Jocke i ”90 dagar med Mårten Nylén”.
Jocke i ”90 dagar med Mårten Nylén”. Foto: PRIVAT.

”Det är jätteviktigt att inte äta för lite”

Vi på Wellobe brukar säga att man kan gå ner 1 kilo i veckan.
Men Jocke i “90 dagar med Mårten Nylén” har gått ner 13,5 kilo på 5 veckor.
– Jag har helt enkelt varit stenhård och inte vikt av en tum.

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Målvikt: 90 kg
Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 4: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 5: -1,5 kg


OBS! Joacim vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

När Joacim Rahm, 43, antog "90 dagar med Mårten Nylén” landade hans rekommenderade kalorinivå på runt 1 700 kalorier per dag. Och en orsak till att han har gått ner så snabbt i vikt är att han inte på något sätt har kompromissat med den, säger han.
– Jag överstiger inga kalorier någonsin och äter heller aldrig mindre, absolut inte. Jag har hela tiden letat efter det optimala sättet att gå ner i vikt, men har tyvärr inga rakethemligheter. Jag har helt enkelt bara hittat en väg som har gett resultat för mig. Så nu handlar det bara om att hålla sig kvar på den.

JUST NU: En månad på köpet

”Det är ju ingen diet det här”

Innan Joacim lärt sig hur han skulle fylla sina tallrikar med bra kalorier, tyckte han dock att det var svårt att komma upp i sitt rekommenderade kaloriintag. Vid något tillfälle de första veckorna lyckades han bara äta 1 200 kalorier och hade 500 kalorier kvar på kvällen, vilket nästan motsvarar en hel middag. Mårten Nyléns råd då var att låta bli dem, eftersom förbränningen sjunker lite på kvällen. Istället sade han till Joacim att tänka om nästa dag, lägga till mellanmål och även bättre kolhydrater till lunch. Samtidigt som man inte ska äta för mycket om man vill gå ner i vikt behöver kroppen nämligen få tillräckligt mycket näring för att hålla igång förbränningen – särskilt om man tränar. För annars sänks förbränningsnivån.
– Det är alltså jätteviktigt att inte äta för lite, det är ju ingen diet det här, säger Joacim.

Måste äta lite långsammare nu

Idag äter Joacim något färre kalorier än i början, eftersom den rekommenderade kalorinivån i Wellobe sjunker i takt med att vikten minskar. Just nu ligger han på runt 1 500- 1 700 kalorier per dag. Och det har fungerat hur bra som helst.
– Utan att vara läkare vågar jag nog påstå att min magsäck har anpassat sig efter hur jag har ätit de senaste fem veckorna. Så nu måste jag äta lite långsammare för att inte bli proppmätt. Det är klart att jag är hungrig när det väl är dags att äta, men eftersom jag äter någonting var tredje timme blir jag aldrig så vrålhungrig att jag måste trycka i mig en massa på en gång. Och det är den stora skillnaden mot tidigare.

Såhär ser en vanlig dag i Joacims liv ut

05.30 - Går upp, tar ett glas vatten och går ut på en 5 km lång promenad på ca 45 min.

06.30 - Väcker sina barn. Äter en gemensam frukost (något han inte minns när de gjorde sist eftersom han alltid varit så trött). Äter i princip samma sak varje dag: 3 knäckemackor med rökta kalkonskivor och avokado samt en kopp kaffe. Jättegott.

07.30 - Åker till jobbet.

09.30 - Äter mellanmål i form av ett äpple och lite hallon- eller vaniljkvarg.

12.15 - Äter lunch i form av matlåda med fisk, kyckling eller kött samt kokt potatis, grönsaker, lite keso och en halv avokado. Detta är något han aldrig någonsin slarvar med eftersom det ger honom den kontroll han behöver.

15-15.30 - Äter mellanmål i form av 3 kokta ägg.

18.00 - Äter middag (om det inte är träningsdag).

18.30 - Går och tränar, spinning eller cirkelgym. Avslutar med ett äpple direkt efteråt för att inte få ett glapp.

19.45 - Äter middag (om det är träningsdag), med kolhydrater från broccoli, blomkål och haricot verts.

21.00 - Ett kokt ägg (om det inte är träningsdag).

22-22.30 - Går och lägger sig.

Se hur mycket DU kan gå ner – med samma metod som Joacim

Testat intervaller

Vad gäller träningen så har både Joacim och hans meddeltagare Ingela Laméus annars fått prova luften under sina vingar under vecka fem, då Mårten har varit i USA. Det har trots allt varit en jätteviktig övning, då de ju ska klara sig resten av sina liv utan Mårten efter att de 90 dagarna är över.
Hur har det gått?
– Jättebra. I början av veckan fick vi följa med Wellobes-gänget till Studio Levels på Kungsholmen och köra cirkelfys, vilket var en helt ny träningsform för mig. Sedan har jag fortsatt med mina morgonpromenader, förlängt mina helgpromenader och dessutom testat att köra lite intervaller som Mårten har lärt oss. Enligt honom ökar nämligen pulshöjande inslag förbränningen så jag har både gått i backar och sprungit några gånger.

”Jag är ju ingen robot”

Framåt slutet av veckan hamnade Joacim dock i sin första dipp.
– Av olika orsaker rubbades min nattsömn, vilket störde min vanliga dygnsrytm. Det gjorde mig liksom lite kraftlös. Jag vaknade inte förrän klockan tio nästa dag med samma känsla som förut: Jag ville bara sova vidare. Sedan somnade jag på soffan klockan tre, vilket också rubbade min måltidsordning. Dagen efter det var jag fortfarande inte helt pigg. Men jag är ju ingen robot. Skillnaden är att jag för ett år sedan hade skitit i allt och gett upp, men nu säger pannbenet någonting annat. Visst, jag kanske inte är det värsta exemplet på jorden, men jag är heller inte det bästa. Så att jag kan göra det här visar att i princip vem som helst kan.

Mårten Nylén: Handlar inte om att göra allt "perfekt"

Enligt coach Mårten Nylén själv beror Joacims positiva utveckling på att att han verkligen vill ändra sina vanor, så det är precis också vad han gör:
– Han fokuserar på det han kan göra istället för det han inte kan, och är heller inte rädd för att prova nya sätt. Det jag har gjort är också att lära Joacim att inte äta för lite och att hålla måltiderna hyfsat regelbundna, vilket har gett effekt. Både regelbundenhet och energifördelning är en bra bas när det kommer till viktnedgång. Sen handlar det inte om att göra allt “perfekt” utan om att hellre satsa på att förbättra det man kan utifrån vad man tidigare har gjort som inte har fungerat.
Och vad är ditt råd när man hamnar i sådana svackor som Joacim gjorde?
– Jag skulle inte se det som en svacka, utan mer som hur livet ser ut. Tar du tio steg framåt och ett steg bakåt är det många som lägger fokus på det där steget bakåt istället för att se alla all nio steg framåt. Så det handlar om att se sina framsteg och förbättringar. Och jag tror faktiskt inte Joacim ser detta som en svacka, utan som ett framsteg.

Få alla Jockes tips och råd – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här