Priya Eklund jagade inte siffror på vågen, men gick ändå ner över 10 kilo.
Priya Eklund jagade inte siffror på vågen, men gick ändå ner över 10 kilo. Foto: Sofia Yoo.

”Jag har inte jagat siffror”

När tvåbarnsmamman Priya, 40, antog ”90 dagar med Mårten Nylén” var hon svullen och uppgiven. Nu har hon gått ner över 10 kg.
– Det trodde jag aldrig jag skulle fixa.

Starta DINA 90 dagar med Mårten Nylén

OBS! Du måste först bli medlem i Wellobe* för att gå med utmaningen.

Wellobes hälsoundersökningar är sponsrade av Kry.se. Patienten har gett sitt skriftliga medgivande till att offentliggöra sin viktresa och därmed även alla de coachade samtal som äger rum under projektets gång.

Trots att Priya Eklund, 40, älskar träning och håller ett eget spinningpass en gång i veckan har hon aldrig riktigt gått ner sina mammakilon. Troligen för att hon är en allt-eller-inget-person som äter så fort det finns mat och tills det är slut – även om hon inte är hungrig.
Nu, som en av hemmadeltagarna i utmaningen ”90 dagar med Mårten Nylén”. har Priya med bättre vetande dock gått ner 10,5 kilo och minskat hela 13 centimeter i midjan och 10,2 centimeter runt stussen.
– Jag är jätteglad! Det trodde jag faktiskt aldrig jag skulle fixa, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet

Har inte jagat siffror på vågen

Som träningsexpert i Wellobe* och huvudcoach i utmaningen blev Mårten Nyléns första uppgift att sänka förväntningarna. Problemet var nämligen inte att få Priya att kämpa. Problemet var att få henne att förstå att vad hon kunde förvänta sig och vad som för henne var bra resultat.
– Alla är vi olika med olika förutsättningar för att gå ner i vikt. Och de styr var man bör sätta ribban. I Priyas fall skulle vi absolut ha kunnat jaga siffror och få ner henne mer i vikt varje vecka, men det har inte varit vårt mål. Då hade hon kanske gått ner 20 kilo och mått piss. Nu har hon gått ner 10,5 kilo och mår jättebra, säger han.
– Ja, vi har inte jagat siffror på vågen utan hälsa och välmående. Sedan har mina minuskilon bara varit en bonus, säger Priya.

Orkar betydligt mer nu

Enklast har Priya tyckt att det har varit träna. Ungefär så här har en vecka sett ut:
Mån – Powerwalk med kompis.
Tis – Gym: Löpband och cykel.
Ons – Vilodag (eller lugnare promenad).
Tors – Gym: Löpband, cykel eller crosstrainer.
Fre – Yoga eller spinning på morgonen + powerwalk på kvällen.
Lör – Vilodag (beroende på om hon tränat på ons eller ej). Annars powerwalk eller gym.
Sön – Priyas eget spinningpass 60 min.
– Skillnaden nu är att jag orkar betydligt mer. Förut har kroppen liksom sagt nej efter ett tag. Nu kommer jag upp i ganska höga pulsnivåer ganska långa perioder, säger hon.

Svårt med vardagspusslet

Däremot så har Priya alltid varit en känsloätare och tagit till mat både för att fira och trösta. Dessutom är hon numera vegeterian, men menar att det var enklare innan:
– Då kunde jag äta kycklingfilé och sallad. Quorn med sallad är liksom inte lika sexigt.
En annan utmaning har varit vardagspusslet. Priya har två barn, pendlar mellan Norrköping och Stockholm och kommer hem rätt sent på kvällen när barnen ska matas och läggas.
– Att som enda vegeterian i familjen då ställa sig och laga egen nyttig mat och göra matlådor till nästa dag tar tid. Tid jag absolut inte har…! säger hon.

Sover bättre

Mårten har dock fått Priya att se sambandet mellan hennes stressnivåer och resultat:
– Ju mer jag stressar, desto sämre har jag presterat. Det har gjort att jag har blivit bättre på att sänka garden ibland och ta ett steg tillbaka, säger hon.
Sover dåligt gör hon däremot alltid. Men de här 90 dagarna har hon sovit bättre än vanligt. Fem timmar på raken utan att vakna är kors i taket.
– ”Shit. Är det såhär det känns att vakna utvilad?” har jag tänkt.

Uppföljning av Priyas tidigare hälsoundersökning

I början av utmaningen fick Priya, i samarbete med den digitala vårdgivaren Kry, även göra en hälsoundersökning. Chefsläkare Johan Flodin undersökte då faktorer som ärftlighet, medicinskt nuläge, blodtryck, hjärta, lungor samt tog följande prover:

  • Blodvärden
  • Saltbalans
  • Njurar
  • Sockernivåer
  • Leverprover
  • Kolesterolnivåer (blodfetter)

Enligt Johan var Priya den deltagare som var i bäst form från början. Hon tränade bra men åt sämre. Dessutom hade hon haft problem med yrsel samtidigt som det förelåg viss ärftlighet för hjärtinfarkt, då hennes pappa haft ett par attacker redan i unga år.

Läs mer om Priyas hälsoundersökning

Helt normala värden

I slutet av utmaningen gjordes en ny hälsoundersökning. Det Johan då tyckte var tydligast var att Priya hade klart förbättrade kolesterolvärden.
– Medan det ”goda” kolesterolet låg kvar på samma nivå som tidigare hade det ”onda” minskat. Alltså hade förhållandet blivit mycket bättre.
Eftersom Priya inte hade några direkt avvikande värden innan heller, fokuserade Johan mer på att kontrollera att hon inte skapat sig några brister.
– När man tränar så hårt, äter så begränsat och går ner i vikt så fort som Priya har gjort är det nämligen inte helt osannolikt att kroppen påverkas negativt och får brist på någonting. Så det är en lika viktig notering att Priya vare sig fått problem med lever eller njurar. Hon har visat helt normala värden, vilket också får vara glädjande, menar Johan Flodin.

Det som tidigare var svårt är nu lätt

Sammanfattningsvis känner sig Priya tudelad. På ett sätt är det en lättnad att de 90 dagarna är över. Samtidigt är hon skiträdd, nu måste hon ju fortsätta själv.
– Om jag litar på mig själv? Nej, herregud. Inte alls! Dagen efter att jag fyllt 40 tänkte jag att ”okej, jag söker väl den där Wellobes-skiten”. Och just när ungarna somnat så att jag kunde skyffla i mig resten av prinsesstårtan ringde Mårten för att berätta att jag antagits. Det måste liksom varit ödet! Andra gången hade min dotter bakat kakor, då ringde Mårten. Och tredje gången var igår. Då var det nära att jag tog en chokladbit och vem ringde då? Mårten.
– Den stora skillnaden nu är att Priya har förstått att hon kan påverka både sin egna vanor och sina resultat. Samtidigt har det som tidigt varit svårt blivit lättare eftersom hon har lärt sig hur hon ska träna och äta rätt, menar Mårten.

Redan medlem? Läs mer om vad coach Mårten Nylén rekommenderar

Namn: Priya Eklund
Ålder: 40
Bor: Kolmården
Yrke: Föreläsare på Arbetsförmedlingen och programledare i deras jobbpod
Familj: Är gift och har två barn som är 8 och 11 år
Längd: 164 cm
Startvikt: 78,8 kg
Midjemått: 105,5 cm
Stuss: 109 cm

Slutvikt: 68,,3 kg
Midjemått, slut: 92,5 cm
Bröstmått, slut: 98,8 cm

Vecka 1: -1,7 kg
Vecka 2: -0,4 kg
Vecka 3: -1 kg
Vecka 4: -1 kg
Vecka 5: -0,8 kg
Vecka 6: -0,6 kg
Vecka 7: -0,3 kg
Vecka 8: -1 kg
Vecka 9: -0,5 kg
Vecka 10: 0,7 kg
Vecka 11: -0,3 kg
Vecka 12: -1 kg
Vecka 13: -1,2 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här