Ingela, i början av sina 90 dagar i Wellobe.
Ingela, i början av sina 90 dagar i Wellobe. Foto: Sofia Yoo.

”Målet är att komma i min bröllopsklänning”

Ingela Laméus, 37, är en av årets deltagare i ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Jag ska gifta mig och har köpt klänning, men utan att prova den. Så det är nu eller aldrig.

Behöver DU gå ner i vikt? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Med en man, fyra barn och en heltidstjänst med personalansvar är det svårt att prioritera sig själv. Samtidigt har Ingela Laméus, 37, blivit expert på att hitta ursäkter för att få småäta varje dag. Nu har hon antagits till 2018 års omgång av ”90 dagar med Mårten Nylén”

Namn: Ingela Laméus
Ålder: 37 år
Hemort: Älvkarleby
Yrke: Gruppledare
Längd: 163 cm
Startvikt: 81,3 kg
Midjemått start: 113 cm
Målvikt: 69,3 kg
Kilon att gå ner: -12 kg


OBS! Ingelas vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Viktnedgång vecka 1
Viktnedgång vecka 2
Viktnedgång vecka 3
Viktnedgång vecka 4
Viktnedgång vecka 5
Viktnedgång vecka 6
Viktnedgång vecka 7
Viktnedgång vecka 8
Viktnedgång vecka 9
Viktnedgång vecka 10
Viktnedgång vecka 11
Viktnedgång vecka 12
Viktndgång vecka 13: SÅ GICK DET

Ingela Laméus, 37, har en man som hon snart ska gifta sig med, fyra underbara barn och ett krävande jobb som gruppledare. Livet borde därför vara ganska bra, men tyvärr påverkar hennes vikt familjens annars rätt problemfria vardag. På senare tid har hon känt sig såväl fysiskt som mentalt trött på ett nästan “onormalt” sätt, som hon själv beskriver det.
– Redan när jag åker till jobbet på morgnarna längtar jag hem till soffan. Men det är ju inte så att jag inte vet varför. Jag har utvecklat ursäkter veckans alla dagar för att unna mig godis, fikabröd, god mat och gott vin. Samma sak för att slippa röra på mig.

JUST NU: En månad på köpet

Ska gifta sig i höst

I Wellobes två tidigare 90-dagars-utmaningar har träningsexperten Mårten Nylén lyckats coacha de manliga deltagarna att gå ner hela 20 kilo var och de kvinnliga 12 kilo var. När Ingela såg att vi sökte nya deltagare tvekade hon därför inte en sekund.
– Det kändes som det enda rätta för att bryta mina mönster. Jag behöver de verktygen och den pushen; att få känna mig lite övervakad.
I höst ska Ingela nämligen gifta sig. Och bröllopsklänningen hänger redan därhemma och väntar i garderoben. Trots det har hon aldrig haft den på sig.
– Nej, jag är rädd för att prova den. Tänk om jag är för stor och klänningen för liten? Eller, det vet jag att den är. Den är i storlek 40 och jag har storlek 42.

”Att misslyckas finns inte”

Dock har Ingela fått jättemycket stöd från sina vänner: ”Prova klänningen nu så kommer du se skillnad om bara några veckor”. Och visst, menar hon, eftersom modellen är tajt så stämmer förhoppningvis det. För ju större hon är nu, desto tydligare kommer det synas att hon har gått ner. Och ju nättare hon blir, desto bättre kommer klänningen att sitta.
– I annat fall får jag väl gå till en sömmerska – eller i värsta fall – köpa en ny.
Och om du inte går ner så mycket som du vill?
– … Det finns inte. Just nu ser jag bara framgång som ett alternativ. Jag har till och med tackat nej till vissa aktiviteter bara för att jag är så fokuserad på de här 90 dagarna. Då är det onödigt att utsätta sig för frestelser. Nu vill jag fokusera på hälsa och välmående.

Känner redan skillnad i kroppen

I skrivande stund väger Ingela 81,3 kilo och har ett midjemått på 113 centimeter. Nyss har hon kommit tillbaka hem efter att ha fått träffa Wellobes dietist Josefine Jonasson och träningsexpert Mårten Nylén i Stockholm.
– Det har bara gått några dagar, men jag känner redan att kroppen håller på att ställa om sig. Visst är jag fortfarande trött, men nu är det mer fysiskt. Det känns liksom lite som att jag har blodsockerfall, vilket jag säkert har också eftersom jag ju går på någon sorts avgiftning av sötsaker.
Vad var det viktigaste du tog med dig från kickoffen i Stockholm?
– Dietistens metafor: Att man ska vika av i tid när man upptäcker att man är på väg till Gällivare, om målet egentligen är Ystad. Jag är van att ligga i soffan och äta godis från Karamellkungen och ostbågar från OLW, för har man börjat kan man lika gärna fortsätta. Men nu har jag lärt mig att tänka om. Sedan har jag insett hur viktigt det är att planera när och hur jag ska äta. I alla år har jag till exempel varit dålig på att äta frukost, så det ska jag bli bättre på. Jag kommer också sluta småäta mellan målen och skippa kolhydrater till middag.

”37 år fyllda och fått en uppenbarelse”

En annan sak som gjort starkt intryck är Mårtens “Balansbord”. Enligt det finns fyra viktiga hörnstenar för att man ska må bra. De kan liknas vid fyra bordsben: Det är maten, motionen, vilan/återhämtningen och den mentala balansen. Kapar man ett ben faller hela bordet, så sover exempelvis man dåligt fungerar även maten, motionen och den mentala balansen sämre. Och samma sak omvänt: Sover man tvärtom bra kommer man så småningom också kunna äta bättre, träna mer och stressa mindre.
– Istället för att lägga mig och titta på TV igårkväll som jag brukar gick jag därför och la mig istället. Då vaknade jag också tidigare än vad jag brukar, betydligt piggare. Så det gör jättestor skillnad att tänka i de banorna. Jag lade faktiskt upp en bild på Instagram och skrev: 37 år fyllda och fått en uppenbarelse. För det där sjönk verkligen in.
Och hur var första träningen med Mårten, nu ska ni ju köra en gång i veckan?
– Ha ha, ja… Vi som var med funderade väl lite på hur de andra passen kommer att vara om det här nu var “lätt”, som Mårten uttryckte det. Nej, skämt åsido: Det var en riktig kick och jag vill bara ha mer. Så jag blev absolut inte avskräckt – tvärtom.
Och vad är målet?
– Mitt långsiktiga mål är att gå ner till 60 kilo. Men eftersom Mårten lärt mig att vara realistisk för att inte bli besviken och tappa gnistan nöjer jag mig med att gå ner till 69,3 kilo de här 90 dagarna. Det är en viktminskning på 1 kg i veckan, vilket de andra tjejerna som har varit med har klarat, så det ska väl jag med. Allt utöver det får bli en bonus.

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här