Jonas inför sina 90 dagar med Mårten Nylén

”Jag orkar snart inte motionera längre”

Under hela hans uppväxt och ungdomsår har idrott och motion varit en stor del av Jonas Castors liv. Men efter att kilo efter kilo lagts på kroppen orkar snart Jonas inte springa längre.
– Fortsätter vikten öka är jag rädd att jag snart inte längre orkar motionera. Det som var en stor del av min uppväxt, säger han.

Starta DINA 90 dagar – gör utmaningen parallellt med Jonas

Jonas Castor, 40, är en trebarnspappa från Jönköping och en av våra två hemmadeltagare i säsong 8 av 90 dagar med Mårten Nylén. 

Idrott och motion har alltid varit en stor del av hans liv och i många år kunde han äta precis vad som helst – utan att gå upp i vikt.

Men de senaste åren har detta förändrats. Med tre barn och ett heltidsjobb finns inte alltid tiden att träna så mycket som förr och kilona har lagts till år efter år.

– Min osunda inställning till kost har fortsatt genom vuxenåren och det började såklart att synas på kroppen. I några år hade jag som återkommande nyårslöfte att inte gå över 100 kilo men de senaste åren har vikten passerat även den gränsen.

JUST NU: En månad på köpet

Har blivit en stressfaktor

Den senaste tiden har Jonas börjat känna att vikten har blivit en stressfaktor och att han är orolig för att vikten kommer att fortsätta att skena om han inte hittar en metod som kan vända trenden – och ge honom verktyg för en hållbar livsstil.

– Än så länge funkar det att idrotta och jogga men jag märker en uppenbar skillnad i prestation, andning och värk i knäna - fortsätter vikten öka är jag rädd att jag snart inte längre orkar motionera.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar här!

En av årets hemmadeltagare

När Jonas blev utvald som en av årets hemmadeltagare i 90 dagar med Mårten Nylén hoppade han snabbt på möjligheten.

– Jag är så inspirerad inför det här. Den här gången ska jag verkligen lyckas att förändra min kost och ge mig själv möjligheten att fortsätta med idrott. 

Vill hitta tiden – utan att försaka familjen

Jonas har ett stillasittande arbete på kontor och när dagen är slut har han inte samlat så många steg på stegräknaren. När han sedan kommer hem är det ofta fullt ös med tre barn, matlagning, städning och kvällsrutiner. När barnen har somnat, och han har tid för träning, är han ofta för trött för att ge sig ut i joggingspåren eller till gymmet. 

– Jag trivs med mitt jobb och har fantastiska barn och en fru som jag älskar högt! Men jag upplever att jag just nu i en tid i livet där jag låter mycket stå tillbaka för att få vara med mina barn. Och det påverkar min kropp. Jag vill hitta en vardag där jag lever sundare utan att egentligen offra min familjetid. Jag behöver helt enkelt bli piggare för att orka med att kombinera allt utan att min kropp tar stryk.

Gör utmaningen parallellt med Jonas

Vad hoppas du på under dessa 90 dagar? 

– Jag hoppas med de här 90 dagarna att jag ska återfå fysik att orka jogga, spela volleyboll eller discgolf som jag älskar. Jag hoppas att jag kommer kunna röra mig utan att bli andfådd väldigt snabbt. Jag hoppas få bli piggare i vardagen när jag kommer hem från jobbet för att vara med min familj. Jag hoppas få nya matvanor där jag njuter av maten och samtidigt äter mig mätt, säger han och fortsätter:

–  Och inte minst så hoppas jag lära känna min kropp och hitta en balans så jag vet hur jag bör äta och hur mycket jag bör röra mig får att kunna behålla min nya livsstil över lång tid.

Jonas Castor

Ålder: 40 år
Yrke: Jobbar på familjerätten
Hemstad: Jönköping
Familj: Min fru Maria och våra tre barn, Isak 10 år, Noa 7 år och Liv 4 år.
Längd: 187 cm lång
Startvikt: 103 kg

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vår slutna Facebook-grupp
Vill du veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om ”90 dagar med Mårten Nylén”

Gör utmaningen parallellt med Jonas

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här