Lotta inför sina 90 dagar med Mårten Nylén

”Jag har alltid känt mig stor”

Lotta Tonning, 43, har alltid känt sig stor och pendlat i vikt i stora delar av sitt vuxna liv. Under pandemin har vikten skenat iväg och det senaste 18 månaderna har hon gått upp 15 kilo.
– Det har blivit som ett dåligt kugghjul där jag på något sätt äter för att orka och för att jag är uttråkad, går upp i vikt och sedan inte orkar träna för att jag känner mig stor och orkeslös.

Starta DINA 90 dagar – gör utmaningen parallellt med Lotta

Lotta Tonning, 43, har kämpat med vikten i stora delar av sitt vuxna liv. I år är hon en av våra hemmadeltagare i säsong åtta av 90 dagar med Mårten Nylén.

– Jag har alltid känt mig stor. Men det är framförallt under pandemin som jag gått upp väldigt mycket i vikt, säger Lotta

JUST NU: 50% rabatt

Drabbades av sjukdom

Lotta har precis som många andra jobbat hemma under det de senaste 18 månaderna men det är inte bara omställningen till ett isolerat liv i hemmet som fått Lottas vikt att skena. I samband med pandemins start drabbades hennes son av diabetes typ 1 något som förändrade familjens liv.

– Det har varit en stor omställning och framförallt har det blivit mycket vaken tid på nätterna. Jag har varit väldigt trött under denna period och när man sitter hemma och arbetar med ett kylskåp runt hörnet blir det lätt att man tar till något sött för att vakna till liv för en liten stund.

Sonens diabetes var inte det enda som drabbade familjen. Deras dotter började ungefär samtidigt att må dåligt och vägrade att gå till skolan.

– Det var verkligen jobbigt men efter flera besök inom vården fick vi reda på att hon kämpade med inlärningsproblem och är glutenintolerant. Nu när hon fått hjälp både i skolan och börjat äta en glutenfri kost är hon som en helt ny och glad tjej, säger Lotta.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar här!

Alltid gillat att motionera

Lotta har alltid gillat att röra på sig och extraknäcker dessutom som fotbollstränare till dotterns fotbollslag. Men eftersom hon framförallt gillar gruppträningar som fotboll, spinning, gruppträning på gym och tennis så försvann de flesta träningstillfällen i samband med pandemin.

– Jag har verkligen helt kommit ur form. Innan cyklade jag en mil enkel väg till kontoret men när jag jobbade hemma försvann den vardagsmotionen. Samtidigt ställdes gruppträningarna in. Sen har jag helt ärligt även saknat energin och i takt med att vikten ökat har det blivit svårare och svårare att få till träningen.

Lotta berättar att vikten påverkar hennes liv negativt på flera sätt.

– Min vikt påverkar mig dagligen! Jag känner mig tung men även väldigt oattraktiv. Jag vill kunna sätta på mig kläder och trivas i dem! Just nu har jag i princip inget som passar i garderoben.

Behöver hjälp med kosten

Lotta har hela livet haft ett osunt förhållande till framförallt sötsaker och det är en av de sakerna hon vill förändra – för att vända trenden.

– Jag äter ofta okej på middagen med resten av familjen men småätandet och de övriga måltiderna har varit betydligt sämre, säger hon.

Gör utmaningen parallellt med Lotta

Vill hitta träningsglädjen igen

Under utmaningen hoppas Lotta kunna gå ner i vikt och samtidigt bli piggare och framförallt önskar hon att hon får tillbaka träningsglädjen och behovet av att röra på sig.

– Jag hoppas att bli piggare av att äta mer hälsosamt och därmed ha mer ork till träning och livet i stort! Jag behöver verkligen gå ner i vikt för att känna mig någorlunda smidig och vältränad. Om jag får tid över nästa säsong så önskar jag att känna mig så pass vältränad att jag kan gå ner och träna fotboll med damlaget. Det ger så mycket energi!

Lotta Tonning

Ålder: 43 år
Yrke: Projektingenjör
Hemstad: Åkarp
Familj: Sambo, två barn Iris 12 och Sigge, 8 år
Instagram: 90_dagar_med_lotta
Namn i Wellobes Community: Lotta Tonning
Längd: 178 cm
Startvikt: 97 kg

Det får du i "90 dagar med Mårten Nylen"

* Ett temamail i veckan i 13 veckor
* Regelbundna kostråd
* 7 kaloriberäknade recept i veckan
* Regelbundna träningstips
* Ett individanpassat träningsprogram utvecklat av Mårten Nylén
* Inspirerande artiklar om mat, motion och motivation
* Tips, råd och inspiration ifrån andra deltagare i vår slutna Facebook-grupp
Vill du veta mer? Här hittar du allt du behöver veta om ”90 dagar med Mårten Nylén”

Gör utmaningen parallellt med Lotta

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här