Thomas är en av offentliga deltagarna i ”90 dagar med Mårten Nylén”
Thomas är en av offentliga deltagarna i ”90 dagar med Mårten Nylén” Foto: Mårten Nylén

”Jag vill ändra min livsstil och skapa en hälsosam framtid”

Thomas Zabihi, 39, har varit mullig sedan han var ett barn och har under stora delar av sitt liv kämpat med vikten.
– Jag har alltid tränat väldigt mycket och då kunde jag hålla vikten i balans men de senaste åren har jag inte prioriterat träningen och det märks direkt på vågen. Jag har aldrig lyckats lära mig att hantera kosten och äter därför fel saker och framförallt för mycket, säger Thomas.

Starta DINA 90 dagar – gör utmaningen parallellt med Thomas

Under sin studietid var Thomas i toppform. Vikten låg på 72 kilo och han tävlade i kampsport. Men när han 2005 flyttade och började nytt jobb pensionerade han även sin tävlingsdräkt och minskade på träningen.
– Sedan jag träffade min fru 2006 har jag gått upp 20 kilo i vikt. Framförallt för att jag fortsatt att äta som när jag tränade mycket. Mitt stora problem är att jag aldrig har lyckats få kontroll på min kost och har haft koll på näringsinnehållet eller kalorier.

JUST NU: En månad på köpet

Drabbades av en tragedi

De senaste åren har Thomas inte fokuserat eller prioriterat sitt eget mående utan lagt all sin energi på familjen och jobbet.
– För 11 år sedan förlorade jag och min fru vårt första barn. Det satte djupa spår. Att träna och tänka på kosten var inget jag prioriterade.

Efter det har det bara fortsatt. Även om Thomas innerst inne vet att han mår bättre av att träna och äta bra så har han haft svårt att hitta fokus och bryta sitt beteende.

– Jag vet att det beror på lathet men jag har haft svårt att fokusera och hitta verktygen som kan hjälpa mig. Därför är jag så tacksam för den här chansen för jag behöver verkligen bryta detta destruktiva sätt att leva.

Vill ta tag i sitt liv

Idag mår familjen bra och Thomas är motiverad till att bryta sitt dåliga mönster och ta tag i sitt liv igen. 
– Jag har blivit äldre och klokare och nu vill ändra min livsstil och skapa en hälsosam framtid. Jag fyller 40 år i sommar och det är dags att hitta en fungerande livsstil, säger han och fortsätter:
– Jag har inga skador av min övervikt men fick ett wakeupcall när jag spelade in en film med min son och hundvalp och hörde min andning. Jag har ingen kondition alls och snarkar på nätterna. Jag har aldrig varit så här tung innan och jag behöver verkligen hjälp att förstå hur man ska äta och träna för att det ska bli en långsiktig livsstil.
Gör utmaningen parallellt med Thomas

Svart bälte i Taekwondo

Kampsport är en passion som följt Thomas genom hela livet. Redan som 9-åring började han med Kung Fu och sedan blev det många år med Taekwondo och Thai boxning.
– Jag har svart bälte och fortsatte att träna fram till 2016 men nu är jag alldeles för tung. Sist jag testade skadade jag mig i vaderna, säger han och fortsätter:

– Kampsport är något jag verkligen älskar och det är en stor del av min identitet. Jag drömmer om att kunna börja träna igen och det är något jag hoppas på när jag kommer i form.

Det här vill Thomas uppnå

Under sina ”90-dagar med Mårten Nylén” vill Thomas gå ner i vikt men framförallt hitta rutiner och skapa en hållbar livsstil.
– Jag vill gå ner i vikt men viktnedgången kommer bli ett resultat av att jag förändrar mitt liv med träning och bättre kost. Framförallt vill jag ha balans och leva ett aktivt liv. Jag vill vara en bra förebild för min son och visa att jag kan leva ett långt och sunt liv. Min kropp är mitt tempel men jag har inte tagit hand om den, säger Thomas.

Thomas Zabihi

Ålder: 39
Yrke: Affärsutvecklare
Hemstad: Uppsala (flyttar snart till Stockholm)
Familj: Gift, en son på 9 år
Instagram: @thomaszabihi
Längd: 170 cm
Startvikt: 95,5 kg

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vår slutna Facebook-grupp
Vill du veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om ”90 dagar med Mårten Nylén”
Gör utmaningen parallellt med Thomas

Karin Holmberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här