Före- och efterbilder med 90 dagars mellanrum.

Nya målet: Att hålla sin nya vikt

Joacim Rahm, 43, var rätt desperat när han ansökte till ”90 dagar med Mårten Nylén” och Wellobe.
Idag, 90 dagar senare, har han gått ner 27 kilo och 20 centimeter i midjan.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

När Joacim Rahm, 43, antog utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” var han desperat. Som så många andra hade han provat ”allt”, men inte lyckats:
– Jag älskar onyttiga saker och förstår inte när jag ska sluta. Beställer vi pizza äter jag upp både min egen och det barnen lämnat. Och visserligen har jag gymkort, men det betyder inte att jag använder det.
Idag, 90 dagar senare, har Joacim gått ner nästan 27 kilo och över 20 centimeter i midjan.

Namn: Joacim Rahm
Ålder: 43 år
Hemort: Järfälla
Yrke: Säljare
Längd: 177 cm
Startvikt: 108,6 kg
Midjemått: 118,5 cm
Målvikt: 90 kg
Slutvikt: 82 kg
Midjemått slut: 98 cm

Viktnedgång vecka 1: -4,5 kg
Viktnedgång vecka 2: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 3: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 4: -2,5 kg
Viktnedgång vecka 5: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 6: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 7: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 8: -3 kg
Viktnedgång vecka 9: -2 kg
Viktnedgång vecka 10: -1 kg
Viktnedgång vecka 11: -1,1 kg
Viktnedgång vecka 12: -1,5 kg
Viktnedgång vecka 13: -1,5 kg
Total viktnedgång: -26,6 kg och -20,5 cm i midjan

OBS! Joacims vikt kan ha ändrats sedan intervjun gjordes.

Dela DIN historia och inspirera andra!
Mindre ersättning utgår. Maila info@wellobe.se så berättar vi mer.

Då, precis i starten av utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén” vägde Joacim 108,6 kilo med ett midjemått på 118,5 centimeter. Målet blev att gå ner till 90 kilo. Och för att ge både honom, hans meddeltagare Ingela och årets hemmadeltagare en avspark fick de komma på kickoff hos Mårten Nylén och Wellobe i Stockholm.
– Det viktigaste jag tog med mig var dietisten Josefine Jonassons metafor om att vända i tid när man upptäcker att man är på väg åt fel håll. För många gör just så: Kör hela vägen till Gällivare och tar in på hotell, även om det kanske var till Ystad de var på väg.
En annan sak Joacim lade på minnet var Mårten Nyléns teori om ”Balansbordet”, enligt vilket ett ben står för maten, ett för motionen, ett för vilan/återhämtningen och ett för den mentala balansen. Kapar man ett av benen blir hela bordet ostabilt och omvänt: Stärker man ett av dem kommer bordet tvärtom bli stadigare.
– Idag har jag ont i hela kroppen redan när jag vaknar, så efter de här 90 dagarna hoppas jag vakna upp med ett leende på läpparna istället, sade Joacim då.

JUST NU: En månad på köpet

Vecka 1: -4,5 kg

Joacims rekommenderade kalorinivå landade på 1 754 kalorier per dag.
– Nu börjar jag förstå att jag nog har stoppat i mig det dubbla innan, sade han då.
Bättre planering, mer regelbundenhet samt mer grönt på tallriken gav dock resultat och Joacim gick ner 4,5 kilo redan första veckan. Bland annat beställde han Coop Hälsokasse, som var ett samarbete mellan Coop Sverige och Wellobe, och införde morgonpromenader.

Vecka 2: - 2,5 kg

Andra veckan fick Mårten och vi på Wellobe ett sms från Jocke: Jag klarar inte det här längre. Jag har tryckt i mig en kebabpizza och en stor stark.
... men det visade sig vara ett aprilskämt. Tvärtom så hade påsken gått över förväntan och i år fick grönsakerna göra entré på familjen Rahms buffé.
– Dock kom jag med en rejäl förkylning till veckans träning med Mårten, så det blev en lugn promenad på löpbandet. Samma sak resten av veckan, säger Joacim.

Vecka 3: -2,5 kg

Även tredje veckan blev en utmaning. Då åkte Joacim nämligen på kryssning med familjen, men inte utan ett förberedande pepptalk med coach Mårten:
– Tillför du kroppen alkohol nu är risken att det bromsar upp din förbränning då den kommer att vilja bränna alkoholen före fettet. Senare kommer du absolut kunna ta ett eller två glas när du vill, men just nu kanske du ska vänta lite, var hans råd. Och det var bra, Joacim gick ner precis lika mycket som föregående vecka.

Vecka 4: -2,5 kg

Den stora skillnaden vecka 4 var Joacims hälsa. Efter att ha lidit av halsbränna i tio år hade problemen nämligen avtagit bara en månad in i utmaningen.
– Jag kommer faktiskt inte ens ihåg när jag tog min medicin sist, sade Joacim då. Hans största vinst satt dock på insidan. Redan för 13 år sedan drabbades han av leverförfettning och högt blodtryck, men redan nu kände han sig mycket bättre och dessutom mer uthållig. På Mårtens pass den veckan fick han boxas:
– Innan var jag livrädd för att ta i hårt eftersom jag tänkte att jag skulle dö. Nu har jag lärt mig att rucka på min smärtgräns och latmasken är nästan borta, sade han.

Vecka 5: -1,5 kg

Innan Joacim lärt sig hur han skulle fylla sina tallrikar med bra mat tyckte han ibland att det var svårt att komma upp i sina 1 700 kalorier varje dag.
Den här veckan hade något vänt. Mårten hade rått Joacim att lägga till mellanmål och även bättre kolhydrater till lunch. Den här veckan hamnade dock Joacim även i sin första dipp, men enligt Mårten var inte det en svacka utan bara så livet kan se ut ibland:
– Tar du tio steg framåt och ett bakåt fokuserar många på det där enda steget bakåt istället för de nio stegen framåt. Men det tror jag faktiskt Joacim gör, sade han.

Vecka 6: -1,5 kg

Vid det här laget hade Joacim redan gått ner 15 kilo och kände sig därför lugnare nu:
– Där ser man hur mycket en förändrad kost och motion kan göra. Det trodde jag inte. Efter att ha spelat fotboll som ung och därmed fått problem med knäna kände han dessutom mindre värk. En annan sak som förändrats var hans kroppshållning.

Ett av passen med Mårten Nylén.

Vecka 7: -1,5 kg

Även denna vecka fortsatte vikten neråt, så nu vågade Joacim dra ner på tempot. Helt rätt, enligt Mårten:
– Kroppen behöver också vila och återhämtning för att skapa så bra resultat som möjligt. Och bra resultat inte är någonting man får, utan någonting man skapar.
Nu fick Joacim även en mix styrkeövningar att göra hemma två till tre gånger i veckan. Mårten införde också en höjnings- och en sänkningsdag då Joacim fick äta mer och mindre:
– I min värld får man aldrig bli rädd för mat, däremot bör man förstå vad och hur mycket man kan äta för att må bra, sade han då.

Vecka 8: -3 kg (I MÅL!)

Denna vecka blev Joacim tillsagd av sin coach att äta pizza – just det, pizza. Syftet var att visa hur effektivt en konsekvent förändring av en dålig livsstil kan dämpa suget efter onyttigheter. Och det stämde, från att ha ätit pizza flera gånger i veckan orkade han nu knappt en fjärdedel. Just denna vecka gick han dessutom ner dubbelt så mycket som de tre föregående veckorna – och gick därmed i mål en hel månad tidigare än beräknat med en vikt på 89,1 kilo (målvikten var 90 kilo). Därmed satte Joacim nu upp ett nytt mål på 85 kilo.

Vecka 9: -2 kg

Eftersom allt gått så bra fortsatte Joacim den här veckan precis som tidigare. Och det var att:
- Ta dagliga morgonpromenader.
- Köra två spinningpass i veckan på Friskis & Svettis.
- Undvika sötsaker, onödigt fett och alkohol.
- Se till att inte äta för lite för att hålla förbränningen uppe.
- Se till att inte äta för oregelbundet för att hålla förbränningen jämn (ung. var tredje timme).
- Fortsätta logga all mat och motion med Wellobes app för att hålla koll på alla kalorier in och ut.
- Låta bli att äta upp sina “intjänade motionskalorier”.
- Och framförallt: Att skapa en balans mellan kost, motion, stress och vila.

Joacim blev förvånad att han inte orkade en hel pizza.

Vecka 10: -1 kg

Den här veckan fick Joacim passande nog ge sina 10 bästa viktnedgångstips. Ett av dem var att ta hjälp av Wellobes mobilapp:
– Det hade varit jättesvårt att hålla koll på kaloriräkningen annars, eftersom jag aldrig har vetat hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller. Men nu vet jag det. Dessutom har den hjälpt mig att räkna hur många kalorier jag har stoppat i mig och gjort av med, sade han då.

Vecka 11: -1,1 kg (I MÅL IGEN…!)

Den här veckan nådde Joacim återigen sitt nya viktmål på 85 kilo. Vid det här laget hade coach Mårten alltså hjälpt Joacim och hans meddeltagare Ingela att gemensamt gå ner nästan 40 kilo på 11 veckor. Och eftersom båda varit lite ”rädda” för dem i början lät vi nu Mårten förklara läget:
– Det gäller bara att äta rätt sorts kolhydrater och fördela kalorierna smart över dagen.
– Jag har lärt mig att ”rätt sort” är näringsrik mat med mindre energi. Till lunch har till exempel potatis blivit en favorit, medan pastan är någonting jag hoppar över. Och på kvällen äter jag gärna broccoli och brytbönor. Och vad gäller fördelningen av energi så har jag lagt krutet på den tidiga delen av dagen är jag är mer aktiv, fram till mellanmålet på eftermiddagen, sade Joacim.

Vecka 12: -1,5 kg

Hög intensiv träning på kortare tid eller lågintensiv träning på längre tid? Vecka 12 lät vi coach Mårten förklara hur han arbetat med Joacim:
– Högintensiv träning gör av med mer energi på kortare tid. Samtidigt kräver den mer återhämtning. Lågintensiv träning kan göra av med lika mycket energi på längre tid. Sedan finns det så klart skillnader i faktorer som hormonpåverkan och muskelaktivering. När det kommer till Joacim har vi fokuserat på cardio – det vill säga konditionsträning – i kombination med ett antal högintensiva inslag då pulsen ökar några snäpp. För då vänjer sig kroppen vid att arbeta i ett högre tempo allt eftersom (intervallträning). Vi har också lagt in ett par styrkemoment för att stärka upp kroppen muskulärt och höja den basala förbränningen.

Vecka 13: -1,5 kg

Nu har de 90 dagarna passerat och sista veckan gick Joacim ner ytterligare 1,5 kilo, vilket innebär att han totalt har gått ner från 108,6 kilo till 82 kilo på drygt tre månader. Det är en viktminskning på nästan 27 kilo, vilket inte bara är 8 kilo mer än vad han hade satt upp som mål, han har också minskat hela 20,5 centimeter i midjan.
Så vad har egentligen varit svårast under den här resan? Att motstå gamla frestelser, säger Joacim.
– När värmen kommer är det ju till exempel trevligt med en öl eller ett glas rosé. Så det finns många saker som har varit utmanande för mig. Lättast har varit att fortsätta vara motiverad eftersom resultaten har varit så bra. Sedan har alla som peppat mig också haft en stor del i detta och dem vill jag rikta ett extra stort tack till.
Och vad är målet nu?
– Att fortsätta ta hand om min kropp, med hjälp av de verktyg jag har fått av Mårten Nylén och Wellobe. Jag har ju varit bra på att gå ner, men nu ska jag lära mig att hålla min nya vikt också. Och eftersom träningen har blivit en rolig ingrediens i mitt liv ska jag fortsätta med den. Jag har också satt upp ett nytt mål att jobb emot och det är att ta mig an Cykelvasan om ett år.

”Det handlar om att skapa balans”

Så vad är det egentligen som har gjort att Joacim har lyckats gå ner i vikt nästan 27 kilo på bara 90 dagar?
– Han har lyssnat bra, ha ha. Nen skämt åsido, alla har vi olika förutsättningar för att gå ner i vikt. De båda tidigare manliga deltagarna gick ner 20 kilo var och det passade dem. Och 26,6 kilo passade Joacim. Det viktiga är att man sätter fokus på att må bra och på faktorerna som spelar roll. Sedan kan jag bara ge dem de verktyg de behöver och det är precis det jag har gjort, säger Mårten.
Och hur gör man sedan för att inte halka tillbaka i gamla dåliga mönster?
– Det handlar om att skapa ett passande livsstilsläge och om att skapa en balans som håller i längden samt att man tar ansvar för de val man gör och fokuserar på att må bra och känna sig glad. Idag har Joacim även en förståelse för hur hans kropp och sinne fungerar, vilket gör det enklare att förstå hur han kan skapa balans i sitt liv.

På ett av träningspassen med Wellobe.
Joacim på avslutningen av ”90 dagar med Mårten Nylén”.


Få alla Jockes tips och råd – vecka för vecka

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här