Efter nio veckor har Dennis fortfarande inte stött på någon viktplatå.
Efter nio veckor har Dennis fortfarande inte stött på någon viktplatå. Foto: Mårten Nylén.

Därför kan Dennis viktnedgång stanna av

Han har snittat nästan två kilo i veckan i nio veckor.
Men nu är både Dennis Olander, 33, och coach Mårten Nylén beredda på att viktnedgången kan stanna av – trots att Dennis fortsätter följa planen.

Starta DINA 90 dagar – kör parallellt med Dennis
Framstegen fortsätter för Dennis Olander, 33 år. Efter nio veckor av “90 dagar med Mårten Nylén” har han fått en rad olika hälsofördelar – bland annat förbättrat sin sömn och fått ordning på det knä han skadade i en motorcykelolycka förra året.

Ville inte vara en ”quitter”

En av sakerna som Mårten Nylén är mest nöjd med är att Dennis förstått att det inte alltid handlar om att visa pannben och köra tills han stupar. Det handlar om att anpassa och träna smart, för att man ska må bra.
– Det är därför han fått så bra resultat. I början ville Dennis lyfta så tungt som möjligt, men i dag tränar han mycket smartare. Han jobbar runt sina skador och byter övning så fort det gör ont. Han har förstått att han bygger upp kroppens styrka från grunden, säger Mårten Nylén.
Dennis själv beskriver att han i början inte ville framstå som en person som lätt ger upp.
– Jag ville visa pannben och att jag inte är en “quitter”. Men allt eftersom började jag förstå vad Mårten pratade om, att det jag gör nu måste vara hållbart i längden. Och det har ju också visat sig nu vara den smartaste metoden, säger han.
Få fri tillgång till samma verktyg som Dennis

JUST NU: En månad på köpet

Viktplatån kan komma

Förutom hälsofördelarna har Dennis också gått ner mycket i vikt. Han vägde in på 120,3 kilo för nio veckor sedan, och i dag visar vågen 103,5. I snitt är det en viktnedgång på 1,9 kilo i veckan. En sak som inte är säker – men också långt ifrån omöjlig – är att det snart stannar av.
– Dennis har inte haft någon viktplatå än, men kommer den så kommer den. Och blir det så betyder inte att resultatet stagnerar, utan mer att man kan behöva ändra något, säger Mårten Nylén.
Bli medlem – och få tillgång till "90 dagar med Mårten Nylén"

”Få inte panik”

Många tror att det bara handlar om att sköta kosten bättre eller träna mer, men så behöver det inte vara. För Karin Dahlin, årets andra offentliga deltagare, handlade det mer om att hantera stress och prestationskrav.
– Det är bra att göra en analys för att veta vad du kan göra annorlunda, men också var det brister mest. Utgå från balansbordet. Det kan vara kosten, träningen, stressen, återhämtningen eller din sömn. Det sämsta du kan göra är att få panik och börja äta alldeles för lite eller träna som en galning, det bästa du kan göra är att se över vad som inte funkar för att sedan göra en justering, säger Mårten Nylén.
En eventuell viktplatå är ingenting Dennis är rädd för. Kommer den så kommer den.– Jag har förberett mig mentalt för det och förstått att det skulle vara helt normalt, säger han.

Det här är Dennis Olander

Ålder: 33
Yrke: Mentalskötare
Hemstad: Göteborg
Familj: Ogift, två barn på 14 och 7 år
Instagram: @from_sofa_to_gym
Längd: 184 cm
Startvikt: 120,3 kg
Nuvarande vikt: 102,0 kg

Detta är ”90 dagar med Mårten Nylén”

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här