Martin Almgrens 5 gå-ner-i-vikt-tips.
Martin Almgrens 5 gå-ner-i-vikt-tips. Foto: Sofia Yoo/Privat/Magnus Liam Karlsson.

5 nycklar för att gå ner i vikt

Totalt har Martin Almgren, 31, gått ner hela 42 kilo i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Här är 5 anledningar till varför han har lyckats så bra.

Håll formen – med samma verktyg

5 nycklar, enligt coach Mårten Nylén

Martin har…

  1. … valt att skapa en livsstil som han kan hålla och leva i.
  2. … fördelat energin smartare över dagen och loggat sina kalorier för att få koll.
  3. … tränat smart, för att även stärka upp kroppen och förebygga smärta och värk.
  4. … inte gjort allt på en gång utan tagit ett steg i taget.
  5. … förstått vikten av att även sömn och stress påverkar hur kroppen svarar.

Så har det känts, enligt Martin Almgren

Svårast: Att hitta ny god mat. Tidigare har jag försökt att äta så få mål och stora portioner som möjligt, av någonting jag tycker är gott. Den här gången skulle jag både äta mindre, oftare och nyttigare. Men sen när jag kom in i det märkte jag att det fick mig att må bra.
Eftersom jag alltid hatat träning var den också svår att komma igång med. Jag kan fortfarande inte komma på något mer meningslöst. Däremot har jag förstått att jag måste röra på mig för att må bättre, så jag kommer fortsätta gå till gymmet och promenera.

Lättast: Att räkna kalorier. Dels eftersom det står på alla förpackningar hur många kalorier per 100 gram all mat innehåller, det kan du se redan i affären. Dels eftersom Wellobe’s mobilapp är världens bästa verktyg. Du behöver bara använda den ett tag för att lära dig vad din favoritmat innehåller och kan höfta – och ändå fortsätta ner i vikt. Det är inte ens jobbigt.
Tuffast: Mina skoskav, min onda rygg, förkylningarna och pollenallergin. För under de perioderna hag jag inte kunnat träna, utan bara kunnat sköta min kost. Men då har jag intalat mig själv att det få ta den tid det tar att nå mina hälsomål och att stress bara målar in en i ett hörn.

Roligast: Att få träna med någon som verkligen vet vad han talar om (Reds. Anm. Mårten Nylén).

Och att få de resultat jag har fått, för då känns det värt allt slit – även om det är tråkigt. Nu kan jag plötsligt röra mig rätt mycket utan att tro att jag ska dö.

Konstigast: Mårten Nylén, för han är liksom allergisk mot allt som (jag tycker) är gott. Han tycker inte ens om godis. Och jag har aldrig träffat någon som inte gör det.
Mest överraskande: Att jag kunde gå från ett hundraprocentigt till tioprocentigt hat mot träning. För mig är det jättestort, men troligen är det för att det har gått lättare och lättare. Sen vet jag ju att det är meningen att det ska vara lite jobbigt, men jag är lite lat och då blir det väl så.

Sedan var det jättekul att åka med på Wellobes träningsresa. Jag trodde det skulle vara som att åka på arbetsläger i Sibirien, istället träffade jag massa andra människor som inte heller satt hälsan som prio ett. Och att de ändå tagit semester och åkt med inspirerade mig.

Viktigast: Att förändra bilden av överviktiga som mindre vetande. För idag finns ett tyst förakt. Kommer du in i ett rum och är fet tittar folk på dig på ett märkligt sätt och det är helt fruktansvärt. Klädaffärerna tar inte ens emot oss med större storlekar. Det är ren diskriminering, som jag inte förstår kan få fortgå. Men ingen ska behöva bli tvingad till något. Så jag vill verkligen poängtera att jag inte gör det för att samhället ska få som det vill. Jag har enbart gjort det här för att min kropp har börjat säga ifrån.

Tacksammast: … är jag mot mig själv för att jag har gjort det här. Sedan hade jag aldrig gjort det om jag inte fått hjälp från er på Wellobe*. Och orsaken till att jag valde att ta emot den var att er helhetssyn är jävligt bra. Det första jag kände var faktiskt att min storlek var helt ointressant. Det viktiga var min hälsa.

Namn: Martin Almgren
Ålder: 31
Yrke: Artist
Bor: Lindesberg
Längd: 188 cm

Mått den 1 okt 2018
Startvikt: 155,7 kg
Väger idag: 113,2 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här