PRIVAT

”Mina knep för att gå ner i vikt”

Den tionde veckan i utmaningen “90 dagar med Mårten Nylén” är förbi. Men Joacim Rahm, 43, gick egentligen i mål en hel månad i förväg – redan vecka 8. Nu vill han dela med sig av sina 10 bästa knep till dig som vill komma i form till semestern.

1. Det första jag gjorde när “Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Wellobe” drog igång var att…
… följa coach Mårten Nyléns råd fullt ut. För han var tydlig med att jag såklart gör som jag själv vill, men att jag skulle få bäst resultat av att lyssna på honom. Och det är nog ganska tydligt vid det här laget vilket val jag gjorde? Så vi satte oss helt enkelt tillsammans och lade upp en plan för hur vi skulle jobba för att få bästa resultat.
Eftersom jag gick i mål tidigare än vad jag hade förväntat mig har jag sedan själv kunnat välja om jag har velat sluta. Men nu har jag inte gjort det utan satt ett nytt mål att uppfylla efter dessa 90 dagar. Det är att gå ner till 85 kilo, så jag kommer att fortsätta använda Wellobes verktyg några veckor till även efter att utmaningen är slut.

2. Det svåraste i början var att…
… äta tillräckligt mycket och fler gånger. Men då tog jag hjälp av Wellobes app som både hjälper en att hålla koll på hur många kalorier man stoppar i sig och gör av med varje dag.

3. För att göra kaloriräkningen så enkel som möjligt har jag...

…  som sagt använt Wellobes app. Det hade varit jättesvårt annars eftersom jag aldrig har haft koll på hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller. Men nu vet jag det.

4. För att hålla uppe min förbränning har det varit viktigt att…

… promenera regelbundet varje dag samt undvika alkohol. Inte för alltid, men absolut under dessa 90 dagar. Tidigare åt jag dessutom bara frukost, lunch och middag. Nu har jag börjat äta ungefär var tredje timme för att inte bli vrålhungrig. Och det har varit det bästa för mig. Jag har helt enkelt bara lagt till två mellanmål per dag, antingen äta kvarg, någon frukt eller lite keso med bär.

5. För att behålla kontrollen även när jag har varit på jobbet eller resande fot har jag …

… ätit matlådor i princip varje dag. Då blir det enklare att hålla koll på kalorimängden, dessutom vet jag exakt vad maten innehåller. Men vissa dagar funkar förstås inte det. Exempelvis åkte jag på en weekendkryssning till Helsingfors och då var det restaurangbesök dagens alla mål. Det löste jag genom att beställa det jag har koll på och även be personalen att inte hälla såsen över maten utan separat skål. Det finns ju ofta bra val på restauranger så man behöver inte vara orolig i onödan.

6. Vad gäller motionen så har jag …

… promenerat 50 minuter varje dag, tränat med coach Mårten Nylén en gång i veckan samt försökt att träna någon eller några gånger med min fru på vårt gym. Den träning som blir av är alltid den bästa, så jag har hellre prioriterat min motion istället för att titta på något dåligt program på TV.

7. Alla har vi bra och dåliga dagar. När jag har hamnat i en dipp har jag...

… tagit en dag på soffan och struntat i min motion. Det viktigaste är  att vi inte har sådana dagar varje dag. Så mitt tips är att hitta en träningsform som man verkligen tycker är rolig, för då är det lättare att den blir av.

Förut tyckte jag träning var rätt tråkigt, men nu har jag förstått att det finns många olika sätt att träna och det har verkligen hjälpt mig att hitta glädjen i motionen.

8. För att inte falla för frestelser har jag…

… medvetet valt bort dem. Mina svagheter har nämligen alltid varit skräpmat och då särskilt pizza och öl, men för att uppnå bra resultat så kan man inte stoppa i sig massa sånt. Visst har jag varit grymt sugen några gånger och vid ett tillfälle under den här utmaningen åt jag faktiskt lite pizza – efter att ha fått lov från Mårten – men det var inte alls lika gott som jag mindes. Dessutom blev jag mätt mycket snabbare än förut.

Poängen han ville lära mig var att jag självklart kommer att kunna äta pizza i framtiden, bara jag inte gör det tre gånger i veckan. Men sköter jag mig bara i veckorna kommer jag säkert att kunna unna mig saker på helgerna. Det handlar om att helt enkelt göra rätt val.
9. För att motivera mig själv under hela resans gång har jag…
… påmint mig själv om att jag vet att jag kommer att må bättre om jag går ner i vikt. Tidigare har jag inte varit motiverad, men framförallt har jag saknat kunskap om vad som är energirikt och nyttigt. Något som också har motiverat mig är alla människor runtom mig som har sagt att jag ser mycket piggare och mer välmående ut nu.
10. Det kanske allra viktigaste jag har lärt mig av Mårten Nylén och Wellobe under mina 10 veckor är att…
… det faktiskt finns både god och nyttig mat. För jag vill verkligen betona att jag inte har ätit någon tråkig eller enformig mat, utan tvärtom testat många nya, intressanta rätter. Bland annat från Wellobes och Coops hälsokasse, och Wellobes receptbank. Och sen har jag som sagt också hittat glädjen i träningen!

Se hur mycket DU kan gå ner på 90 dagar – bli medlem i Wellobe

Läs även övriga deltagares historier

- Ingela Laméus, 37
- Towe Sävenmark, 44
- Stefan Hansius, 55
- Carolina Mörk, 30

Gå ner i vikt parallellt med våra utmanare!
Aktivera DINA 90 dagar >>HÄR<<

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här