De började med helkroppspass – men nu ska Terese och Eric träna mer specifika områden på kroppen.
De började med helkroppspass – men nu ska Terese och Eric träna mer specifika områden på kroppen. Foto: Mårten Nylén/Marcus Järvinen

Experten: Därför justerar jag deras träningsupplägg

Vad är egentligen bäst: Helkroppspass eller att dela in träningen i muskelgrupper?
Halvvägs in i ”90 dagar med Mårten Nylén” kommer både Terese och Eric nu lägga mer fokus på det senare.
Mårten Nylén förklarar varför.

Starta dina egna "90 dagar med Mårten Nylén"

Sju veckor har gått sedan Terese Henrysson, 43, och Eric Wadström, 35, startade sina ”90 dagar med Mårten Nylén”. I och med det har höstens offentliga deltagare kommit halvvägs på sin resa mot en sundare och mer hållbar och hälsosam livsstil.

Terese och Eric har redan vittnat om hur de vunnit flera hälsofördelar under resans gång, bland annat: Mer energi under dagarna, ökad kreativitet och produktivitet på jobbet samt att de lyckats få in mer rörelse och klokheter i sin vardag. De har dessutom gått ner 12,7 respektive 9,4 kilo.

JUST NU: En månad på köpet

Ger högre förbränning

Nu har Mårten Nylén justerat deltagarnas träningsupplägg – från att fokusera på att oftare aktivera hela kroppen under styrketräningen till att dela upp passen i mer specifika muskelgrupper.
– Jag börjar ofta med enklare helkroppspass för att få igång och vänja hela kroppen med träning. Det ger dessutom en liten extra skjuts med förbränningen, ju fler muskelgrupper som får jobba desto mer energi krävs det. Det är ett bra sätt att komma igång, säger Mårten Nylén.

Styrketräning är viktigt för att undvika att tappa muskler under en viktnedgång.
Styrketräning är viktigt för att undvika att tappa muskler under en viktnedgång. Foto: Nutthaseth Vanchaichana/Getty Images

Så tappar du fett – och behåller muskler

I dag när Terese och Eric kommit in mer i sin träning kan de flytta upp träningen en nivå och fokusera träningen på mer specifika områden. I Tereses fall har hon dels börjat träna mer spinning, och dels vill hon förbättra sin hållning – det innebär att hon kommer få lägga mer vikt på att träna överkroppen.

Eric kommer lägga mer fokus på tyngre styrketräning.
– Det är viktigt att förstå att ju tyngre man är, desto mer vikt brukar man tappa. När du blir lättare kommer viktnedgången inte gå lika fort. Vi vill hela tiden se till att vikten de släpper är fettmassa samtidigt som vi vill bygga och stärka musklerna så mycket som möjligt, och då är styrketräning en viktig del.

Då kan mer mat vara lösningen

Eric har precis som alla medlemmar blivit riktad till ett rekommenderat kaloriintag i Wellobe’s app. Du kan justera detta efter behov och välmående när du behöver.
Mårten Nylén tittar nu på att justera Erics intag.
– Han har följt sin kurva helt enligt planen, men i vissa fall behöver du öka mängden energi för att få kroppen att fortsätta svara på bästa sätt. Det är tyvärr vanligt att folk snarare drar ner intaget för lågt och får i sig för lite näring, då blir det svårare att få resultaten man vill ha.

En annan sak som Mårten tar med sig från veckan som gått är ett samtal han hade med Terese.
– Hon har börjat uppmärksamma vardagliga saker, som en promenad till gymmet, hur mycket enklare det känns. Sånt som många tar för givet. Den typen av saker reflekterar du sällan över förrän du gör förbättringar, vilken otrolig skillnad det kan vara i vardagen.

Eric Wadström

Ålder: 35 år
Yrke: Projektchef inom bygg
Hemstad: Göteborg
Familj: Fru, och tre barn mellan ett och sex år
Instagram: @pappaspussel

Längd: 176 cm
Startvikt: 96,8 kg
Vikt efter vecka 7: 87,4 kg

Terese Henrysson

Ålder: 43 år
Yrke: Chef för ett industriföretag
Hemstad: Västerås
Familj: Gift, två barn i tonåren, två hundar
Instagram: @Terese_health_journey

Längd: 171 cm
Startvikt: 98,8 kg
Vikt efter vecka 7: 86,1 kg

Det här är ”90 dagar med Mårten Nylén”

"90 dagar med Mårten Nylén" är ett specialprogram för medlemmar i Wellobe som går ut på att du varje vecka i 13 veckor får ett mail med förslag på hur du ska äta och röra på dig samt extra tips och råd från träningsexperten Mårten Nylén. Utöver det följer du den rekommenderade kalorinivå du får när du blir medlem i Wellobe samt loggar din mat och motion.
Vårt tips är att anta utmaningen i dag – parallellt med våra offentliga deltagare ovan.

Redan medlem? Starta dina 90 dagar direkt HÄR

Filip Häggberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här