Från lastbilschaufför till Idol-vinnare – och deltagare i "90 dagar med Mårten Nylén".
Från lastbilschaufför till Idol-vinnare – och deltagare i "90 dagar med Mårten Nylén". Foto: Magnus Sandberg/Carolina Byrmo/PRIVAT.

”Det är lättare att ta på sig strumpor nu”

Från lastbilschaufför, körsångare och trubadur – till Idol-vinnare och turnerande artist. Nu genomgår Martin Almgren, 30, nästa förändring i ”90 dagar med Mårten Nylén”.
– Jag har gått ner nästan 13 kilo på en månad. Så det är lättare att ta på sig strumpor nu, säger han.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Martin Almgren har avverkat sin första månad i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. Redan andra och tredje veckan blev han dock sjuk. Och den fjärde var han på Korfu, vilket också blev en utmaning:
– Jag har aldrig haft så mycket ångest. Vi hade ett gig och var lediga i tio dagar med gratis mat och öl. Men jag valde bra alternativ på buffén, som köttfärssås och köttgrytor utan grädde, och fyllde ut med grönsaker. Sedan gick vi säkert 10 000 steg varje dag, så jag gick ändå ner 2,5 kilo.

Vägde 180 kilo som mest

Annars har Martin ätit likadant i åtta år och nästan blivit yr och dimmig i synen efter sina måltider, men det har upphört nu:
– Det är första veckan jag mår sjukt mycket bättre, dessutom sover jag bättre.
Innan Idol arbetade han som lastbilschaufför på sin pappas åkeri. Ofta med frukost i ”kojan” och snabbmat längs vägarna. Varje dag efter jobbet repade han i manskör, coverband och som trubadur. Och nästan varje helg var det gig.
– De slutade ofta med att det inmundigades en hel del mat och dryck. Det ingår lite i det livet så tid till bra kost och träning fanns inte. Som mest vägde jag 180 kilo. Vid något tillfälle gick jag ner genom att inte äta alls i veckorna och desto mer på helgerna – men det var inte hållbart.

JUST NU: En månad på köpet

Livet förändrades

Efter att Martin vunnit Idol 2015 slutade han köra lastbil och åkte allt oftare till huvudstaden. Samtidigt drog turnélivet igång, vilket inte gjorde det lättare att hålla koll på vikten.
– Sitter man i en bil eller på ett tåg är det svårt att låta bli att fördriva tiden med att äta. Och problemet är att det inte finns bra mat att få tag på. Visst kan du gå in på en mack och köpa ett äpple eller en kvarg. Men så kommer man till kassan där det ligger tjugo korvar och femtio chokladkakor…

Har gått förvånansvärt bra

Innan kunde en vanlig dag i Martins liv se ut såhär:
* Morgon: Duschade och drog till studion eller på möte. Skippade frukost, men tog ofta en chokladbit som belöning för att han har gått upp ur sängen.
* Lunch: Käkade vad som fanns – pizza, hamburgare, kinamat eller thai.
* Middag: Köpte med pizza, hamburgare eller godis hem.
Skillnaden på helgerna var att det oftast också var gig och dracks öl.

Är mer förutseende nu

Idag äter Martin både frukost, mellanmål, lunch, mellanmål igen och middag. Detta för att fördela sitt energiintag mer jämnt och minska onödigt sug mellan målen. Han är också mer förutseende.
– Vet jag att jag ska sitta en halv dag i bilen tar jag med saker som fungerar för mig. I början undvek jag mackar med butiker, men nu har suget minskat så jag kan gå in utan att köpa med massa skit. Sedan går det inte att tvärsluta, jag har alltid varit en snabbmats-addict. Däremot genomgår jag en avtrappning.

Pendlandet blev slitsamt

Från början var Martin fast besluten om att bo kvar i Lindesberg, för att behålla fötterna på jorden och umgås med de han alltid umgåtts med. Men pendlandet blev slitsamt.
– Idag har jag en lägenhet i vardera stad, men spenderar större delen av tiden i ”orten” och på lastbilsverkstaden för att spela ”Skitgubbe” och tjöta. Där ”tråkar” de mig ganska rejält nu för att jag äter sallad och promenerar. Men det är skönt för det avdramatiserar allt och får det att kännas som vanligt. Och då kan man garva åt det på ett sätt som är jävligt skönt.

Så tycker Mårten Nylén om Martins första månad

– Martin har gjort många bra förbättringar. Det viktigaste är att han har bestämt sig för att må bra och att han agerar därefter. Redan innan han startade var han dock sjuk och sängliggandes. Sedan höll han ett för lågt energi- och näringsintag i början, vilket troligtvis påverkade hans hälsa till det sämre. Nu har vi successivt ökat intaget, så nu tror jag att han är tillbaka i ”gamet” igen.

Redan medlem? Läs mer om hur du ska äta och röra dig om du reser mycket i ditt jobb

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här