläder och kröp upp i soffan med barnen framför TV:n den kvällen. Även i slutet av vecka 5 såg hon till att koppla av med familjen och vännerna.
– På fredagen till lördagen tog jag, sambon och vår son in på hotell i Stockholm och gick på Mall of Scandinavia. Det var sååå skönt att komma ifrån alla måsten hemma. Och på söndagen checkade jag och en kompis in på Högsbo brukshotell och gick på SPA. Den största lärdomen den här veckan är alltså att det är ok att tillåta sig själv att gå ner i varv och koppla av, och att det inte måste betyda att ge upp. Jag har också landat i att det är går utmärkt att bara göra en fysisk aktivitet per dag, det är ungefär som om huvudet har kommit ifatt med kroppen nu.
Den stora grejen enligt coach Mårten Nylén, är att Ingela precis som många andra har trott att man ska äta lite för att gå ner i vikt. Det stämmer dock inte.
– Det handlar snarare om att anpassa energimängden efter person och då spelar faktorer som genetik, livsstil, kön och ålder roll. Det hon har gjort fantastiskt bra är att successivt öka intaget genom att planera och fördela kalorierna, vilket har gett god effekt.
Vad gäller Ingelas dagsupplägg är som sagt Ingela goda planering en stor del av hennes framgång, fortsätter Mårten.
– Vi pratade senast igår om att det är bra att undvika att skapa "måsten". Man bör heller inte träna flera gånger om dagen, men kan gärna röra på sig på många olika sätt. Vardagsmotion är underskattat. För det handlar inte om att köra slut på kroppen, utan om att skapa en god balans med bra vanor. Och får kroppen inte återhämta sig kan det faktiskt försämra resultaten. Gällande maten håller vi på att öka energiintaget, men har valt att göra det successivt då det passar Ingela bäst.
I slutet av vecka 5 hamnade Ingela som sagt i en liten dipp. Varför hamnar man egentligen i sådana och vad ska man göra för att ta sig ur dem? Enligt Mårten är det när det stormar som mest som vi utvecklas som mest.
– Jag ser därför inte detta som ett mothugg, utan som ett framsteg där Ingela själv har förstått att det är ok att saker och ting går emot en ibland. Det är ju så livet ser ut, så det handlar om att försöka se helheten och vad som får en att må bra på riktigt – istället för att fokusera på det som skapar stress eller som vi ändå inte kan förändra eller påverka. Alla kommer vi att möta jobbigare och sämre stunder. Och när vi gör det är det bra att försöka se det som är bra och göra saker vi mår bra av.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.