Karin Dahlin, före och efter sina ”90 dagar med Mårten Nylén”.

”Vänta inte på motivation – skapa den”

Hon somnade så fort hon kom hem från jobbet, hon kände sig tung och orkeslös och hann aldrig prioritera sig själv
Efter ”90 dagar med Mårten Nylén” har Karin Dahlin fått tillbaka energin, blivit av med stressen och gått ner 10 kg.
– Nu är det lättare att leva, säger hon.

HÄR kan du läsa om Dennis Olander – säsongens andra deltagare

När Karin Dahlin, 44 år, i somras ansökte till höstens säsong av “90 dagar med Mårten Nylén” var det mycket som inte stod rätt till. Hon älskar sin familj – men orkade inte ens vara med dem.

Investera i din hälsa du också!

Som en ond spiral

Dagarna gick ut på att jobba, komma hem, sova och sen få upp energin med socker. Karin åt väldigt lite på dagtid för att “spara” kalorierna till sena kvällen.
– När jag är trött skriker kroppen efter socker. Då får jag i mig det, blir pigg en stund innan jag sjunker tillbaka igen. Sen börjar det om, som en ond spiral, sa hon i sin första intervju.
Hon behövde få till en förändring. Hon ville ta reda på vad och när hon skulle äta för att må bra, hur hon skulle träna för att få bästa möjliga effekt. Wellobes säsongsutmaning ”90 dagar med Mårten Nylén” blev lösningen.
Starta DINA 90 dagar – gör samma resa som Karin

”Förr åt jag knappt på dagarna”

Bland det första Karin fick göra var att lägga om sina matvanor. Mårten Nylén förklarade att det inte bara handlar om vad du äter – utan när du äter.
– Tidigare åt jag knappt på dagarna men tryckte i mig på kvällarna. Nu började jag i stället äta regelbundet: Frukost, lunch, middag och några mellanmål. Jag började äta mer på dagarna, och betydligt mindre på kvällarna. Det var bäst för mig – jag rör på mig och tränar mest på morgonen och dagarna, medan jag är mer stillasittande på kvällarna. Så mer energi in under tiden jag gör av med mest energi, och mindre när jag inte är aktiv, säger Karin.
Få tillgång till "90 dagar med Mårten Nylén"

Sötsuget försvann – efter två veckor

Vad åt hon då? För Karin var det viktigt att välja mat som inte triggade hennes sötsug. Hon har ätit i princip samma kost som resten av familjen, men valt att ta bort alla snabba kolhydrater som pasta och bröd.
– Till frukost blev det mycket gröt, fröknäcke med avokado och äggröra. Lunchen var antingen lik frukosten, eller middagsrester från gårdagen. Till middag åt jag just samma som familjen, men i stället för hamburgerbröd använde jag salladsblad, i stället för pasta öste jag på med varma grönsaker, och så vidare. Och det gav resultat redan efter två veckor, då var mitt sötsug nästan helt borta.

Sprang mindre – fick ändå bättre flås

Matbiten krävde sina förändringar, men när det kommer till träningen hade Karin redan vanan inne. Hon springer flera lopp om året, och löptränade flera gånger i veckan redan före hon träffade Mårten. Här handlade det alltså inte om att få igång Karin – utan att träna smartare.
– Ja, innan sprang jag ju bara. Nu började jag gå morgonpromenader, egen styrketräning och så träningen med Mårten. Jag fortsatte springa, men bara någon gång i veckan. Det som överraskat mig mest är att jag i dag har bättre flås och kondition än när jag sprang betydligt oftare. Och morgonpromenaderna har blivit jätteviktiga för mig, jag är gladare och känner mig piggare efter dem.
Nå din målvikt – med våra verktyg

”Jag slutade vara petnoga”

Maten och motionen är båda stora delar, men för Karin var det minst lika viktigt att hantera stress och prestationskrav.
– Tidigare har jag jagat perfektion. Jag kände mig tvungen att laga nya, nyttiga recept hela tiden och jag behövde träna på ett visst sätt för att känna mig tillräckligt bra. Men Mårten tipsade mig om att släppa det där, och efter det fick jag också bättre resultat. Jag slutade vara petnoga med maten, jag insåg att jag faktiskt kunde äta gröt till frukost varje dag, det funkade ju för mig.

”Vänta inte på motivationen – skapa den”

Nu har ett nytt år precis inletts och många svenskar vill komma igång och satsa på hälsan. Till dem har Karin ett tips.
– Många säger att de väntar på motivationen, men man behöver vända på det. Vänta inte, det är när du kommer igång med motionen och kosten som motivationen kommer, och inte tvärtom.
Det är värt det, tycker Karin. När hon ska beskriva vilka hälsofördelar hon vunnit efter “90 dagar med Mårten Nylén” kan hon knappt sluta.
– Jag är piggare. Det är lättare att leva för mig, och då handlar det absolut inte bara om träningen, utan om vardagssaker. Det är lättare att umgås med andra, lättare att göra saker med barnen. Allt är inte obekvämt, som det var förut. Min mage fungerar mycket bättre och jag är mycket mindre stressad. Och så har jag ju gått ner tio kilo, och det är så jäkla skönt på ren svenska!

Karins 3 bästa hälsotips

Planeringen: Sätt dig en dag i veckan och planera in dina träningspass och vad du ska äta de kommande dagarna. Då slipper du stressen under veckorna, att behöva hitta luckor för träningen eller tänka på vad det blir till middag.

Börja med kosten: Du kan träna hur mycket som helst, men sköter du inte maten är det ändå svårt att gå ner i vikt. Så börja med det viktigaste och ta tag i motionen när du kommit in i det. 

Glöm inte stressen: Fundera på om allt verkligen måste vara helt perfekt. Måste du verkligen springa en mil flera gånger i veckan för att känna dig nöjd? Måste det verkligen vara hembakat varje gång det är kalas? Även vi kvinnor kan faktiskt vara “good enough”.

Det här är Karin Dahlin

Ålder: 44
Yrke: Registrator
Hemstad: Värmdö
Familj: Gift, fyra barn på 22, 20, 14 och 8 år
Instagram: @frudahlin

Startvikt: 80,3 kg
Slutvikt: 70,1 kg

Midjemått start: 98,5 cm
Midjemått slut: 78 cm

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook

Wellobe på Instagram

Mårten på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här