Nya träningsskor kan göra mer skillnad än du tror.
Eva Alksten, på Löplabbet tipsar om vad du ska tänka på när du köper nya.
– Det finns skor som klarar 10 mil och andra som klarar 80–100 mil.
Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén
OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.
Det första du behöver göra är att fråga dig själv vilken typ av träning du ska utföra. Ska du löpträna? Gå på pass? Styrketräna i maskiner på ett gym? Eller ge dig ut i skogen bland rötter och lera? Alla dessa faktorer spelar roll när du väljer nya träningsskor.
– För både skornas och fötternas bästa kan det vara bra att ha olika skor för olika typ av träning. För löpning och powerwalks kan du ha samma typ av sko, en löparsko. Om du tränar på gym beror det däremot på vad du tränar. Om du sitter vid olika maskiner går det utmärkt att ha en löparsko även där, men håller du på med aerobics och pass där du hoppar runt kan det vara bra med en sko som ger bra stabilitet vid rörelser i sidled, säger Eva Alksten.
Så vad händer om man tränar under en längre period i "fel" skor? I de flesta fall är det inte någon fara. Det kan kännas stumt, men är oftast inte skadligt, menar Eva.
– Däremot är det betydligt mycket roligare att gå eller springa i ett par skor som är rätt för dina fötter. Vad det skulle vara för några är individuellt för just dig, men när du har provat ut rätt sort känner du en tydlig skillnad.
För att minska risken för blåsor, nageltrång och skavsår är det bra att ha kvar lite utrymme längst fram i skorna, fortsätter Eva.
– Hur mycket större dina träningsskor ska vara i jämförelse med dina vanliga skor är individuellt. Men om man har en stor variation i distans, underlag och tempo när man springer rekommenderar jag att man har tre olika typer av skor. En "mängdträningssko" för de långa och lugna passen, en "lättare temposko" för tävlingar och snabba pass samt en "terrängsko" om du springer i skogen.
1. Välj ett par skor som du redan gillar
Har du en modell som du varit nöjd med förut? Ta med de gamla skorna till butiken!
2. Bestäm dig för vad du ska ha skorna till
Löpning? Gymmet? Terränglöpning? Tänk på att det finns skor för just dig och det du ska använda skorna till.
3. Utgå ifrån hur din fot ser ut
Är den bred? Smal? Har du höga valv? Har du hallux valgus? Det finns många olika skor att välja mellan för just din fot.
4. Välj ett par sköna skor
Då är de förmodligen rätt för dig! Det viktigaste är vare sig storleken, utseendet eller modellen. Det viktiga är att skorna sitter skönt på din fot och gör så att du kommer iväg på dina träningspass.
1. Låta skorna vädra på din balkong eller uteplats efter dina träningspass.
2. Är skorna smutsiga kan du kan plocka ur sulan och spola skorna, både invändigt och utvändigt med en duschslang. Använd nagelborste och gnugga försiktigt bort smutsen. Torka aldrig i tumlare eller torkskåp, då kan de förstöras.
3. Tvätta dina skosnören i tvättmaskinen, då ser skorna genast renare ut.
4. Förvara inte dina skor i solen, de behöver stå i skugga och kan torka ut om de står i direkt solljus.
5. Ha två eller tre par skor att variera mellan beroende på vad du ska träna.
Får du skavsår på hälarna? Investera i ett par löparstrumpor med förstärkt häl, då minskar du risken för skavsår.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.